Богатите ядат по-здравословно, но пък пият и пушат повече

Доходите – решаващи за това какво има на масата ни
Обновена: 6 окт 2018 13:46 | 6 окт 2018 13:30, Петя Славова
75
Богатите ядат по-здравословно, но пък пият и пушат повече
Снимка: архив, Булфото

Доходите са решаващи за това какво има за храна на масата. Най-богатите 10% от населението ядат с 40% повече от най-бедните българи, сочат данни на Националния статистически институт. Заможните ядат по-малко хляб, но хапват повече месо, плодове и зеленчуци. Това обаче не значи, че се хранят по-здравословно, защото пият и пушат много повече от бедните си съграждани, пише "Труд4. Най-заможните 10% от населението за година изпиват средно по 49.3 литра алкохол и пушат по 1363 цигари, а най-бедните 10% от населението - само по 12 литра алкохол и 303 цигари.

Хората, които попадат в групата с най-високи доходи, ядат средно по 77.9 кг.хляб на година, 72.2 кг. плодове и 85.3 кг. зеленчуци. А най-бедните 10% от населението за година изяждат средно по 98.2 кг. хляб, 24.6 кг. плодове и 45 кг. зеленчуци. За година заможните консумират средно по 37.7 кг. месо и 16.5 кг. месни продукти, а бедните - 23,2 кг. месо и само 9.6 кг. салами, луканки и наденици. Заможните хапват 13.5 кт. сирене на година, при 8.1 кг. за най-бедните. При кашкавала разликата е още по-голяма. Заможните консумират по 5.9 кг. кашкавал годишно, а най-бедните - над три пъти по-малко или само 1.9 кг. В резултат храната на най-богатите съдържа средно по 2571 калории на ден, което е с близо 40% повече от калорийното съдържание на прехраната на най-бедните (1841 калории на ден, 36%, от които се набавят от хляб и тестени изделия).

В България най-богатите 10% от населението разполагат на месец с една средна заплата, която могат да похарчат само за себе си. Средният годишен доход на домакинствата, в които живеят най-заможните 10% от българите, е 25 958 лв., което прави по 2163 лв. на месец, сочат данните на НСИ за миналата година. Всеки член на домакинствата на богатите разполага средно с 13 656 лв. на година, или само с 1138 лв. на месец.

Сумата е доста малка на фона на средната заплата за страната, която вече е над 1100 лв. Но причината за това е, че всички получени в семейството заплати, пенсии и друхи доходи се разделят между членовете на домакинството.

Така дори един човек да има висока заплата, ако в домакинството има безработен, деца или пенсионер, средният доход на човек от домакинството пада значително. Другата причина средните доходи на елита на обществото да не са много впечатляващи е, че НСИ дели населението на групи от по 10%, каквато е световната практика. Така в групата на най-богатите 10" попадат около 700 хил. българи. От тях обаче изключително богатите са малък дял, а останалите имат доста по-скромни доходи.
Най-бедните 10% от българите за цялата 2017 г. имат среден доход от 1655 лв, което прави по 138 лв но месец, сочат данните на НСИ.

В семействата на 10-те процента най-заможни българи 64.6% от доходите са от заплати, 9.8% от доходите са от самостоятелна заетост, а само 9.2% са от пенсии. Оказва се, че повечето хора с високи доходи също работят на заплата, а много малка част от тях имат собствен бизнес и работят за себе си. При най-бедните 10% от населението картината е коренно различна - само 34.1% от доходите в семействата са от заплати, а основно перо в доходите с дял от 30.9% са пенсиите. Добавките за деца дават още 6% от семейния бюджет на най-бедните, обезщетенията за безработица осигуряват 0,9% от доходите, а другите социални помощи - 5% от парите в семейството.

Най-богатите 10% от населението дават за храна 24.1% от разходите си, а само 12% от семейния бюджет отиват за наем и плащането на сметки за ток, вода, парно и телефон. при най-бедните за тези две най-важни пера от семейния бюджет отиват съответно 43% и 19.3% от всички разходи.

Българите харчат за алкохол и цигари повече отколкото за дрехи и обувки, сочат данните на НСи.През 2017 г. за алкохол и цигари са отишли 4.2% от всичките ни разходи, докато за дрехи и обувки - 3.5% от семейния бюджет. За алкохол и цигари отива точно такъв дял от парите на домакинствата, колкото са и разходите за обзавеждане и подържане на дома. Всъщност най-голямото перо в семейния бюджет са парите за храна с дял от 30.1%, следвани от разходите за плащане на комунални сметки - за ток, вода, парно и наеми - с дял от 14.8%.

Любопитно е, че през миналата година делът на разходите за храна в семейния бюджет, както и за алкохол, цигари, дрехи и обувки намалява. Увеличават се обаче разходите за обзавеждане на дома, както и за плащането на битови сметки. Въпреки вдигането на доходите обаче, общата сума, която се харчи за развлечения през свободното време и за образование през миналата година остават почти без промяна.

Просто увеличението на доходите отива за плащане на сметки, храна, транспорт и здраве като и в резултат пари за развлечения, култура и образование отново не остават.

С повишаването на доходите през годините българите ядат по-малко хляб и картофи, компоти и туршии. през 2008 г. всеки чове е изял средно по 109.5 кг. хляб и 27.2 кг. картофи, а през 2017 - 87.1 кг. хляб и 26.6 кг. картофи. За сметка на това значително се увеличава потреблението на плодове, кашкавал и яйца. С вдигането на доходите през годините ядем малко повече месо, за сметка на намаление на потреблението на колбаси.

