Наказанията на българина към децата: Шамари, празна стая, прав в ъгъла!

88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективни
9 окт 2018 18:00,
112
Наказанията на българина към децата: Шамари, празна стая, прав в ъгъла!
Снимка: flickr

88 на сто от българските родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да ги прилагат.

Въпреки че, използването на физически наказания намалява през последните пет години, около 2/3 от родителите някога са прилагали наказания и други травмиращи практики към децата им – изолация в стая, стоене в неудобна поза.

Това обяви Славянка Иванова от агенция "Ноема", представяйки данни от национално представително проучване по поръчка на Националната мрежа за децата.

В него са участвали родители, млади хора, които са бъдещи родители, и деца.

От данните става видно, че най-често родителите използват наказания по емоционални причини, когато се почувстват безсилни и се срамуват, че са изгубили контрол върху възпитанието на детето си и не разбират неговото поведение.

Иванова коментира, че около 1/4 от родителите използват редовно - поне един път седмично, някакъв вид телесно наказание. Най-разпространеното от тях е удрянето на шамар.

Обясненията на родителите за това тяхно действие са "израз на загриженост за бъдещето на техните деца", посочи тя.

Около 30% от родителите споменават гняв и обида, като причини за шамарите, показват още данните от проучването.

"Все повече родители обаче осъзнават вредните последици и оценяват негативно прилагането на наказания към децата си", обясни експертът.

Изследването на "Ноема" потвърждава, че в училищата има случаи на различни видове насилие, като 41% от родителите споделят, че децата им там са били потърпевши от вербално насилие; 22 на сто - свидетелстват за телесно наказание, като удар или причиняване на болка, а 14% - за практики на игнориране.

"Преди пет години агресията между децата изобщо е отсъствала от списъка на най-сериозните рискове за децата в България. Днес тя е поставена на първо място по опасност за децата от родителите им, заедно с разпространението и злоупотребата с алкохол, цигари и наркотици", коментира Славянка Иванова.

Като заключение тя обяви, че общуването на родителите с децата се превръща във все по-голяма ценност, но и все по-остро се усеща този дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баш са си много ефективни.Бии дупе, за да не биеш гъзище е казал мъдро народа.
94
0
 
2
 
! Отговори
Баща ми старшината преди 5 години
В 6-ти клас ни дадоха 300 задачи, които да представим в училище решени след 3 месеца.Баща ми каза да ги реша за 2 седмици.Всеки ден проверяваше дали съм решил 20 задачи.Ако не бях успял ме биеше.Така и не можах да реша няколко задачи от 300-те.Казваше ми:- ***, двойкар, ще пасеш патките!Тонякога ми тръгваше кръв от носа дори без да ми е ударил и един шамар.
93
2
 
2
 
! Отговори
Баща ми старшината преди 5 години
Мен баща ми ме биеше ако получех по-малко от 6 по математика.В 5-ти клас ме наби защото имах 5 на класното.После ме предупреждаваше: - Ако имаш по-малко от 6 на контролното, прави му сметката!Естествено от напрежението бърках и той ме биеше.С течение на времето спря да ми пука дали ще е 5 или 2.Все ще ям бой.В 11-ти клас ми писаха 3 по милост за да не повтарям.Сега ми се подиграва, че трудно смятам дори с двуцифрени числа.
92
0
 
4
 
! Отговори
Шамара преди 5 години
Шамарите помагат, аз след 15 години все още не искам да пуша
91
0
 
