След ПТП-то на "Тракия": Каква да е съдбата на сметищата?

Шофьорите описват ситуацията като "стена от мляко"
10 окт 2018 10:15, Петя Славова
14

Магистрала "Тракия" беше затворена за движение заради задимяване и ниска мъгла в района на Ихтиман. Вчера сутринта там стана верижна катастрофа, при която пострадаха петима души. Причината за намалената видимост беше пожар на сметището при 46-ия километър.

Шофьорите описаха ситуацията като "стена от мляко". Данита Заричанова от сдружение "За Земята" коментира в студиото на "България сутрин", че подобни сметища като това край Ихтиман самозапалването е характерен процес за тях.

Още по темата

"Когато има хранителни отпадъци, които гният, температурата се вдига изключително много, независимо от атмосферната температура. В дълбочина това е едно сметище, което е огромна дупка с боклук, така че е възможно да се самозапали и при по-ниски градуси", обясни Заричанова.

По думите ѝ сега пък у нас започва още по-лоша практика, а именно отпадъците да се горят в ТЕЦ-ове, което също не е добро решение.

"Вероятно ще бъде рекултивирано това сметище. Рекултивацията значи едно запръстяване на горния слой, за да спре тези процеси на самозапалване. По-скоро е заравяне, а трябва да има дългосрочна политика", каза още Данита Заричанова пред Bulgaria ON AIR.

Тя беше категорична, че единственото решение на проблемите със сметищата, които са опасни за природата и за хората, е реално разделно събиране на отпадъците и най-вече хранителните.

"Около жп гарата в Ихтиман има поле пълно с отпадъци, пълно с пластмаса, с животински трупове. Много опасно място. Просто трябва да се вземат дългосрочни мерки", категорична беше Данита Заричанова от сдружение ''За Земята''.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък не мога друго да разбера. Защо повечето от шофьорите, след като видят т.нар. "стена от мляко/вар/памук и т.н.", продължават да натискат *** и да карат със сто и незнам си колко, докато стане олелето.И още нещо, след като има прогноза за неблагоприятни атмосферни условия или е установена фактическата обстановка на място и някой вече се е обадил на Господ/112/или някоя ТВ, не трябва ли собственикът на пътя да информира своевременно и да изръчка контролния орган и нещо да предприемат?
9
1
 
5
 
! Отговори
Веселин Петров преди 5 години
Данита, кога ще ми върнеш парите, които ми дължиш отпреди 7 месеца?
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо ви все по магистрала е карал!И преди да имаше магистрала, там се бутаха джигитите и страдаха и дисциплинирани!Просто там ,в определено време има наслагване на метеорологични причини,другото е търсене под вола ,теле !Когато сложат мобилни станции, с предопреждения(светлинни),би намалило катастрофите!Но луд умора няма!
7
4
 
7
 
! Отговори
Старшина Малеев преди 5 години
Хора като тая очилатата представляват платена клика от еколози, които са отговорни за спъването на инфраструктурни проекти от жизнено важно значение за страната, пример е магистрала Струма. Да се знае, че на тази сестра й работи към антибългарския хелзински комитет! Ако бяхме социализъм, тази щеше да е клиент на Народния Съд!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сметището е било запалено от нелегални емигранти от Африка, които са решили да се стоплят, не са свикнали на ниските тукашни температути. Нелицеприятното същество с очила и дупки по лицето, се опитва да изманипулира обществото, предоставяйки лъжливи факти с оглед да оправдае невинните и мили бежанци, бягащи от ужаса на войната.Данита, ще си поиграеш ли на баскетбол с някой малък теротирст и да качиш снимка във фейсбук?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данита защо коментира при положение, че няма книжка, но пък има богат опит с употребата на субстанции, забранени за притежание според бг законите.Една платена марионетка на заплатка към НПО, която усилено се подскача за правата на бежанци, против строежа на магистрали и лифтове, за да може на спокойствие да си кърка бирата и да тори горите.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте писали глупости какво самозапалване при температури малко над нулата.Дори и кмета намеква кои ровят там за нещо "ценно", но не смее да го каже в прав текст,че става дума за едни удобни избиратели.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още в понеделник около обяд леко пушеше, в 4 часа направо си гореше.Ако знаех, че никой не гледа, щях да звънна на 112.Ама чак такова безхаберие. Че и лъжат, от мъглата било. Що все там се блъскат, а не до Вакарел?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
точно заради това кралят слънце направи завод за преработка на ***.Или май говори за него 3-ти мандат ? или спря да говори че вече не помня...
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важно е, че от МОСВ не отчитат замърсяване, а чист планински въздух :D