Таванът не падна, но мръдна! 1200 за едни, а за други... 220

Запазването на тавана на пенсиите – предпазлив ход на властта
Обновена: 5 окт 2018 16:35 | 5 окт 2018 14:45,
339
Таванът не падна, но мръдна! 1200 за едни, а за други... 220
Снимка: Dnes.bg

Според шефа на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов решението на управляващите да не пада таванът на пенсиите е от притеснение да не се получи "огромна ножица между минималната пенсия и максималния размер на пенсиите".

Вчера синдикатите и правителството на среща при премиера Бойко Борисов се договориха таванът за новоотпуснатите пенсии да не отпада от началото на следващата година, както се предвиждаше. Вместо това максималният размер, който в момента е 910 лв., ще се увеличи на 1200 лв. от 1 юли.

Още по темата

Властта пък предвижда минималната пенсия догодина да скочи с 4,6% по швейцарското правило. Сега тя е 207 лева, а аритметиката показва, че тя ще се увеличи до 216 лв. и 52 стотинки.

"В година, в която предстоят два избора, управляващите трудно взимат непопулярни мерки. Този път това е страхлив и предпазлив ход, отколкото уместен", коментира Адемов.

По думите му обаче това не е най-важният дебат, а дали ще има някакви мерки, с които са се подпомогнат пенсионерите.

Затова и от движението обсъждат идеята преизчисляването на пенсиите да бъде от 1 април догодина, а не от 1 юли.

"Промяната в енергийното подпомагане ще реши някакви проблеми, но не всички заради очаквания ценови шок от увеличаването на цените на енергоносителите. От ДПС обсъждаме идеята преизчисляването на пенсиите да бъде от 1 април, а не от 1 юли, за да може всички пенсионери да получат едно преизчисляване, което да покрие увеличаването на цените от тази година", обясни Адемов.

Той коментира и въпроса за увеличаването на максималния осигурителен доход, но изтъкна че има аргументи и в едната, и в другата посока. Адемов запита и защо не се повдига въпросът изобщо да няма максимален осигурителен доход.

Адемов бе категоричен и че не е сериозно една такава дискусия да се провежда без работодатели и социалния министър.

"Нямам нищо против споразуменията, стига да са коректни и осъществени по съответните процедури. А процедурите в България не предполагат такива срещи, които макар и да са в кабинета на премиера, да не участва основният играч - министъра на труда и социалната политика", заключи депутатът от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
2
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
До До 184Не искам да се заяждам, но когато ние сме учили и сме се квалифицирали Вие сте гонил мадамите. Защо сега очаквате да сте равнопоставен? Квалификацията изисква време, труд, усилия, нерви и т.н., които Вие не сте вложил. Как очаквате без съответна квалификация да се съревновавате с квалифицирани кадри?
288
3
 
4
 
! Отговори
няма справедливост преди 5 години
1200 за едни....комунисти, агенти на КГБ-ДС, политици , а за тези които градиха държавата от 1945г насам-200лв .Точно първите реват да падне тавана...
287
1
 
2
 
! Отговори
Аз знам преди 5 години
Колко хора вземаха над тавана ? Но сега идват т.н. нови пенсионери със свръх високите пенсии. Е за тях можи.
286
1
 
3
 
! Отговори
гого преди 5 години
сега едни държавни служители и едни дърти полковници във войската дето взимат и пенсия и пълна заплата доволно ще се усмихнат на общо около 3 бона месечно че и отгоре....
285
1
 
4
 
! Отговори
NEKOISI преди 5 години
До Solar PowerDA TURKAT TIA B BG....INA4E VIKA6 TI SI PROKOPSAL,ZA6TOTO SI UMEN?..PAZI SI TOGAVA ZDRAVETO DA NE TI HAR4I DRUG PENSIATA!!!
284
11
 