Наред с по-здравословното хранене българите пият и пушат повече. През 207 г. всеки е изпил средно по 28.9 литра алкохол и е изпушил по 656 цигари, при 27.3 литра алкохол и 639 цигари година по-рано. Като тук влиза само ракията, водката и уискито, без да се брои виното и бирата. За около 10 години потреблението на алкохол е нараснало с 16%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
bobi 1980 преди 5 години
Samo kiopavite programistite imat dostatachno pari da si kupuvat bio hrana deto e za idioiti
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно обратното е, богатите гледат да живеят здравословно, за да си харчат парите по дълго. Само Пеевски иска ако може всички да станеме комарджии, пушачи и пияници, та да му върви бизнеса.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се съмнявам това да е вярно.
58
0
 
1
 
! Отговори
За рентиерите преди 5 години
Написах, че трябва да се изясни каква част от населението представляват те, защото това са НАЙ-НЕЗАВИСИМИТЕ хора.Ако има образование и не е изоставил професията си, това е човекът, който може да поизпоти управляващите - него най-трудно могат да притиснат.Най-ценна ще бъде онази статистическа справка, която дава представа по проценти колко са онези, които могат да живеят само от личното си богатство, какъв процент разчитат на заплати, на пенсии, на издръжка от близките си или само на соц. помощи
57
2
 
7
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Как сметнаха Колко пие и пуши ВСЕКИ българин? Ами Аз нито пия .нито пуша..и да ми се пробутват и на мойто име такива Пр.ос.та.шки. статистики...не съм съгласен! А пари имам достатъчно..но си мисля вместо цигари и алкохоли са си купя Още един апартаменг... за старини и децата да има...
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХАаххааххах Богатапа има да харчи по 1000 лева за себе си на месец ...Абе вие осъзнавате ли, че 1000 лева, им е вечерята със семсйтвото тая вечер, в заведението на някой от телевизионните готвачи ?
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tapotii! Nie i predi da se mahnem imahme pone po 2000 na kalpak v loshite meseci. Ama muslite, che parite sa vsichko??? Hahahaha! Sredata, sredata...
54
10
 
8
 
! Отговори
Дядо Господ преди 5 години
Българино,защо пиеш и пушиш?? Знаеш,че е вредно и ще идеш да се пържиш долу.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараКак какво? Дзверове на име Цола, Вълка и тем подобни. нали сегашните богати са внуци на каскетите с гумените о_пин_ци на бос крак?
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В България най-богатите 10% от населението разполагат на месец с една средна заплата, която могат да похарчат само за себе си."Това линоор3делят, като "богат" в днешно време. Имал 1000 лева, да изгаря за себе си? И кво, всеки 3 професионалист - богаташ. Всеки лекар, адвокат, програмист, финансист, брокер, главен готвач, редица дърводелци, майстори бояджия - богаташи...Ххахаха.А тези с новата S Klasse, какви са? Защото има 100 пъти по богати от тях.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45"ако си произвежда" вика...Ям над 30-40 различни вида зеленчуци, поне 7-8 вида риба и обичам телешко, а като си готвя ползвам над 50 различни билки. Не, не за всяка готвене естествено, но редовно ям хубави работи и ли ходя е добри ресторанти.Я. Ми кажи, как да си произвеждаме всичко това. Встрани примерни, във вазипка ли да си гледна. Крави ока с теленьюца ли да си имам?
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
WTF 50 литра алкохол. Това прави по бутилка и нагоре на седмица. Това си е алкохолизъм...
49
6
 
5
 
! Отговори
Ганьо отново удари преди 5 години
*** забогател, мале въй, не ми говори. В развития Запад, където живея, брисачите на дирници получават двойно повече от "богатите" в България, а ако се застоиш ще взимаш 5 пъти повече от богатите българи и то само от заплата, отделно вече се разиграват и разни далаверки като се поокопитиш. Стойте си там в мизерията и се радвайте на 500 евро на месец средна заплата, тука дето съм средната е некъде 3000 еврака.
48
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравословното хранене е МАНТАЛИТЕТ и няма нищо общо с доходите.Както и пиенето и пушенето.
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наблегам основно на хлеба. Боко и сие повеке да ядат, да ядат, та да ...............
46
3
 
4
 
! Отговори
петко преди 5 години
Аку стана бугат,ша си купа Бугати и ша ям само в макдонлс! (баси и живота ше е!)
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А по дИфолт *** са бедняците. Пише се дЕфолд.
44
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втората част на заглавието е много грешна. Повечето бедни българи са се превърнали в битови алкохолици, за тях е въпрос на гордост да говорят как всяка вечер пият ракия или друг алкохол. Което е трагедия, защото се е превърнало в нещо обичайно и нормално за жалост.
43
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ми не е вярно, че богатите се хранят по-здравословно. Ако си произвежда, човек може да има всички здравословни плодове и зеленчуци. И много важно е правилният подбор на храните. Не да се насвиниш до пръсване със свинско и винско, да не можеш да вървиш. Всичко е въпрос и до пари, но най - вече до изградени здравни навици.
42
6
 
12
 
! Отговори
Rent A SS преди 5 години
Ако бяха пратили комунистите в затвора (на каторга), досега да са построили 10 реактора в Белене, че и магистралите, ама вече са дърти,алкохолизирани и дебели, а пък идва и нова смяна "европейски граждани" от селски тип. Богати били, мизерници!