Кмет и депутати - зад граничарите ни в процеса в Турция

Четиримата са обвинени за убийство на турски бракониер край Резово
13 окт 2018 15:01, Анисия Иванова
26

Българското правителство да защити по категоричен начин четиримата граничари, разследвани в Турция за смъртта на турски бракониер през 2008 година.

За това призоваха депутати от Бургас. Днес следобед граничарите имат среща с експерти от Министерството на правосъдието в София, където трябва да получат правна помощ, съобщава Bulgaria ON AIR.

Парламентаристите заявиха, че Турция нарушава Европейската конвенция за признаване на присъдите. Според нея, ако някой бъде осъден или оправдан в собствената си страна, то другата държава няма право да разглежда отново процеса му.

Българските граничари са оправдани от съда у нас и от Европейския съд за правата на човека. Турският наказателен съд обаче не е прекратил наказателното производство. Във вторник граничарите са призовани да дадат показание пред Бургаския съд.

Четиримата български граничари id обвинени от Наказателния съд в Къркларели за убийството на турски бракониер край Резово през пролетта на 2018 г.

Още по темата

С Турция имаме подписан договор от 1976 г. за взаимно признаване на съдебните решения. Според него една от двете държави няма право да води дело срещу някой, ако другата го оправдае или осъди, припомни кметът на Бургас.

През 2009 г. българският съд прекрати наказателно производство срещу Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов, после и Европейският ги оправда, но през 2017 г. Наказателният съд в Къркларели ги обвини в убийство и по всяка вероятност ги очакват ефективни присъди в южната ни съседка. Във вторник четиримата трябва да се явят в бургаския районен съд, за да се запознаят с обвиненията от Турция.

Най-тежко е положението на Михаил Цонков, който е пряко обвинен за смъртта на турския бракониер. Баща му през сълзи на очи описа, че живее като затворник, със запориран имот и не може да напуска страната.

На срещата стана ясно, че на делото в Къркларели не може да присъства български адвокат, но депутатите обещаха да намерят турски. Вече било разговаряно с българското консулство в Истанбул, допълва "24 часа".

На срещата с граничарите присъстваха бургаските депутати от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева, Валентин Касабов и Християн Митев от Обединени патриоти, и Николай Тишев и Тодор Байчев. Народните избраници и кметът ще участват с тях и в спешна среща днес в Министерството на правосъдието.

Трябва да заявим нашето желание най-после да спре тази гавра с нашите момчета, каза Валентин Касабов.

Хиляди български мъже са долу на границата и трябва да са сигурни и да са спокойни, че изпълняват служебните си задължение днес, утре, вдругиден, заяви единият от обвиняемите Николай Костов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
8
 
24
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Само в държавата на чорбаджията на ГЕРБ може да те съдят затова,че защитаваш границата на държавата си!!! Само в държавата на Тиквите може да има подобна дивотия!!!
1
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи всеки който влезе незаконно трябва да се убие. Ами тези хилядите сирийци или други защо са живи още? Щом е турчин нещара стават други. На този свят има възмездие не на другия.