9
 
! Отговори
ь преди 5 години
Не знам как ще е в бъдеще,но днешните пенсионери напълно си заслужават пенсиите.Тези,които или не са работили,или не са се осигурявали,напълно си заслужават да вземат 200 лв.Аз по време на социализма работих в строителството и макар да съм инженер, що кал съм изгазил и що студ,пек мръсотия са ми били на главата,чет нямат.Но от соца имам коефициент 2,5, а от 1995 г. се осигурявах сам.Сега ще взимам 1200 лв.,като вдигнат тавана още.Както е казал апостол Петър,който не работи,няма да яде.
283
4
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Няма страшно аз щее си ги харча след някоя годинка а вие търкайте билети оплаквайте съдбата и викайте неволята
282
1
 
4
 
! Отговори
NEKOISI преди 5 години
До Анонимен...NAIVNIK.4AKA DA VZEME PENSIA...SME6NIK!!!
281
1
 
4
 
! Отговори
MUHOBOIKO преди 5 години
До Solar Power DA NE STANE TAKA,DRUG DA GI HAR4I...
280
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не са богатите да измислят работни занимания за бедните, последните ще измрат от глад. Ако някой пък се чувства експлоатиран е свободен да започне да работи за себе според акъла и квалификацията си. Най-честата комбинация обаче е - малко акъл, малко квалификация и много мързел. Добре, че имат чувство за самосъхранение, че се натискат на работните си места при "експлоататорите", че там заплата е сигурна за разлика от малкия личен бизнес.
279
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мислете за пенсионната система като за ваш банков влог за старини.Няма как кратко и малко е внасяте и да искате да теглите много,че и да се дразните,че друг тегли много след като десетилетия е внасял по много.Това си е комунистически манталитет в изкристализирал вид - равенство в потреблението незасисимо от приноса.Точно затова загина комунистическата идея,защото изравнява простите и мързеливите с умните и инициативните,които движат държавата. Уви винаги ще има злобен електорат и за соцПартията.
278
5
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Когато се пенсионирам ще вземам поне три палки. А ако гушна букета остават за децата. Осигурявайте се мислете за бъдещето нетъркайте билети
277
6
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
И аз така . Осигурявам се на макс. Също и в 4 доп фонда трета пенсия и 2 в германия. Не пуша и не търкам билети. Спестените пари мисля 20 години напред
276
1
 
7
 
! Отговори
До: 283 преди 5 години
Да ме прощавате, но след като сте толкова гениален и отхвърляте данъчните системи в редица уредени държави, защо не отидете на Запад, свят широк?Станете един Уилям Хенри Гейтс III, Соичиро Хонда и т.н. Или сте бил там - разочаровал сте се от прогресивните данъци и строг контрол, дойдохте в БГ понаправихте един - два милиона, използвайки вратичките в БГ и сега сте велик!Човек трябва да фалира поне един път, за да разбере смисълът... на много неща...Много пъти ще се прераждате, много!
275
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в Германия данака е прогресивен.От 4000 евро взимаш 2000 евро , данаци и удръжки са около 2000 евро. За това са държава и няма работещи бедни , и пенсий по 100 евро. Та тука са тарикатите с големи пенсий. И искат 1200+.
274
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Против тарикатите"Затова в София се строи много или ти мислиш, че инвеститорите са хора без акъл."Познавайки средностатистическия инвеститор, да ... мисля го. Папагали има много.
273
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ "данака" поне малко, да "утиди" за "убразуванииту ти"...70% данък ? Защо? А ти да плащаш нисък данък. И да ядеш от моите пари. Ще си изнеса бизнеса до 6 часа, след самото споменаване, на това предложение.
272
5
 
2
 
! Отговори
анон преди 5 години
това е толкова нагло и крадливо, че трябва да се счита за невъзможно.
271
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е искарал 10000лв. на месеч данака да е 50%. Ако е искарал 100000 да е 70%. Данаците да се разпределят за здравеопазване и пенсий, образование, социална политика. И пак много им остава в сравнение с тия дето взимат 200 лв.
270
3
 
22
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Нищо против големите пенсии - работил човекът, плащал си осигуровките, да взима пенсия. Но точно на тези с големите пенсии, ние сме им плащали осигуровките - това са военни, магистрати, депутати, държавни служители и пр. ***.