Летни неволи: Пловдив пропищя от миризливки!

Влажното лято било причина за нашествието им
5 окт 2018 07:50, Анисия Иванова
50
Летни неволи: Пловдив пропищя от миризливки!
Снимка: Монитор

Това лято Пловдив пропищя от миризливки. Масовото нашествие на иначе безопасните насекоми ядосва пловдивчани, които пускат снимки с десетки скупчени на едно място по фасадите на блокове и обществени сгради миризливки. Най-страшно било нашествието им край Хирургиите до Гребната база.

Според едни от тях твърде големият брой на миризливите насекоми се дължи на изчезналите в града врабчета. Оказва се обаче, че това обяснение не е вярно и че преброяване, колко са врабчетата в Пловдив, през годините не е правено.

Затова и не можело да се каже, че именно градските врабци са виновни за нашествието на насекомите, обясни шефът на Природонаучния музей в Пловдив гл. ас. Огнян Тодоров, цитиран от "Монитор".

"Това е нормално явление при някои видове. Нарича се "каламитет”. През някои години част от видовете, защото условията са по-подходящи за размножаването им, стават много. И тъй като в момента това е периодът, в който тези насекоми си търсят укрития, за да могат да презимуват и са по-видими за хората”, обясни експертът.

Именно защото миризливките се струпват повече на едно място – примерно по фасади на блокове и край мрежи и прозорци на обществени сгради и апартаменти, то затова са по-видими за хората.

"Годината беше по-влажна, не беше много горещо лятото. Затова и условията за размножаване на миризливките са били подходящи. Примерно през следващите една – две години може да нямат такива идеални условия за размножаване и броят им да намалее, а след 5 години пак да ги има много. Има динамика в популацията им”, каза шефът на Природонаучния музей.

Той обясни, че миризливките нямат много естествени хищници именно поради секрета, който изпускат и останалите насекомоядни видове ги избягват. Един от естествените им хищници са жабите.

"Миризливките са вид, който се храни с растителни сокове, не напада човека, не предизвиква никакви проблеми. Те се водят от групата на полутвърдокрилите, от която група има и вредители по различни култури. Други полутвърдокрили са постоянната дървеница, която вече е проблем за хората. Всъщност най-големият, защото живее по къщите и смуче кръв”, обясни Огнян Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И не само Пловдив.Русе също.Избивам ги и само след 2-3ч пак гъмжи от тях.Не знам от къде извират,ама са голяма напаст.
47
4
 
34
 
! Отговори
д-р Индиана Джоунс преди 5 години
Каква е тази ламаринена лампа и как осветяваш стаята си с ламарини Индиецо Нали като се нагорещи ще започнат да се пържат и пекат всичките умрели вътре буболечки във ламарината и да вмирисват целият дворец на махараджата да вобни на пържени и печени буболечки
46
0
 
41
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Това лято спях на отворен прозорец с нито една буболечка в стаята и то на НОЩНА лампа!! Цаката е съвсем проста. Нощната лампа е от онези ламаринените, а крушата от старите с фолфрамова жичка. Насочвам лампата не надолу, а нагоре към тавана. Нощите буболечки се привличат от светлината и влизат в лампата. Но ламарината на лампата гореща и те пърхат два-три пъти и умират. Това е морът на всякакви буболечки. Стаята ми за два дена се изчисти от всякаква напаст.
45
0
 
32
 
! Отговори
Дани преди 5 години
До АнонимеДа бе, как не! Има ги и по високите етажи.
44
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви имам проблемите
43
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле, това да броиш врабчета - как се прави това, какъв е методът?Да попитаме Михаил Константинов - сигурно знае метода.
42
0
 
35
 
! Отговори
баси преди 5 години
Тия метат на ред!И домати,и чушки,и плодове!Щом се качват на копривата,смятай къв изрoд е!
41
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в София е пълно това лято. Голяма напаст са.
40
1
 
37
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Преброяване на врабчетата ли? А дивите зайци няма ли да броят?
39
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в София ги има. Аз съм на петия етаж, имам и комарници на прозорци и врати, но пак се изхитряват да пролазят в стаите и това е за пръв път - досега не се беше случвало. При мен са от зелените миризливки.
38
0
 
36
 
! Отговори
До №35 лекар преди 5 години
Смея се с глас!!! :D Вонещицата се храни с растителни сокове... какти труповете, какви гниещи животни!!! :D
37
0
 
42
 
! Отговори
Palomena prasina преди 5 години
Сега в този сезон вече са кафяви на цвят и неориентирано летят из стаята.. В общи линии рядко можеш да срещнеш по-тъпо насекомо от миризливката
36
2
 
40
 
! Отговори
не убивайте вонещици преди 5 години
Когато я убиете тя се размирисва страшно и привлича нови -стотици идват .Хванете я сложете я да се качи на листче хартия или химикал и я хвърлете от ртерасата и прозореца.Нито ще мирише нито ще ви събере нови вонещици
35
4
 
35
 
! Отговори
лекар преди 5 години
Тези насекоми се хранят с *** и явно миризмата на трупове ги множи и привлича. Ако имаше изобщо държава щеше да регламентира моменталното заравяне и тн на трупове но не биологични отпадъци и мъртви с месеци стоят вонят и гният затова и насекомите се множат
34
1
 
38
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Дали пък не са ни подарък, както навремето са ни подарили и Колорадския бръмбар?При нас също ги има-съсипват и плодове и зеленчуци.
33
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миризлив специалист! Питат го за миризливка, той отговаря за дървеница! Сигурно това с му и познанията! Аман от пишман гл. сътрудници!
32
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВИП-миризливки ни показват по телевизора.
31
1
 
46
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Не е миризливка, а вонещица!Ха-ха, не врат ами шия, не съсед ами комшия.Вчера хванах една вонещница, като милозлив човек, реших да не я убивам, а да я пусна на терасата. За мое най - голямо учудване не си беше оставила "благоуханието" въпреки, че я пипнах с двете ръце (за да мога да отворя вратата на терасата). Явно вонещница е оценила подобаващо моят жест на толерантност!
30
0
 
43
 
! Отговори
Неграмотните преди 5 години
Щом ще изпадате в ненужни детайли аз пък да ви кажа, че и "миризливка" и "вонещица" са народните наименования на буболечката. Истинското й име е Palomena prasina. Така че водите безсмислен спор.
29
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дайте акълС какво се трепят тия гадини?С крак