Над 1 млн. жилища – необитаеми! От тях 20 хил. стари, рухнали панелки!

Учредяват Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост
Обновена: 3 окт 2018 15:22 | 3 окт 2018 14:30, Бойчо Попов
159
Над 1 млн. жилища – необитаеми! От тях 20 хил. стари, рухнали панелки!
Снимка: архив, Булфото

От общо 4 млн. жилища в България почти една трета (31%) са необитаеми. Над 20 хиляди от жилищата в България са сгради, намиращи се пред края на експлоатационния срок за панелните жилища. Сред тях има и такива, чиято документация е изгубена, липсват техническите им паспорти.

Това стана ясно по време на пресконференция в БТА по повод на учредяването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Още по темата

Данните означават, че за тези жилища липсва възможността да се реши как ще продължи жизненият им цикъл и съответно да се пристъпи към обновяването им и ремонтните им дейности в случай на необходимост, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Причина за това е лошата ангажираност на собствениците на жилищата, както и на отговорните за нея служители в администрацията.

По време на конференцията стана ясно, че 15% от българските многофамилни жилища се управляват от външни дружества, чиито брой в страната е приблизително 100.

Такива дружества работят на територията на по-големите градове у нас - София, Пловдив, Варна,Бургас, Стара Загора и Благоевград. Пазарът не е малък, защото годишно браншът генерира пригоди за над 50 млн. лв.

Ниската регулация в сектора, който иначе се развива изключително динамично, както и множеството порочни практики вследствие на липсата на правила, са причината за създаването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

Вижте продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
17
 
! Отговори
ded преди 5 години
Държава вече няма.Частни институции, които да изкупуват рухналити имоти и да ги продават няма.САМО, ЧЕ ИМАМЕ М***ФИЯ, КОЯТО МОЖЕ ДА ТИ ПРОДАДЕ ФЕЙК ИМОТ. В НЕТА Е ПЪЛНО С ФЕЙК ОБЯВИ. ДОРИ В СЕРИОЗНИТЕ ИМОТНИ ФИРМИ ВЕЧЕ ИМА 10% ФАЛШИВИ ОБЯВИ, ЗАЩОТО И ТЕ САМИТЕ НЕ МОГАТ ДА ПРОВЕРЯТ ВСИЧКО.ЛУДНИЦАТА Е ПЪЛНА.НИСКИТЕ ДОХОДИ И РАЖДАЕМОСТТА СА ПРОБЛЕМ.МАФИЯТА (БЕЗАКОНОСТТА) Е ПРОБЛЕМ (пълно е с фалшиви нотариуси и нотариуси-мафиоти).Изходът скоро ще го видите с очите си. Ще бъде страшно!!!
103
2
 
29
 
! Отговори
до Аз преди 5 години
Проблема е комплексен, колега.Ниска раждаемост, висока смъртност, огромна вътрешна (е)миграция (от малките градчета и селца към големите градове) плюс емиграцията в чужбина... и в крайна сметка огромна част от територията на Бг остава необитаема (пустееща).Бг с много високи темпове се превръща в "Държава със затихващи функции", т.е. - топим се, изчезваме.
102
18
 
9
 
! Отговори
А сега де!?!? преди 5 години
Кой ще е виновен за рушащите се панелки.Над 2 милиона и нещо живеят в тях.Може не всички вкупом да се разрушат но стават опасни.Пак ли Бойко ще ви е виновен бе другари-юнаци.Нямало да може да се боядиса това което бил построил ТОЙ - Т.Ж.....И губещите заводи мастодонти като сложим -къде ще ги ,,копаме" бе т.р.о.л.ч.ета плачещи за соца? Освен тези ,,неща" и малките пенсии са ви завещани от онова ,,хубаво" време.Днешните не са такива.
101
2
 
11
 
! Отговори
до Дриймър преди 5 години
Вместо да си мечтаеш за "светлото необозримо бъдеще" по-добре си купи Мобилна къща на колела втора употреба, така освен в Бг ще можеш да живееш в цяла Европа в "собствения си дом" без да плащаш за квартира.
100
4
 
24
 
! Отговори
аз преди 5 години
какво значи необитаеми? не живеят постоянно? а къде слагате къща на село, вила, второ жилище в града? Ако дете неследник на два родителя които нямат брата и сестри, наследява апартаменти и вили на 4 баби и дядовци - всеки наследил по 2 къщи, я сметнете колко имота наследява това дете 10+ май а? После само 30% били необитавани.. не 30% ами 90% ще станат. Малко ви е смотана статистиката, дайте този процент ама само за големите градове, където живее 70% от населението, ще са под 5% необитами.
99
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера имаше статия в Днес.Бг, че населението на София от 1 Млн. е нарастнало до над 3 Млн!Според статистиката около 2 Млн. са емигрирали!И така:- 3 Млн. живеят и работят в София- 2 Млн. емигрирали- в големите градове Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Ст.Загора, Хасково, Шумен, Кърджали и Благоевград живеят около 2 Млн.Това означава, че около 5 Мин. от населението на страната ни живеят в 10-на града плюс 2 Млн. емигранти в чужбина прави 7 Млн.И едва 3 Млн живеят в останалата част на Бг.
98
5
 
