Над 30% жилищата у нас – необитаеми!

Брокерите пък бележат увеличение на цените на имотите
3 окт 2018 21:37, Петя Славова
22

Над 30 процента от жилищата у нас са необитаеми, съобщиха от новоучредената Асоциация на дружествата, управляващи етажната собственост. В същото време брокерите бележат увеличение на цените на имотите. Купувачите пък все по-трудно се решават на сделка, предаде Bulgaria ON AIR.

Въпреки по-високата сума, която трябва да приготвим, ако искаме да се сдобием с нов дом, качеството, което ще получим, няма да е по-високо. Особено ако се насочим към имот, строен преди няколко десетилетия.

Още по темата

Над 20 хил. от панелните жилища у нас вече са пред край на експлоатационния си период. Въпреки това в много от старите сгради, гледката става все по-неугледна, а част от причината научаваме от професионалните домоуправители – трудно се пристъпва към ремонти, тъй като почти няма вход, в който да няма празни апартаменти.

Въпреки трудностите с обслужването на сградите, по-старите жилища са също толкова търсени, колкото и новото строителство. Анализите на брокерите показват, че приоритетни в избора са големината и квартала.

Най-висок ръст в продажбите бележат цените в "Овча купел" и в "Дружба". Средните цени там са съответно 842 евро на квадратен метър в "Овча купел" и 805 в "Дружба". Най-скъпите жилища в столицата са в квартал "Иван Вазов“ – 1459 евро за квадратен метър, а най-евтините – в "Красна поляна“ – 751 евро на квадрат.

Най-много сделки се сключват за суми над 70 хиляди евро, а тези между 50 и 70 хиляди вече са под 25%. Купувачите обаче все повече обмислят сделката и много по-рядко се решават да я сключат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Мая преди 5 години
Всичко ли трябва да се контролира в живота ни.?
17
1
 
5
 
! Отговори
До19 преди 5 години
Ти чете ли написаното?Това е асоциация на професионалните домоуправители и всеки такъв знае в кой апартамент дали живее наемател или е необитаемо.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали обаче отчитат какъв е процентът на даващите жилища под наем, които не плащат данък върху този свой доход?Дали и тези жилища се водят необитаеми само защото наемът, взиман за тях, не се отчита никъде?Допускам, че държавата иска да си вземе своето и от тези хитруващи хазяи. Затова, вместо да тръгне да прави проверки, сигурно ще се опитат да сложат допълнителен, доста солен данък и тогава собствениците ще започнат да обявяват доходите си от наеми.
15
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15И в какво се състои инвестицията, ако смея да попитам? Да влагаш пари в нещо, което, лишено от грижа се руши? защото жилищата в годините не поскъпват а цените им падат, защото се амортизират и скапват. И не виждам къде е кярът. Това е най - *** нещо което човек може да направи и ако наистина има такива хора, а те явно съществуват, мога само да им се изсмея.
14
0
 
16
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Разликата между нас и западняците е в това,че ние сме готови на всякакви компромиси с жилището си,стига да е нашето,може и да е в отвратително състояние!На запад хората имат изисквания и стандарти,докато при повечето българи,мизерията не им пречи!Щом в данъчното ПВЦ дограма се води луксозна,представете си!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сметка на това 30 процента празни жилища в други страни от ЕС вече са обитаеми познайте от три пъти защо.
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който ома пари -инвестира. Това са предимно сънародниците ни работещи в чужбина. Който е останал тука едвам връзва двата края .. ако не е гербава калинка
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много ми е интересно как така нашият българин, който все кански реве че е беден и прочее може да си позволи да закупува по три четири жилища и да ги държи необитаеми? странна работа. А да питам също кой се грижи тия жилища да остават годни за живеене, правят ли им се ремонти, някой плаща ли на СОТ да ги охранява срещу посегателства. И защо в западните държави въпреки че живеят много по -добре хората трудно могат да си позволят и едно жилище платено със собствени средства. А кажете ми,де?
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11По куцата ти логика, трябваше да има милиони бесени и стреляни в България ..."Имотити, само ги купуват бугатитиии" ... Ей че си едно такова, гадно и долно. Създаваш бизнес ми вика ... Да предполагам ли, че в България е имало 4 000 000 бизнеса, които са купили жилища ? То стана, като с индианците и вождовете.
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво от това като са необитаеми?Интересно ми е онези от политиците,олигарсите и подобни на тях бизнесмени с по няколко имота-палати,които едва ли посещават и обитават ежедневно,дали са включени в тези 30 %?
8
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен2Мойто момче, запомни от батко си нещо важно-имот със заплата не се купува. Имоти се купуват от хора с пари. Така е било, така е в момента, така ще е и в бъдеще. Създаваш бизнес, правиш пари, купуваш имоти. Това е. Всичко друго е експеримент на финансово неграмотни хора, който обикновено завършва 3:0 за банката и въже, висок етаж или куршум в слепоочието.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И номер 4 - Това не ти е Германия, където знаеш, че уменията, които получаваш с дадена магистратура, ще ти помогнат, да си докарваш едно 300-400 евро на месец отгоре ...
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 2 Какви по-високи заплати ? 1 на 10 бяха на осигурни на реалните си доходи. Всеки друг писан беше на минимална или малко над минималната. Сега взеха, по-често да плащат пълните осигуровки. И заплата "скочи". За 10 години, повишението реално с не повече от 15%. И то основно, защото 2-3% от населението, взимат 4 пъти повече от останалите 95%, с изключение, разбира се, на "илитъ".
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупостите на тема Русия ти се отдават доста по добре, отколкото "облъчването" на тема недвижими имоти. Препоръка Е!
4
14
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Заплатите не са същите.Като порастнеш и тръгнеш на работа попитай какви са били преди 10 години и днес.Но за сега учи за матурата че да се изучиш и получаваш по-голяма заплата
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами те, ако са и като това на снимката са и необитаваеми ...
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така имотите са с повишащи се цени, като в същото време заплатите са все същите?
1
1
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Е много ясно, то само Цвъко има десет, как да живее във всичките едновременно?