Кмет и депутати - зад граничарите ни в процеса в Турция

Четиримата са обвинени за убийство на турски бракониер край Резово
13 окт 2018 15:01, Анисия Иванова
26

Българското правителство да защити по категоричен начин четиримата граничари, разследвани в Турция за смъртта на турски бракониер през 2008 година.

За това призоваха депутати от Бургас. Днес следобед граничарите имат среща с експерти от Министерството на правосъдието в София, където трябва да получат правна помощ, съобщава Bulgaria ON AIR.

Парламентаристите заявиха, че Турция нарушава Европейската конвенция за признаване на присъдите. Според нея, ако някой бъде осъден или оправдан в собствената си страна, то другата държава няма право да разглежда отново процеса му.

Българските граничари са оправдани от съда у нас и от Европейския съд за правата на човека. Турският наказателен съд обаче не е прекратил наказателното производство. Във вторник граничарите са призовани да дадат показание пред Бургаския съд.

Четиримата български граничари id обвинени от Наказателния съд в Къркларели за убийството на турски бракониер край Резово през пролетта на 2018 г.

Още по темата

С Турция имаме подписан договор от 1976 г. за взаимно признаване на съдебните решения. Според него една от двете държави няма право да води дело срещу някой, ако другата го оправдае или осъди, припомни кметът на Бургас.

През 2009 г. българският съд прекрати наказателно производство срещу Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов, после и Европейският ги оправда, но през 2017 г. Наказателният съд в Къркларели ги обвини в убийство и по всяка вероятност ги очакват ефективни присъди в южната ни съседка. Във вторник четиримата трябва да се явят в бургаския районен съд, за да се запознаят с обвиненията от Турция.

Най-тежко е положението на Михаил Цонков, който е пряко обвинен за смъртта на турския бракониер. Баща му през сълзи на очи описа, че живее като затворник, със запориран имот и не може да напуска страната.

На срещата стана ясно, че на делото в Къркларели не може да присъства български адвокат, но депутатите обещаха да намерят турски. Вече било разговаряно с българското консулство в Истанбул, допълва "24 часа".

На срещата с граничарите присъстваха бургаските депутати от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева, Валентин Касабов и Християн Митев от Обединени патриоти, и Николай Тишев и Тодор Байчев. Народните избраници и кметът ще участват с тях и в спешна среща днес в Министерството на правосъдието.

Трябва да заявим нашето желание най-после да спре тази гавра с нашите момчета, каза Валентин Касабов.

Хиляди български мъже са долу на границата и трябва да са сигурни и да са спокойни, че изпълняват служебните си задължение днес, утре, вдругиден, заяви единият от обвиняемите Николай Костов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
"Безобразие... Защо България не защитава хората, който защитават РОДИНАТА!!!" Колко пъти да ви се повтаря, че Правителството на България ги защити чрез българския съд и чрез съда в Страсбург. Обявени са за невинни. Само Румен Радев не си мръдна пръста да направи нещо.
21
0
 
8
 
! Отговори
Румен Радев преди 5 години
Румен Радев да се задейства спешно и да се среща с Ердоган, докато не е станало късно. Не търпи отлагане. Хайде, президентството, съветниците - бързо!!!Правителството вече си свърши работата, а сега следва да има среща на президентско ниво....
20
0
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
"Подобна тъпня може да се случи единствено в Бълария!" Ти май падаш от Марс и не си в час! Нали Бойко Борисов ги защити чрез съда в България, както и и в Страсбург. Произнесено е, че са невинни. Сега на турците им е хрумнало да си водят собствено разследване и да ги обвинят отново. Тук вече е спешна работа на президента Румен Радев да вземе нещата в свои ръце и да се срещне с Ердоган.Така, както направи Тръмп, и вчера освободиха след 2 годишно задържане американския пастор Андрю Брънсън
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подобна тъпня може да се случи единствено в Бълария!За това не се учудвайте,че полицаи,лекари,чиновници и др.държавни служители им е през оная работа,как ще си вършат работата!Не се учудвайте,че работодателите са се превърнали в робовладелци,не плащат данъци и осигуровки!Когато държавата е безхаберна към всичко,се получава точно това!Да е жив и здрав Боко Мутрата!
18
5
 
