На екобазар в Габрово: Петмез от метла, пестил, бонбони

Гостите могат да опитат печена тиква, домашна лютеница, баница
13 окт 2018 12:17, Анисия Иванова
3
На екобазар в Габрово: Петмез от метла, пестил, бонбони
Булфото, архив

Петмез от захарна метла, пестил /габровски специалитет от изсушени сини сливи/ и ръчно приготвени бонбони предлага днес пред музейната Дечкова къща базарът за домашно приготвени и екологично чисти храни "Забравени традиции, живи вкусове".

Организатори на празника, посветен на Петковден, са три габровски читалища в кварталите Русевци, Падало и село Гарван. Това съобщи читалищният настоятел Маргарита Стоянова.

Габровци и гостите на града ще опитат печена тиква, домашна лютеница, баница с разточени на ръка кори, курабийки, туршия, пчелен мед, двойно преварена ракия, орехи, градински подправки, люти чушки. Читалищните любителски състави са подготвили за празника богата програма от автентичен фолклор.

По обед пред Дечковата къща ще се извие Петковденско сгледно хоро. Организаторите обясниха, че в миналото на Петковденския пазар моми и ергени се хващали на хоро, за да се запознаят и да се харесат в името на бъдещо семейство и отглеждане на челяд.

Част от продажбите на базара ще имат благотворителна цел - парична помощ за дете от Габрово, което страда от тежко заболяване и има нужда от операция.

По-късно през деня ще има фестивал на изкуствата под наслов "Традицията е модерна", ателиета за приложни и изящни изкуства, за народни и съвременни танци, среща разговор с историка Петър Тоцев, а вечерта ще бъде прожектиран филмът "Дързостта да бъдеш пръв" - разказ за личността и делото на габровския индустриалец Иван Хаджиберов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Габрово не ПАЗАРУВАТ, а БАЗАРЯТ
2
0
 
11
 
! Отговори
Bosnak преди 5 години
Видяхме ги, само искам да добавя внасят ги от Турция, големите Възрожденци
1
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
И весели бонбони от маково семе.