8
 
! Отговори
Дриймър преди 5 години
Мечтая за една мъничка панелка - гола и рухнала! Ще бъде рай! Но цените им са колкото за новите жилища.Значи трябва да почакам още малко да рухнат панелките.Не след 2021г ще почнат да умират пръкналите се по време на бейби бума бебета. Тогава ще се освободят много рухнали панелки - ще станат необитаеми - очакващи някой да ги обла... обитава!"Тогава, тогава, очаквам такъв живот, че само си викам... дано000! данооо данооооо!
97
0
 
23
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Има стотици обезлюдени села (с къщи), десетки обезлюдени малки градчета (с къщи и апартаменти), в половината областни градове са останали една шепа в работосопосбна възраст и основно хора в пенсионна (с преобладаващо апартаменти и по-малко къщи)..... Вие ....София, Плаовдив, Варна и Бургас задрънкахте в тази плачевна статистика
96
13
 
17
 
! Отговори
голю босев преди 5 години
Панелките - отмъщението на соца.
95
2
 
30
 
! Отговори
До 97 преди 5 години
Не е вярно,че хората от малките населени места са отишли в големите градове.Отидоха в чужбина.Аз съм от такова малко населено място и съотношението емигранти-мигранти в София е 10 към 1.От 100 човека,които вече не живеят тук 90 са в чужбина 5 в София и другите 5 в Пловдив или Варна.
94
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
89 - колите на постоянно пребиваващите в най-добрия случай може да са точно толкова колкото са и постоянно пребиваващите - и от само ако смятаме хората над 18 г.Така че проблемът не е в колите. Хората са твъред много. Всичок живо от малките градове се изсели към големиет градове.
93
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преди 18 години наляха основите на Басейн, точно до 21 СОУ "хрусто Ботев". Нааправиха конструкцията.. оставаше само за до направят отвътре и да го пуснат. 18 години конструкцията си стои необитаема(според закона на 5-година трябав да се събори ). Басейна Е ОГРОМЕН. поне колкото магазин "ЕВропа", но в него нощуват само наркомани и скитници. Винаги може да се срути и да стане беля.
92
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 93До Бай Начко4 млн. жилища у нас необитаеми!Начи, за последните 35 год.4млн.са имигрирали за чужбина!Не е така.Не е бил по един човек в жилище.Да кажем, че са били по трима, хайде да не са четирима човека в жилище.Това са 12 милиона емигрирали за 35 години.Не, и така не е било.Вие се бъркате.Навремето е имало положителен прираст.Значи е трябвало да има минимум 3 деца + 2 родители.Значи в тези 4 милиона къщи е имало 20 000 000 милиона човека, които са емигрирали
91
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Тези 20000 сгради ще надживеят така нареченото ново строителство.И дядо ми така казваше за кочека който беше построил навремето за кокошките преди брат ми да го срути с *** с един удар.
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай Начко4 млн. жилища у нас необитаеми!Начи, за последните 35 год.4млн.са имигрирали за чужбина!Не е така.Не е бил по един човек в жилище.Да кажем, че са били по трима, хайде да не са четирима човека в жилище.Това са 12 милиона емигрирали за 35 години.
89
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тези 4 апартамента се водят НЕОБИТАЕМИ"Водят се необитаеми, зашото не си хванал хазяина да отидете до общината и да ти запише настоящия адрес на апартамента, за който плащаш наем.
88
14
 
21
 
! Отговори
wer преди 5 години
Всичко друго, но не и панелките са рухнали. По-здраво няма никъде.
87
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
е колега както и да е аз сам срамен жалак и така натака вероятноста на някои напред с материала е голяма затова играха днеска по тв или саименника не сие платил тв ми тои бедняка с кредити до небеса едно задалжение има д аси плати сателита като но какво ли умувам за какво кого и как всеки си знае от мен приятно парти гледам днеска под строи сте по пазара
86
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SkunkaКакво да виждам-колите по улиците на София ли?Ела в Пловдив да видиш какви задръствания стават и как не може да се паркира.Ама никой не говори глупости,че Пловдив е станал 1 милион,или дори 500 хиляди.Колите станаха много-не хората.
85
6
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
поредното парти в моята рода винаги сам се питал кои е заместника кога ли да го засека както и да е ми кво да се прави аз рода нямам това родата е някои друг аз напоследак се замислих да ли нее един но както и да е вероятноста е малка да го видя те те тарсят кога им трябвам а сега не им трябва какво му трябва верно е има си ратаи богат е напред с материала неисе бади здрав раодваи се на богатството си и успех талантливи партита дано е прекрасен жокера които си канил другия умствено изостанал