Над 1 млн. жилища – необитаеми! От тях 20 хил. стари, рухнали панелки!

Учредяват Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост
Обновена: 3 окт 2018 15:22 | 3 окт 2018 14:30, Бойчо Попов
159
Над 1 млн. жилища – необитаеми! От тях 20 хил. стари, рухнали панелки!
Снимка: архив, Булфото

От общо 4 млн. жилища в България почти една трета (31%) са необитаеми. Над 20 хиляди от жилищата в България са сгради, намиращи се пред края на експлоатационния срок за панелните жилища. Сред тях има и такива, чиято документация е изгубена, липсват техническите им паспорти.

Това стана ясно по време на пресконференция в БТА по повод на учредяването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Още по темата

Данните означават, че за тези жилища липсва възможността да се реши как ще продължи жизненият им цикъл и съответно да се пристъпи към обновяването им и ремонтните им дейности в случай на необходимост, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Причина за това е лошата ангажираност на собствениците на жилищата, както и на отговорните за нея служители в администрацията.

По време на конференцията стана ясно, че 15% от българските многофамилни жилища се управляват от външни дружества, чиито брой в страната е приблизително 100.

Такива дружества работят на територията на по-големите градове у нас - София, Пловдив, Варна,Бургас, Стара Загора и Благоевград. Пазарът не е малък, защото годишно браншът генерира пригоди за над 50 млн. лв.

Ниската регулация в сектора, който иначе се развива изключително динамично, както и множеството порочни практики вследствие на липсата на правила, са причината за създаването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

Вижте продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
25
 
! Отговори
Друг въпрос е преди 5 години
как се стопанисват блоковете.Това общото е много трудна работа за българина!Един плаща, друг руши!
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка статия се дописва,поправя и изяснява само посредством коментарите.Какви са тия списвачи и защо взимат заплати на базата на сътвореното от коментарите,фейсбук и чужди медии
62
2
 
30
 
! Отговори
До 60 преди 5 години
Строят като луди, защото аграра в БГ купува само ново строителство, нищо че то ще падне преди старото. А колкото до хотелите, те са перални за пари. Регистрират фиктивни гости и си легализират приходите от проституция и дрога. Това го знае всяко хлапе. Герб просто яхват вълната от глупост, която българина генерира
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 1 млн. жилища необитаеми!-КОЙ ги караше баМките съвсем съзнателно да раздават свърхвисоко рискови невъзвращаеми заеми ?!?Сърбайте сега попарата на необитаемите, низплащаеми и непродаваеми жилища!
60
4
 
34
 
! Отговори
ПАзете ги преди 5 години
НАГЛИ Престъпници окупирали власта в София след 9.11 1989 година прогониха милиони здрави образовани Българи зад граница.Техните апартаменти не ЗАКАЧАЙТе..Те ще се върнат в Майка БЪлгария ограбвана жестоко през нарочно създадени групировки маскирани като ПАРТИИ.Ние прогонените ни е срам да говорим за заплати и пенсии в БЪлгария.БАща ми и майка ми с над 40 години стаж получават по около 100 euro mounthly. В бедна ЛИтва един пенсионер взема над 400 euro..
59
4
 
29
 
! Отговори
Кооп преди 5 години
Ми хората избягаха в чужбина. Само лудите още са тука.
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В София според НСИ има 609,899 жилища и общо взето само там има недостиг при над 2 милиона живущи сигурно вече.
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма страшно.Ще им шибнем непосилни данъци,ще ги приватизираме и дадем на емигрантите,както иска Меркел и Сорос.Как мислиш, дали българите биха ги взели? Един тънък апартамент в Антоново, например? Или Омуртаг, нещо Нови пазар?
56
13
 
6
 
! Отговори
Финк Позитофф преди 5 години
Не обръщайте внимание на такива статии, бъдете оптимисти, бъдете позитивни. В ЕС при демокрацията живеем все по-добре и ставаме все по-богати!
55
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Необитаемите са на тези които са заминали за чужбина и рано или по късно ще се завърнат те или децата им. Имам много познати и приятели които от 20 г. са навън но жилищата им са тук и когато се приберат те децата или внуците им ще ги ползват. А тези които за постоянно са в чужбина ги продадоха.
54
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Oт общо 4 млн. жилища в България почти една трета (31%) са необитаеми.Излиза над 1 милион и 200 хиляди са необитаеми.А ако знаете как се строи в София, Банско, Пловдив, Варна и Бургас... все едно че 1 млн. и 200 хил. не достигат!Мистериозна страна. В нищо няма логика.Над 75% от хотелите в БГ успяват да продадат над 50% от леглата си за не повече от 3 месеца в годината. Останалото време са празни.Всяка година тези хотели генерират милиони загуби. Но съществуват?
53
5
 
26
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 5 години
Крайно необходимо е държавата да създаде механизми за принуждаване на собствениците да ремонтират сградата и да поддържат общите части (градинки включително). Много от сградите са в окаяно състояние и много често ремонти на сградите се спират от част от съседите, които просто не искат да дават пари. За това падаха тераси от сгради, за това падаха панели от панелките, за това живеем в мизерия.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според НСИ жилищата у нас са 3,951,806.Изглежда няма проблем да има повече необитаеми.
51
2
 
23
 
! Отговори
шматка преди 5 години
ХехеКаква е тази стагия бе.Мъчейки се да ни облъчвате всекидневно с негативни новини вече започнахте сами да се оплитате в калчищата.То бива да сте калпави ама вашето е ненадминато.Хайде от мен да мине БЛИЦ ви водят с една обиколка
50
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До jhjkЩо пък да не 4 милиона?В това число влизат и селските имоти.Преди 60 години 80% от населението е било селско със собствен имот. Тези жилища все още са налично. Е, повечето от тях са с външен нужник.
49
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз рухнала панелка не съм виждал. Една панелка има експоатационен срок по проект най-малко 120 години. Това да не е кашкавал та да има трайност 30 години.
48
2
 
31
 
! Отговори
jhjk преди 5 години
4 милиона !?! - този сайт е в състояние да разсмее и мъртвец ...
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посмалете малко бройката на необитаметие жилища. 4 млн празни жилища?! Защо така нагло се лъже?! че 15% от българските многофамилни жилища се управляват от външни дружества, чиито брой в страната е приблизително 100.Някойда обясни какви са тези външни дружества,които ни управляват блоковете? Да не се цели всички така да станат?!
46
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** плюе всичко българско и родно, а като отидепри черните в Чикаго пее Горда Стара планина
45
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправете си заглавието. От 4 милиона жилища 4 милиона необитаеми, българите 100% клошари.