6
 
! Отговори
В Норвегия преди 5 години
В Норвегия една от люлките на модерния джендаризъм и лицемерната загриженост за децата и жените по ИК повечето от многомилионното финансиране е насочено към *** НПО-та, които са и частни социални служби, с делегирани права по ИК- приета в Норвегия!Сега ще ги съдят за неправомерно отнемане и разделяне на деца от родители, заради частния НПО психиатър- педофил, разследван и обвинен от полицията, който е издавал препоръки за отнемане на деца от родителите!Бутафорно изследване на Ноема!
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не направят изследване за " финансовото насилие и самоуправствона *** и други загрижени НПО-тата в МОН- как се изкривява и унищожава българското образование! Подменена история, изхвърлени български автори, занижени критерии( под мотото загриженост за учениците).Кой в българското общество е дал правото на *** и други платени с нашите данъци НПО-та( без съгласието на данъкоплатците) да бъдат коректор на обществото?Никой! Платените НПО-тата сами са се самонастанили и самоситуирали!
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо Ноема не направят изследване колко десетки милиони левове от държавния бюджет са изхарчени от НПО-та- за еко беседки( беседка скована от тараби- но за хиляди левове), *** флаери, скъпи семинари и НПО партита!Искат да докопат *** НПО-тата лъвския пай от едни около 80 млн. лева засега държавни пари и допълнително милионно финансиране!Вижте в Норвегия с ИК- ще съдят частни НПО социални служби за неправомерно отнемане на деца, като лекинко ще потулят част от НПО мръсотията!
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джендързима няма да бъде приет в България!Колкото и изследвания като на Ноема да публикувате- обикновено институцията или *** НПО-то, което плаща и поръчва тези изследвания, получава исканите и очакваните от него резултати, за които е платило!След това се пращат към медиите( журналисти "загрижени по темата"- естествено журналуващи за пари или близки до *** НПО-то) и хоп прозореца на Овертон е задействан!Става въпрос за много пари за усвояване от НПО-тата, 70- 80 млн. лева бюджетни!
87
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 96'за това стават *** после'Ключовата дума е после! Точно нашето поколение е калпаво (60те/70те/80те) и точно в момента им берем плодовете. Точно тези наши набори са повечето на ръководни позиций и ни разкатават фамилията. Следователно тяхните отрочета ще са що годе същите но много по софистикейтед откъм пасивните измами за разлика от предците им - нагли, груби и безцеремонни. Е това ни е еволюцията за 21ви век но само за нас. Другите наций са светлини години пред нас! Зле сме
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нас като ни шамареха бяхме доста по-възпитани. Не може да ги биеш, не може да ги наказваш, не може да не им даваш дневни пари... всичко е психически тормоз и травмира и за това стават *** после. Айде моля ви се!
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 94'Ако не ме лъже паметта в детството ни през 80-те шамарите бяха обичайна възпитателна практика, но пък насилие в училище почти нямаше'Насилие в училище между учениците имаше и след училище в казармите. "Наклони канче за чимбер", " ще те правя консомолец", преджобване за стотинки и удари ми се в юмрука. Учителите си позволяваха за щяло и не щяло да шамарят като се стараеха да не цапнат някое синче/дъщеричка на активни борци. Не за друго сега сме свидетели на агресия от всички!
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според изследването случаите на удряне на шамари са намалели, но по-надолу в текста се споменава висок процент на насилие сред децата. Ако не ме лъже паметта в детството ни през 80-те шамарите бяха обичайна възпитателна практика, но пък насилие в училище почти нямаше. Някъде се губи логиката. Нека някой прозорлив обясни защо. Дали напоследък бъркаме тактиката, дали сме прекалено либерални, дали пренебрегваме децата, дали даваме лош пример? Кое и в какъв ред?
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селяндуринът докато сгрее ще унищожи още поколения! Резултатите се виждат в момента.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПродължениеАко собственото ти дете е потърпевшо от мини-терористче? С което само говорят, и резултат никакъв? Знам за семейства, които направо пращат адвокати да им защитават ке.леша, който си прави каквото поиска. Бил имал права? А 30 и нагоре деца в класа те права нямат ли? Или има само задължение да търпят?
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Децата не бива да си бият."НЯКОИ деца не трябва да се пипат. Вярно. Ха сега дай обяснение за "бой". Един шамар? 3? Пет? Юмрук? Според някои и еди пръст е много. Определен вид манипулатор-тероризатори сред децата от приказки не разбира. Мачка и стресира останалите деца. Хитро и подмолно играе с възрастните, за да му се разминава. Такъв с приказки оправия няма. Липсата на твърда репресия само подклажда желанието да унижава останалите. Защото е най-великият...
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При.мати възпитават своите бъдещи при.мати.
79
0
 
7
 
! Отговори
преди 5 години
Джендърмерията пак си плаща за статии. Следва статия - лекия колко е хубаво разни НПО-та да ни учат как да си гледаме децата и какъв успех има това на запад. Особенно в силно развити държави като Великобритания и Германия.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бой имало, казармата мъже ви правела, не смеехте да шукнете, смелчаги златни..."А ти смелчаго, шукна ли? Или пак по класически похват се оставяш над и извън всички, като някое малко богче? Причините никой да не шукне са много по-сложни от "не ни стискаше". Българинът е прагматик. Дори да не може да определи причината, често напипва отговора по интуиция. Защо и какво не стана - не си ми приятел, че да ти вдигам нивото с обяснения.
77
0
 
12
 
! Отговори
скапаняциииииииииии преди 5 години
Първо за какво ви е изобщо тази статия, второ как я получихте тази статистика и защо да и вярваме.Кой ви плати за тази статия?Миналата седмица се оказа че в една извратена страна нОрвегия , тоя дето разписвал отнемането на деца от родители е бил отявлен -ПЕДОФ(още едно Ф заради цензурата)ФИЛ.Берневерн или не знам какво .та как така разбрахте , че масово българите млатят шамари?
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз също като малък доста бой изядох всъщност когато си го търсех си го приемах нормално и не го помня но лошото е че повечето пъти просто не бях виновен аз това което ме вбесява не е наказанието а че беше незаслужено.Защо ли ами защото сме няколко деца и родителите ни си имаха някои по- любими от други и не дотам любимите трябвяше да вършат гадната работа и да опират пешкира.Само дето живота реши че родителите ми също им трябва възпитание и сега някогашните им любимци ги командват и се разбираме