Болката: Изпратиха брат ми два метра под земята!

Адриан е един от многото, които умират преди да дочакат донор
15 окт 2018 10:30, Джесика Вълчева
38

10328 гледания   |  Още видео

"Щяха да изпратят брат ми във Виена. Щяха да го изпратят във Франция. Щях да го изпратят в Германия. Накрая щяха да го изпратят в Италия. Точно един ден преди да си замине.

Накрая държавата го изпрати два метра под земята с италиански ковчег“

Това са яростните думи на братя на 29-годишния Адриан Петков, който от 5-годишен живее с диагнозата муковисцидоза. Адриан чака в продължение на 8 месеца да бъде трансплантиран с бял дроб и се бори със системата и нейните несъвършенства. Но 29-годишното момче губи.

Всичко това ясно показва, че проблемите на българските пациенти, които са поставени на изчакване, се задълбочават.

Адриан чака в продължение на 8 месеца да бъде трансплантиран с бял дроб и се бори със системата и нейните несъвършенства. Но 29-годишното момче губи.

Още по темата

Близките на Адриан поискаха отговори от Министерството на здравеопазването и планират да потърсят правата си в Страсбург. В памет на Адриан те планират да създадат фондация в помощ на тези, които продължават да се борят за всяка глътка въздух.

"Това бяха хора, които всички виждаха, че умират, но никой не им помагаше. Адекватно обгрижване за белодробна трансплантация е невъзможно да се случи на този етап в България. Не съм чул в Италия да има традиции за трансплантиране на бели дробове. Не вярваме, че е имало такава възможност", коментира Георги Костов от Асоциацията "Пулмонална хипертония".

10330 гледания   |  Още видео

Пред Bulgaria ON AIR той не посочи конкретно лице, което според асоциацията е виновно, но подчерта, че е нужно обединяване на усилията. По негово мнение у нас липсва обща стратегия и се работи на парче.

Още днес трябва да се проведе среща с Министерството на здравеопазването и представители на клиники.

Наталия Маева от Сдружението на пациенти с белодробна трансплантация отбеляза, че проблемът датира от началото на 2017 г. По думите ѝ страната ни няма договор с Евротрансплант заради недостига на донори.

"Аз и родителите ми сме принудени да преминаваме през най-тежкото – те да погребат първородния си син, а аз да целувам брат си студен. Това е системата с три изречения", каза още братът на Адриан.

"Получи се едно безвремие и ние си изгубихме шансовете. България се нуждае от донори. Със сега действащото законодателство няма как да бъдем пълноправен член на Евротрансплант", настоя Наталия Маева в "България сутрин".

По думите и у нас няма специалисти, които могат да извършват белодробни трансплантации. Според нея трябва да се действа на много високо ниво в рамките на тази седмица. Маева призова премиера Борисов да провери какво се случва в Министерството на здравеопазването.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
0
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 месеца
Тия двамата не можаха ли да се ощипят поне за пред камерите, че да пуснат по една сълза? Изключително странно поведение. Починал е най-близкия им човек, а те се държат все едно е починал хамстера им.
36
2
 
0
 
! Отговори
Edin преди 6 месеца
И кой е длъжен да изпраща някого някъде.
35
2
 
3
 
! Отговори
вчера преди 6 месеца
четох интервю с лекуващия лекар , който каза ,че Адриан е имал противопоказания за трансплантация - ниско тегло, остеопороза и хрониоинфекция.
34
2
 
8
 
! Отговори
кво общество,бе преди 6 месеца
До Анонимен 15

В България никога не е имало общество!В едно общество има държавност!Къде в България виждаш такава екзотика!?Българина е "сам юнак на коня",дай му далавера и мушенгии,и колкото е по-богат,толкова е по-звяр!Пази Боже от богат българин!Общество!?Баси!!!
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много се говори в последните месеци за тези трансплантации във Виена. А журналиститие винаги спестяват факта, че чужденците в клиниката освен пари трябва да занесат и "МАТЕРИАЛ"(съвместим дроб)... И от там насетне започва едно плюене по държавата и институциите, протести и т.н.
32
3
 
