Къщи към морската бездна!? Сарафово в стрес от свлачище

"Геозащита" oглеждат терена, за да вземат мерки за укрепване
4 окт 2018 08:50, Петя Славова
42

Десетки къщи в бургаския квартал Сарафово са застрашени от рухване заради активизиралото се свлачище след проливния дъжд.

Днес специалисти от "Геозащита" oглеждат терена, за да се вземат спешни мерки за укрепването му, предаде Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Хората, които живеят на крайбрежната улица "Черно море" с тревога показват как брега на 5-6 метра от къщите се свлича към морето. Притесняват се, че следващият голям дъжд ще събори и оградите на домовете им.

Според жителите на квартала проблемът е от повече от 10 години, когато са подадени и първите жалби до община Бургас.

Междувременно стана ясно, че пропадналият надлез към Летище Бургас трябва да бъде ремонтиран от общината, а пътната агенция ще възстанови част от изразходваните средства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имали са пари да купят скъпи апартаменти а нямат 10 000 лв. да излеят бетонна стена. Ние ли данакоплатците ли да ви платиме бе милионерите. Погледнете в какви скъпарски жилища живуркат а ние в панелните кофтори да им плащаме. Вашата *** селян.дурска.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3710 милиона???А ви се свидят 2.90 лева при личния лекар, нали?
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"организират и да си направят подпорна стена"Те ако минат с подпорна стена - добре. Само милион ще са назад. Ама ако са пилоти с хоризонтално анкериране или друга чудесия в зависимост от тежестта на случая, милионите минаха 10.
36
0
 
7
 
! Отговори
Случаен преди 5 години
Щом са на първа линия до морето и са спечелили доста парички, сега да се организират и да си направят подпорна стена, както са си построили къщите на собствени разноски. Държавата не е длъжна никому, който е строил без мисъл и от алчност. А сигурно нямат и застраховки? Държавата трябва да подпомогне майките , че има нужда от увеличение на раждаемостта, пенсионерите, хората с увреждания и т. н. А не алчните, които имат къщи на ръба на брега, да се спасяват сами!!!!
35
0
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Чиновника можеш да корумпираш и да си построиш къща на 2 метра от морето,но природата няма как да я подкупиш!
34
0
 
7
 
! Отговори
Баш Гларуса преди 5 години
От много дълги години се говори за алчността на собствениците и безхаберието на държавата за това място.Строи се безразборно,но законно или полузаконно,макар да се знае,че това не са стабилни почви.Най малкото преди да се строи на 10-20-50-100 метра от брега той трябва да е укрепен,за да позволява подобна тежест.Сега държавата да им плаща луксозните постройки ,които ще бъдат погълнати от морето ли???
33
0
 
8
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
А бецален сега братя. Гат строихте на ръба, да сте се сетили че от време оно си е свлачищен район. Кво чакате от държавата, оправяйте се сами, взимайте фирма да укрепва. Аман вече от ревящи и искащи компенсация за собствената си лакомия и простотия!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това свлачище е известно от време оно. То не бяха пупове, смяна на статути, строежи /въпреки, че се знаеше/. А сега - ох, "ко стана. Очаквам скоро застроеното блато до Поморие да си каже тежката дума. Може някои от скромните хотелчета от 10-15 етажа да станат на 5-10.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
-Жена, дръж къщата, че отива в морето.-Спокойно, мъжо, отгоре идва по-хубава.
30
0
 
11
 
! Отговори
жалко, но... преди 5 години
Неприятна ситуация, но лакомията до това води! Строи се на терени, които са неподходящи да строителство. Никой (общини, собственици, строители) не се съобразява с геоложките характеристики - навсякъде по морето, че и в другите населени места...Окото лакомо все цели "първа линия" и големите кинти!Да им е честито новото "мобилно приложение"!Да но не хвърлят държавни (наши) пари за заличавене на мазалото
29
0
 
9
 
! Отговори
Жо преди 5 години
НЕ Е ТОЛКОВА ЗЛЕ!От видеото видях, че на първия ред къщите са двуетажни, а на втория ред са триетажни.Това означава, че тези, които имат терени на първия ред, след свличането на къщите им в морето, ще им се спуснат отгоре триетажни къщи в имота. Ами това си е чиста аванта :)
28
0
 
9
 
! Отговори
Препатил преди 5 години
"Апарт-студио, луксозно, на първа линия, с гледка към морето!Изгодно! 250 лева на вечер, за количество - отстъпка!"
27
0
 
11
 
! Отговори
Местните да не се преди 5 години
правят на ощипани кифли! Свлачищата по брега на морето в района на Сарафово са известни отдавна. Проучвани и картографирани са доста преди 89-та. На сайта на Института по георогия към Бан има линк, който отваря тематична карта. На нея има населени места с имена Толбухин, Станке Димитров, Михайловград, Мичурин, Грудово и т.н., така че всичко си идва на място.Геоложката опасност става голям проблем, когато човекът с всичките си мераци и вересии се натресе право в нея. Тогава се почва с олелето.
26
0
 
4
 
! Отговори
ники преди 5 години
Брей че новина. Подбни новини всяка година и никой не прави нищо и после олеле какво стана?!
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея нито са бедни, нито са глупави. Да извадят кинти и да наемат някоя фирма.
24
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми като си строите къщите и хотелите едва ли не на пясъка, ще си берете плодовете. Природата не пита и не я интересува колко пари си бутнал на някой корумпиран служител за разрешително...
23
1
 
30
 
! Отговори
Един преди 5 години
Проблемът е голям, тъй като това са къщи на първа линия - на най-нaмазаните. Там случайници няма. Нека цялата държавна, областна и общинска машина се задвижи, за да спаси имотите на тези Силно Наши Хора, пък те ще почерпят ;)
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стройте още на брега, ваща ***! Природата ше ви накаже, понеже за вас закони няма! СКоро и Слънев Жряг да го залее дано!
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
проблемът е от както има презастрояване
20
2
 
33
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Свлачищата са добре документирани и е ясно къде са! Да са мислили като са си строили къщите върху свлачище, никой не им е длъжен да им укрепва имотите!