Хепатит А налази "Факултета" и "Красна поляна". Ваксините – кът!

Заболелите там вече са 86, на възраст между 2 и 16 г.
4 окт 2018 09:00, Петя Славова
43
Хепатит А налази "Факултета" и "Красна поляна". Ваксините – кът!
Снимка: архив, Reuters

Бум на Хепатит А в столичните квартали "Факултета" и "Красна поляна". Вече са засегнати няколко училища и детски градини. Огнището на Хепатит А тръгва от квартал "Факултета".

През юли за първи път са били регистрирани 6 случая, а на 27 септември броят на лекуваните и заболелите е бил вече 86.

Повечето заболели са на възраст между 2 и 16 години. Заразени деца са регистрирани вече в няколко детски учебни заведения.

"Има реална опасност ваксините за хепатит А да се окажат недостатъчни. Те са в списъка на т.нар. препоръчителни ваксини, а това означава, че предлагането им се определя от търсенето на гражданите. То пък от своя страна не е много голямо, освен в случаите, когато възникне епидемия", коментира в студиото на "България сутрин" епидемологът проф. Мира Кожухарова.

Болестта на мръсните ръце, както още я наричат, може да протече и без клинични симптоми като отпадналост и липса на апетит, това обаче не значи че хората, които са заболели не са носители.

"Хепатит А е един сериозен и перманентен проблем за България. Докато ваксините са в свободна продажба, те никога няма да достигат. А за да се промени това е необходимо те да бъдат вкючени в имунизационния календар, т.е. да стане част от задължителните детски ваксини. Тогава и държавата ще бъде длъжна да осигурява достатъчен брой", подчерта специалистът.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Кожухарова отбеляза също, че към момента ситуацията със заболелите в страната ни не е обезпокоителна, въпреки че има епидемичен взрив.

По-добре обаче би било да се взимат превантивни мерки, за да не се стига до това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега, както правилно посочите, живакът, приет с храната, се изхвърля чрез стомашно-чревния тракт. Но дори да не беше така, при храните имам избор дали и с какво да се тровят. При ваксините - не.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На факултето вземете им падарете сапуни ама няма да имат %печалба
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От мръсотия.
26
1
 
2
 
! Отговори
До House M.D. преди 5 години
Ако имаш желание можеш да провериш във Фрамар за Хаврикс и Авексим - за Хепатит А, и за Тетраксим - за ДТК + полиомиелит. В листовките на тези ваксини няма да откриеш нито тиомерсал, нито етилживак. Най-вероятно защото иде реч за единични дози. Нямам време да ровя из англоезичните сайтове, а и няма смисъл.Ако трябва да бъдем обективни, говорим за съединения на живака и алуминия. А като такива те масово присъстват в храната ни като Е-та или риба... А извинявай, ще кажеш, че и риба не си опитвал
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде на ваксините да подпомогнем някоя фармацевтична компания защото не мажем да си мием ръцете а сега има и антисептични къпрички и препарати -преди и тях ги нямаше и нямаше нужда от ваксини.Мийте си ръцете като излизате от тоалетната и като сте пипали пари или преди да похапнете ,или след като децата Ви са се ровили в пясъка избършете им ръцете и дрехите -нямате нужда от ваксина -Това с ваксините е пак психоза организирана за да може някой да си прибере процента от продажби
24
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Не съм ползвал никога капки за очи и нос и никога не съм се татуирал. За последно, преди 2 дни четох листовка за полиомиелит на ваксина и там си пишеше "тиомерсал". Когато листовките говорят, и House M.D. мълчи!
23
1
 
1
 
! Отговори
До House M.D. преди 5 години
А ако ти покажа/дам линк към поне една листовка за единична доза ваксина за Хепатит А, в която не пише, че съдържа етилживак или следи от него, тогава какво? Чие твърдение няма да отговаря на истината?Обикновено се слага във флаконите за много дози като консервант, по изискване на СЗО. Но ако дозите са единични? И не казвай, че никога не си ползвал капки за нос/очи, не си си правил татуси или тествал за алергени. Щото и там го има. И белята не е в аутизма, а във възможната автоимунна реакция
22
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега #19/20, Напълно прав сте, че живакът, приет орално, се изхвърля през стомашно-чревния тракт, а този от ваксините остава в организма. Отлично сте описал и алуминия във ваксините. От друга страна, твърдението Ви, че не се използва живак, не отговаря на истината. В листовките на всички ваксини пише:" Съдържа тиомерсал!"Важи дори за ваксини 2018 г.
21
1
 
3
 
! Отговори
разград преди 5 години
това е поредната глупост на управляващите сега дойде ред на хората да ги искарат заразени след като вече минаха от всички животни дойде ред на хората за пари ще ни убият живи тези нагли кратци.
20
1
 
1
 
! Отговори
До House - 2 преди 5 години
... съединения и тяхното излъчване, не съм убеден за собствената си компетентност. А ти за твоята? Ако си завършил поне медицина или някаква биохимия или физика, да говорим, но дали?От гледаната точка на лаик ще ти кажа, че механизмът за усвояване/отделяне на веществата през храносмилателния тракт няма нищо общо с тези приети по кръвен/лимфен път, каквито са ваксините.И ще напомня, че полимиелита, бактериалния менингит, дифтерита и т.н., се забравиха именно заради прилагането на ваксините.
19
2
 
0
 
! Отговори
До House M.D. преди 5 години
Какъв живак и алуминий те гонят? Освен ако по твоя личен филмов сценарий не се предвижда въпросното пеленаче да е гледано в някой индустриален комплекс, където един ден да бъде замлатено с алуминиево блокче и да падне в пълна вана с живак...Аре сега сериозно! Тръшканиците са заради стерилизацията с тиомерсал и адсорбирането на вируса/антигена върху хидратиран алуминиев хидроокис/фосфат. От 2007-*** повечето производители в и за ЕС не го ползват. Колкото до усвояването от организма на алуминиеви
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
управляващите да си имунизират електората
17
1
 
9
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Ами ще плъзне. Как няма да плъзне. Живея в Западен парк. Още август се говореше, че има хепатит във Факултето и най-вероятно ще се искат изследвания на кръв и урина наред с другите за новата учебна година по градините. Ние се подготвихме и изненада - никой в градината не поиска и да ги погледне. Точно след една седмица хепатитът беше факт в една от групите. И сега какво? Някой от нас трябва да седи в къщи 2 седмици, да гледа дете, преди да се направят пак същите изследвания. Тотално безхаберие..
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До питанкаАми вълнувани, защото го рапространяват... Това, че си миеш ръцете не значи, че няма да се заразиш.
15
1
 
6
 
! Отговори
до House m.d. преди 5 години
Какъв живак?! Искат РАДИЙ да им инжектират. За да могат да светят после по чалготеките. Ще ги продават после по немските клубове като светещите танцьорки! Спасете децата си!
14
8
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Св. Троица на българската медицина Кантарджиев-Кожухарова-Кунчев искат да вкарат още живак и алуминий в телата на вашите деца, още докато са пеленачета.
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хепатит А е вирусен хепатит и всеки може да бъде заразен по въздушно-капков път...а това означава,че може да пламне страхотна епидемия извън гетата...защото техните обитатели обикалят по цял ден улиците,кофите и се возят в градския транспорт ...
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АзВаксина и елементарна хигиена като миене на ръцете преди хранене, на 99.9% елиминира вероятността твоето дете да се разболее от Хепатит А.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те в тия квартали карат СПИН и проказа на крак бе!
10
3
 
17
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До софиянецНа всичкото отгоре носят заразата и нашите деца могат да се заразят от тях.