6
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Срам и позор за държавата,която не направи нужното за защитниците си.Хората са изпълнили дълга си,а насреща получават само унижението 10 години да са несигурни за живота си!България трябва по недвусмислен начин да потвърди ангажимента си към тия хора,като категорично отхвърли наглите турски претенции!
17
0
 
3
 
! Отговори
до № 1 преди 5 години
събирай си багажа и в Турция веднага и всичката *** заедно с тебе дядовците ни дадоха живота си за освобождението нямате работа тука марш там откъдето сте се домакнали
16
2
 
11
 
! Отговори
Президентът преди 5 години
Сега е момента Румен Радев да се намеси на високо ниво и да защити граничарите. Досега нищо не е предприел.Вече и той е длъжен да направи нещо. Бойко Борисов вече го направи, чрез нашия съд и Страсбург.
15
2
 
14
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
"Защо България не защитава хората, който защитават РОДИНАТА!!!" Стига лъжи!!!България ги оневини.Страсбург ги оневини. Турция е започнала собствено независимо разследване и сега ги изкарват виновни. България със сигурност пак ще се намеси, а вие спрете да лъжете и плюете, че на човек му се повръща от червени мухоморки!!!
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление ще бъдат осъдени, а ако веднъж ги пратят в Турция, ония ще ги вкарат директно в затвора и няма да ги върнат обратно!В резултат на 10 - годишното кланяне на султана от страна на ГЕРБ и Опитомените патриоти, от доста време Турция гледа на България като на васална територия и нищо повече, и много добре знае че нашите продажници няма как да им се противопоставят!
13
1
 
5
 
! Отговори
Константин преди 5 години
До Анонимен номер 1 Бракониерът е нападнал граничарите и съответно не е изпълнил полицейско разпореждане, те не са го застреляли за няма нищо.
12
7
 
9
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Безобразие... Защо България не защитава хората, който защитават РОДИНАТА!!!
11
1
 
20
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Май само Турция и Русия не изпълняват международните договори ,които са подписали !А и какъв х.... търси турски бракониер на българска територия ?!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако министър-председателят Борисов, правителството, парламентът, президентът и цялото българско общество не защитят героите-граничари, които са изпълнили служебния си и синовен дълг да защитят отечеството ни от поредната нагла турска провокация, то ние българите ще си останем най-големите м ъ р ш и, а долнопробната ни държава трябва да се ликвидира!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мине се не мине и този случай изплува в медиите. Доколкото се разбира, тези хора са оправдани не само от България, а и на международно ниво. Не граничари, а копче не заслужава турската държава в този случай.
8
11
 
12
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
"...За заловен или убит нарушител ни даваха 15 дни домашен отпуск...."Ха-ха-ха! Дааа, по соц време избивахте своите! Отглеждаха се патологични убийци. Никой не влизаше в мизерна България, а всички "нарушители", които убивахте бяха българи, искащи да избягат на Запад...Предупредителните табели по границата бяха написани на български и обърнати към вътрешността на страната. Беше нещо от сорта: "Стой! Стреля се на месо!" Ха познайте за кои чужди диверсанти владеещи български се отнасяха?
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ще ходят в Турция ?Делото трябва да се гледа в България,бракониерите са ловували на българска територия.А освен това пак да попитам:кога Турция ще предаде турския тираджия,който уби семейство мотоциклетисти,и си послужи с измама,за да избяга от България?
6
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не си защитим държавата и граничарите,значи наистина вече нямаме държава. И затова се изселва населението.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ордени за граничарите и стрелба на месо за нарушителите. Това е границата на МАЙКА БЪЛГАРИЯ, отвоювана отново след 500 години геноцид с кръвта на потомците на Ботев и Левски, потомците на героите от Априлското въстание и Македоно - Одринското опълчение.
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Служил съм на границата по онова соц време. Но тогава границата беше наистина граница. А не като сега разграден двор. Хващал съм нарушители но не съм ги убивал. За заловен или убит нарушител ни даваха 15 дни домашен отпуск. Много редко по онова време се убиваше нарушител освен в краен случай ако нарушителя е въоръжен и започне да стреля. Повечето от нарушителите се предаваха при първият откос на автомата във въздуха. Имало е и такива които не са се предавали и те са били убивани.
3
1
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 5 години
Турция да го духа! И дано долара да стане 100000 лири.