Над 1 млн. жилища – необитаеми! От тях 20 хил. стари, рухнали панелки!

Учредяват Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост
Обновена: 3 окт 2018 15:22 | 3 окт 2018 14:30, Бойчо Попов
159
Над 1 млн. жилища – необитаеми! От тях 20 хил. стари, рухнали панелки!
Снимка: архив, Булфото

От общо 4 млн. жилища в България почти една трета (31%) са необитаеми. Над 20 хиляди от жилищата в България са сгради, намиращи се пред края на експлоатационния срок за панелните жилища. Сред тях има и такива, чиято документация е изгубена, липсват техническите им паспорти.

Това стана ясно по време на пресконференция в БТА по повод на учредяването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Още по темата

Данните означават, че за тези жилища липсва възможността да се реши как ще продължи жизненият им цикъл и съответно да се пристъпи към обновяването им и ремонтните им дейности в случай на необходимост, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Причина за това е лошата ангажираност на собствениците на жилищата, както и на отговорните за нея служители в администрацията.

По време на конференцията стана ясно, че 15% от българските многофамилни жилища се управляват от външни дружества, чиито брой в страната е приблизително 100.

Такива дружества работят на територията на по-големите градове у нас - София, Пловдив, Варна,Бургас, Стара Загора и Благоевград. Пазарът не е малък, защото годишно браншът генерира пригоди за над 50 млн. лв.

Ниската регулация в сектора, който иначе се развива изключително динамично, както и множеството порочни практики вследствие на липсата на правила, са причината за създаването на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост.

Вижте продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
56
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Щото новите кооперации са пълни с народ!?Половината са на имигранти,които си идват за 2 седмици през годината!
3
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко Тиквата толкова нови жилища ви построи, сега и деца ли искате да ви направи, неблагодарници такива.
2
1
 
78
 
! Отговори
бонго преди 5 години
4 млн. са всички, 31% са необитаеми - оправете си заблуждаващото заглавие!И сега ако 1/3 са необитаеми, след 10г. ще са половината поне. Народът измира или се евакуира извън герберската, мафиотизирана, крадлива и опростачена територия.
1
1
 
63
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Новото дране на кожи ще е задължителен паспорт на всички сгради ;)