Шофьорските книжки на хора с увреждания – равни с другите!

Депутати от БСП: Сегашното положение е дискриминация!
Обновена: 4 окт 2018 10:16 | 4 окт 2018 10:00, Камелия Цветанова
15
Шофьорските книжки на хора с увреждания – равни с другите!
Снимка: Архив, Булфото

Срокът, в който важат книжките на хората с увреждания да се приравни с този за останалите шофьори и от 5 да стане 10 години. За това настояват депутатите от БСП Михаил Христов и Крум Зарков с внесени от тях промени в Закона за българските лични документи.

Според тях двойно по-краткият срок на шофьорските книжки на хората с увреждания ги поставя в затруднено положение.

В България има около 170 хил. шофьори с различна степен на увреждане. Тези хора трябва периодично да минават на преглед пред транспортна лекарска експертна комисия (ТОЛЕК), която да даде становище дали здравословното им състояние не противоречи с нормативните изисквания за физическа годност за шофиране.

На територията на страната обаче ТОЕЛК има само на три места – София, Пловдив и Горна Оряховица, което означава, че хиляди хора са принудени да пътуват стотици километри, за да получат удостоверение от транспорта лекарска комисия, мотивират се социалистите.

Според тях настоящето положение допълнително натоварва хората с увреждания, често без необходимост и неоправдано, и в голяма степен ги дискриминира.

С предложените поправки в закона се удължава само максималният срок за валидността на книжките, но в същото време остава и преценката на ТОЛЕК за всеки индивидуален случай. Това означава, че лекарите пак ще имат последната дума и е възможно книжката да важи и за пет години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
стоян стоянов преди 4 години
До Анонименако утре и ти попаднеш в тази категория??
12
0
 
7
 
! Отговори
в преди 5 години
До АнонименХора с увреждания има в различна степен,да не говорим че вьобще не сьм прочел някьде,,инвалид,,да е довел до ПТП.Доста силно изказване че хора с увреждане не трябва да притежават Св за МПС.Инвалидите сьщо са хора и Вие сьщо не сте имунизиран за в бьдеще ...
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко карат без книжки в България?
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По хубаво да им важат доживотна, *** комунисти
9
1
 
20
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Не ме притеснява, че хора с увреждания шофират и че ще им важат книжките 10 г. Притеснява ме, че на хора с ПТП-та, такива с многократни нарушения и такива хващани с алкохол и наркотици, също им важат по 10 г. А най-много ме притеснява, че на шофьори без книжка им важат книжките до живот.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8Съдя по това което виждам по пътищата всеки ден. Нормални хора няма как да шофират по този начин и толкова да не ценят живота си и този на другите.
7
3
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Не съди по себе си!
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% От българските шофьори са с ментални увреждания. Те са най-страшни.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 и 2Какво си представяте, като чуете инвалиди и хора с увреждания ?
4
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Камелийче, пропуснала си да уточниш, че не става дума за кат. "А" и "В", тъй като при тях разликата е само в цената.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повредените хора трябва да са в психиатрии. Инвалидите обаче в повечето случаи могат да си шофират наравно с останалите шофьори. Всеки слчуай е различен. Номер 1 и 2 не знам какво си представят, вероятно хора без двете си ръце и двата крака.
2
3
 
10
 
! Отговори
Дискриминатор преди 5 години
Не е дискриминация, а тъкмо обратното.Също както наличието на специални места за паркиране за такива хора не е дискриминация, а тъкмо обратното.Също както и въпросните депутати не са хетеросексусални, а тъкмо обратното - иначе нямаше да търсят под вола теле.
1
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек с увреждания въобще не трябва да шофира!