Лекарствата за онкоболни: Да търгуваш, да рискуваш живот!

"Домашен арест" на жени, участвали в схемата с медикаментите
Обновена: 9 окт 2018 06:38 | 8 окт 2018 19:15, Петя Славова
26

Tърговия със здравето и живота на онкоболни хора. Лекари, фармацевти и управители на болнични заведения се оказаха обвиняеми в престъпна схема за износ на лекарста.

Спецсъдът наложи мярка "домашен арест" на три жени, участвали в групата за незаконна търговия с медикаменти.

Според обвиненението групата е действала от месец май 2017 година. До арестите се стига, след като между трима от членовете на престъпната група са били предадени белязани лекарства.

Още по темата

Другите - четирима мъже, остават за постоянно в ареста, тъй като според съда, има опасност да извършат ново престъпление. Това са соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Деннсузов.

Схемите са били две. При едната се купували лекарства от различни лекари, които впоследствие били заменяни с такива с изтекъл срок на годност или неясен произход. Втората схема е отклоняване на лекарства, които не били вливани на пациентите.

"През последната година прави впечатление, че пациентите започнаха да се обръщат към организация "Заедно с теб" с молба не да им помогнем, за да намерят лекар, а с молба да им препоръчаме място, където няма да им бъдат прилагани процедури, от които всъщност нямат нужда", коментира в студиото на "България сутрин" Пенка Георгиева от организацията.

Пред Bulgaria ON AIR бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров отбеляза, че според него цялата схема за износ на лекарства е организирана от човек, който не е медицинско лице.

"Има два проблема, които е редно да разграничим. Първият се отнася до експорта на лекарства, който ощетява НЗОК, а не на пациентите. В другия случай пък на болните се изписват по-високи дози и по този начин се спестяват медикаменти", коментира още д-р Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който търгува със здраве по такъв начин, му пожелавам да не се отърве от болести, не за друго защото правосъдната система не функционира и *** дали ще будат наказани виновните....И за пореден път се питам, търпеливия народ какво чака още? Какъв скандал да излезе, че не да протестират ами поне с изборната бюлетина да покажат, че това е недопустимо.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се надяваме на възмездие свише не винаги е успокоително. И надежно. Но вярата е сила, която побеждава! Вярата да се излекуваш, вярата да си жив........вярата да си получат заслуженото!!!На всеки според заслугите !!!Помните нали???
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, трябва тотална смяна на управлението на Бойко. Да толерират женските престъпления си е престъпление. Тези жени могат да подкупват не по - зле от мъжете. Могат да наемат изпълнители на поръчки дори и по - добре от мъжете. ЗАЩО НЕ СА В ЗАТВОРА???
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо домашен арест за жените? Те не са ли престъпници като мъжете? ЗАЩО ЖЕНИТЕ НЕ ПОНАСЯТ НАРЕД С МЪЖЕТЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ?????
20
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 18 сти...Преди 30 г..медицината не беше толкова напреднала както днес! И нивото на лечение беше еднакво! Те си мислеха Че сме по добри! А ние за тях също! Разликата беше Че там си плащаш в кеш! А тук . Че влизаш! Лекуват те.Ставаш и си заминаваш! Даже и пижамите бяха от болниците! Така че не ми разправяй на мен за комунизма МИ! Ок? А за сега да не говорим изобщо!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още ли ще вдигате осигурителните прагове и процентите за здравно осигуряване? За какво точно плащаме? Мафия. Колко са запатите на редовите санитари, мед сестри, колко е заплатата на лекар каращ специализация? На последният е 650лв. Толкоз. Жалка държавица. Тези 7 юнака е трябвало да се родят в Китай. Това да правиш пари от нещастието на бедни и болни хора..... Нямам думи. Дано Дядо Господ си знае работата и ... до 5-то коляно. Мафията си има държава. На най-високо ниво.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе пикаещия по-долу ... капитализъм има и в германия и във франция , и в англия и в швеция и тнт И тяхното здравеопязване е с порядъци по-добро от комунистическото ти .
17
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
За да продължава да се случва това в БГ. Означава че няма.Нито здравна реформа! Нито качествено здравеопазване! Нито ГЕРБЕРСКА държавност! Къде живеем бе хора? За 30 години. Тия ши...ба..ни "демократи" ! Едно здравеопазване не можаха да спрегнат! Всеки идва ..взема парата и бяга! Защо през "лошият комунизъм" Нямахме тези проблеми?! И само в този отрасъл ли има проблеми? Не! С всичко е така! Да ви пикая на капитализма аз!
16
0
 
18
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Кога ще започнем да наричаме нещата с истинските им имена? Когато лишаваш тежко болни от лекарства, ти не просто рискуваш живота им, ти ги убиваш. Също така крадците не са бизнесмени.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас е търгуваш докато има няма значение от кого и как си забогатял важни са парите етова е Б-я -пари пари апартаменти хотели и коли .Тук няма дух -нито свободен никакъв дух няма в тази страна само пари .Ами вземете си у гроба тези пари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
типично поведение за аспарухчовите азиатски варвари
13
0
 
10
 
! Отговори
ИВАН преди 5 години
До фактТе не рискуват ,те погубват човешкият живот,на хора ,на които това е може би последната искрица надежда!
12
0
 
9
 
! Отговори
Самозванец преди 5 години
Какви онкоболни бе?!Я веднага казвайте кой удуши и изнасили водещата?МВР твърди, че има заподозрени от "крими-контингента". Искаме имена на заподозрените, списък с деянията им, както и причина да са на свобода!!!!
11
1
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Само правилната молекула,навреме онкоболния лекува.Търговци във престилки бели,натрупали са пачки цели.А болния със участ жалка,очаква го май катаФалка.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е казал че рискуваш присто си нацист по душа и вярваш че слабитф и болните трябва да умрат че да не загрозяват висшата раса ило пък си комунист и вярваш че които не може да работи физически труд и не е син или дъщеря на агент от ДС няма нужда и да живее или си ционист и за теб това са гои без право на живот нл ори всички случай си торалитарен нихилист от типа доктор Смърт и имаш хронична нужда от куршум в главата това за такива псевдолекари.
9
0
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Този бившия на НЗОК Петров - явно и той участва с схемата с кражба на животоспасяващи лекарства от БОЛНИ . Нямам друго обяснение след неговия коментар - те са крали от касата а не от Мъртвите .
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лекарската гилдия е най-социалистическата гилдия в българското общество.Основна цел на социалиста е да се докопа до обществени средства за да може да се корумпира по възможно най-безогледен начин.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо нямаме електронни здравни досиетаЗащо нищо няма електронно? Защото винаги можеш да установиш дали е там, или не.Докато хартията - има я, няма я, ти така или иначе не можеш да установиш от вкъщи...Иначе за лекарствата - могат просто да им намалят / махнат ДДС-то, както и на много други стоки. Ама...
6
0
 
4
 
! Отговори
къде е Цацаров преди 5 години
пРезидента трябва да се разпита за връзки с онкологичното лоби.Нека си спомним протестите организирани от партията вдъхновителка начело с Корнелия Нинова и изказванията на Радев. В Корея вече вкараха бившия президент в затвора за корупция.
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай х - съболезнования за загубата на близкия човек. И аз загубих наскоро най близкия човек. И останаха лекарства за десетки хикяди долари. Исках да ги даря на нуждаещи се. Никой не смее да ги вземе - нито лекари нито пациенти. Та за това ми се струва че историята е доста измислена.