7
 
! Отговори
Запасняк преди 6 месеца
До Анонимен 17 Като запасняк към МВР ни учеха ,че в София за борба с безредици има ЗИЛ с мантират на него реактивен двигател от Миг-21 .Представяте ли си да те издухат и обгоряд на площада.А протестирай де.Гадове , сър!
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не ни стигат "майчетата" на ***, ами сега и човекоядци! Четох статията и не разбрах, какъв им е проблема с държавата? Демек с нас. Само му вижте излъчването на Йонко Грозев, съдия в съда в Страсбург, без да му следите преди това дейността в България. За да си извадите извода защо толкова ни съдят там. Вследствие на какво са здравословните проблеми на лицата? Донори не стигат в Европа! Всеки иска! На всеки сме длъжни! Къде е отговорноста на родителите. Най-малкото нямат застраховка "живот"!
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трансплантацията на органи не решава проблема, а одължава агонията.Борба за още няколко месеца живот.
29
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В случая държавата и да намери пари, дроб няма, не растат по дърветата.... Не знам какво мислят тези хора и какво ще търсят в Страсбург...
28
1
 
8
 
! Отговори
месара преди 6 месеца
нещо не ми харесва изречението - България се нуждае от донори! може да се формулира по друг начин.
27
11
 
1
 
! Отговори
Професор преди 6 месеца
От кога 29-годишен е момче , а ???
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
трансплантация на бял дроб струва 500 хл. евро, в европа се прават единствено във виена, по стотина гобишно само на австриици! - тва го казват специалисти, не аз!
25
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
да не дава Господ никому! те и братята на Адриан са били потенциални жертви на тази болест предавана от дефектен ген, който се носи от 3% от българите! и не търсете под вола теле. има специалисти, и превенция, правят се изследвания - не правете политика от нещастието на хората!
24
6
 
13
 
! Отговори
Ник преди 6 месеца
Пази, Боже, да се разболееш в България!
23
23
 
1
 
! Отговори
Деян Куцев преди 6 месеца
Е що под земята? Да нема да става миньор? От не дойде в Рудозем.
22
4
 
16
 
! Отговори
Мислеща преди 6 месеца
Не сте ли се замисляли, как така може да се клонира цял организъм, а не може да се клонира отделен орган?! Не съм специалист, но все си мисля, че е възможно, но нарочно не се прави. Трансплантацията е бизнес за милиони, а и на елитът не му трябват много и здрави хора.
21
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма разум в тези обвинения, стегнете се, преодолейте мъката, живота продължава. Никой не е виновен за смъртта на момчето, така се е случило, такъв е живота.
20
13
 
14
 
! Отговори
аз-ът преди 6 месеца
Въпроса се решава много просто със закон - всеки е донор, без значение мнението на близките му.
Ако по конкретна причина - религиозна и прочие човекека не желае това, изрично се вписва в регистър, като АВТОМАТИЧНО СЪЩИЯ НЯМА ПРАВО И НА НЕГО ДА МУ СЕ ТРАНСПЛАНТОИРАТ ОРГАНИ В СЛУЧАЙ НА НУЖДА.
Това е.
19
2
 
26
 
! Отговори
шматка преди 6 месеца
До откраднат живот 1 2

Абе комунде захлюпено по Тошково време хора с такива заболявания ги покриваха с чаршафа още докато са живи.Я кажи какви трансплантации се правеха тогава.Добре че Чирков отиде в ФРГ за да се научи.Тогава хора умираха заради липса на лекарства които в съседна Гърция и Турция ги имаше във всяка аптека
18
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
До Анонимен 14

В нашите здравни книжки има също текст за отказ.