Белащица на протест: Срещу добива на инертни материали

Хората се заканват да блокират околовръстния път на Пловдив
6 окт 2018 13:21, Петя Славова
6

Жители на пет села в Пловдивско излязоха на протест срещу добива на инертни материали. Поводът за недоволството им е инвестиционно намерение на предприятие, добиващо мрамор за трошен камък над населеното място и разширяване на кариерата.
Още по темата

Жителите на село Белащица са организатори на шествието, което се заканва да блокира околовръстния път на Пловдив.

За последните 10 години пък в района има бум на респираторни заболявания заради нея. Това твърдят жителите на Белащица, които протестираха и преди няколко месеца.

Сега подкрепата към тях е много по-голяма, като в шествието се включват и жители на съседни села. Хората искат да се спре добивът на мрамор от кариерата, защото 10 хиляди души са пряко засегнати, а също така и хиляди, които живеят в южните квартали на Пловдив.

Протестиращите са подкрепени и от екоорганизации. Емилиян Георгиев от "Екогласност" каза, че институциите са обещали среща след седмица и че ще бъде направена нова оценка на проекта.

По думите му вече са предадени достатъчно доказателства за нарушение на концесионните граници и дори има предпоставки за нарушаване на цялостта на водоизточниците в района и населените места в района да останат без вода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: протестБелащица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анускоп преди 5 години
Там където има социален проблем с екологията,и заплахата на здравето на гражданите в определен здравен район,гражданите си създават винаги техен си ,,граждански комитет''.И точно преди да започне някой протест,веднага се изсипват от ,,Екогластност'',и казват че те ще водят протестите понеже ,,гражданският комитет'' на местните не е ,,легитимен'',и не е ,,по законите'',а лидерите ще бъдат арестувани от Полицията за нарушаване на общественият ред.,,Екогластност'' е един ,,буфер'' на Властта.
5
0
 
6
 
! Отговори
тук е така преди 5 години
Щом чух за "Екогласност",и разбрах каква е далаверата!Щом кариерата си плати "каквото трябва",и протеста ще изчезне скоропостижно!
4
1
 
9
 
! Отговори
БГ преди 5 години
ПОРЕДНИЯТ БЕЗСМИСЛЕН ПРОТЕСТ НА ХОРАТА,КОЙТО НЯМА ДА БЪДЕ ЧУТ,ОТ ТЕЗИ ПРИБРАЛИ ПАРИЧКИТЕ ОТ КОНЦЕСИОНЕРА! ДА КАЖАТ УПРАВНИЦИТЕ КОЙ ЛАПНА КОМИСИОННАТА И СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА ГЛУХИ И СЛЕПИ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ПЛАНИНАТА,ТА ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ ТРЕТИ ОТ ПЛАНИНСКИЯТ ХРЕБЕТ ГО НЯМА...НЕ ПРЕД НС ,АМИ И СЕРЕНАДА В БАНКЯ ДА ИЗНЕСАТ,ПАК НЯМА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯТ ИСКАНИЯТА ИМ,И ДА НЕ СЕ СЛАГА ПОЛИТИЧЕСКА ОКРАСКА НА ПРОТЕСТА!
3
5
 
3
 
! Отговори
сс преди 5 години
Що да добиваме и да имс раб места
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хора ако знаят за какво протестират ей ме на.
1
5
 
5
 
! Отговори
айде сега преди 5 години
Баровците,когато купиха местата и строяха,знаеха че има кариера!Сега за кво пищят!?