Какво би накарало българите да останат? Заплата от 3000 лева!

Търсят и по-добро здравно обслужване, социална среда, сигурност...
15 окт 2018 18:20, Екип на Bloomberg
505
Какво би накарало българите да останат? Заплата от 3000 лева!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Работната заплата остава основната причина за обмислянето на над 1 млн. българи да напуснат страната. Между 1000 и 3000 лв. е възнаграждението, което би задържало част от тези хора в България. Това каза Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Калфин посочи, че не само ръст на заплатата би задържал българите у нас. Той поясни, че голяма част от обмислящите миграция търсят по-добро здравно обслужване, социална среда и сигурност.

"Хората очевидно търсят живот и работа в по-сигурна и предвидима среда. По-високи заплати, възможност за по-добро образование, по-висока сигурност и по-добро здравеопазване са част от ценностите, които търси един българин извън България. Обратно би го върнала промяна във всички тези показатели", посочи той.

Калфин добави, че трудовият пазар в Европа вече е все по-достъпен и над 90% от обмислящите да напуснат страната са се насочили именно към европейски страни.

Той поясни, че миграцията с образователни цели не заема съществен дял, тъй като европейското образование е достъпно отдавна.

Калфин каза още, че се наблюдава увеличен дял на по-възрастните хора, смятащи да напуснат страната и да прекарат предпенсионните си години, работейки извън България.

Той конкретизира, че не само липсата на работа е мотив, в голяма част от случаите хората не успяват да намерят работа по конкретна професия.

Обмислящите да напуснат страната не са само от райони с ниска икономическа активност, поясни Калфин, има и такива от областни райони, включително и София.

Според него на българския пазар пък са необходими висококвалифицирани служители от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани кадри не би могло да бъде траен процес.

Гледайте и видео материала на Bloomberg TV Bulgaria


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
419
1
 
19
 
! Отговори
Гневен счетоводител преди 7 месеца
Невъзможно е да се промени страната си, защото за да има промяна, то трябва тя да бъде извършена от хора - а тук хора няма! Останали са само *** маймуни, които слушат какво им каже началника и му работят за да не умрат от глад и да продължат мизерното си съществуване, изпълнено със завист и злоба към себеподобните...
418
1
 
22
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
до 438. Напълно съм съгласен, НО всички тези, които сме навън сме родени в БГ, носим си БГ паспорт, имаме си роднини в БГ, обичаме си държавата..проблема, е че заради простотия, мутрите, блъсканиците по улиците, ниското интелектуално ниво и на последно място парите не ни се живее тук. Ние няма нужда да ставаме като Австрия, но една Хърватска с какво е по напред от нас?? Или една Чехия? Тук не става въпрос да се плюе по държавата...а затова дали има как да стане по-добре :)
417
13
 
6
 
! Отговори
@ преди 7 месеца
Който не му харесва тук, грабва си палтенцето и да ходи където му харесва!
Какво висят в местни сайтове и ми обясняват колко било гот до операта в Сидни...

Тук е България, балканска страна, никога не може и няма да стане като Австрия или Швейцария. Народ, манталитет, ДНК, култура, обичаи, история... всичко е различно.

Сега поне никой не ви спира. Скачаш на Уиз Аер и за стотина лева и два часа си в Европата.
Всеки да живее там където му харесва.

Навсякъде има плюсове и минуси, няма идеално.
416
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
3000 само ако няма ръст на цените. Пропорционално увеличаване на заплатата спрямо цените + 5-10% в полза на заплатата.
415
1
 
16
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
Много относително. В случай, че се вдигне интелекта на народа(което включва повече четене на книги, пътуване(не само до Тасос), театър, и т.н 3к със сигурност няма да са достатъчни. Но при сегашното положение, в което 80% от народа му е на 1во място храната и сметките, много трудно да се случи. Така, че всеки гледа даму е пълен хладлника...и ако в момента взима 1000 лева на месец ще си мечтае за 2 и така..В този кръг няма изход...И аз се върнах за известно време, но не ми се получи :)
414
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Работя в собствен офис, не мизерствам, но също смятам да емигрирам. И ви го казвам като бивш емигрант, завърнал се тук. Не е само до парите, доста хора трудно издържат на шуробаджанашката некадърност, корупция и безхаберие на държавата.
413
4
 
2
 
! Отговори
До 431 преди 7 месеца
Прав си, до гуша си, затова вземи излез от там и се изкъпи!
412
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доста съм обикалял по света и навсякъде имаше голяма простотия, каквато в България има само сред мутрите и в гетата. За сведение, бил съм на всички континенти.
411
1
 
14
 
! Отговори
от сиднеи, Aaвстрали преди 7 месеца
До долния,
Ма ти представата за живота в белите страни от кръчмите ли го придобиваш? Ако там са ти преоритетите и разбиранията по добре си стой в поднебесната сиания
410
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много години слушах как навсякъде било по-чисто, по-евтино и по-уредено от България и последно време като тръгнах по екскурзии не виждам някъде да е по-евтино от при нас.Много слушах за Гърция.Колко било евтино и какви големи били порциите по заведенията.Няма такова нещо.При еднакво количество в чинията цената е двойна.В Сърбия колко била вкусна храната.Нищо повече от при нас.Ракията им е пълно менте също като кашкавала.Скарата им безвкусна.Аман от чуждопоклонници.
409
23
 
6
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Голяма част от простотията избяга от България и се хвали колко добре е сега, което не е важно. Важното е, че простотията в България почти изчезна с тяхното бягство. Ако се върнат, се връщат с простотията си. Да си стоят там, където са.
408
8
 
16
 
! Отговори
Бизнеса преди 7 месеца
Местните ако не искат да работят за 300 Е на месец ще внесем други баш българи от Молдова,Украйна,Грузия,Армения,Камбоджа....
407
2
 
38
 
! Отговори
Стефанов преди 7 месеца
Несъмнено заплащането е много сериозен фактор в съвремения живот. Но защо забравяте проблеми от рода на - беззаконие на улицата, проблеми в здравеопазването, фрапираща корупция в правораздаването и съда, скудоумни учителки в детската градина, съзнателно поддържан хаос в обществото, за да не може да се търси отговорност от управляващите за текущите неуредици в държавата. Мръсен въздух. Майките на инвалидите. Ромска престъпност. Ремонт на ремонта. Обществени поръчки. Още колко?!
406
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Василев

Всички изброени от теб са различни от гнусните *** комунисти.Значи България тогава ще с оправи.
405
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Дойдох видях и усрах. Съединението прави кражбата. - това е актуално вече сменете ги.
404
4
 
16
 
! Отговори
Василев преди 7 месеца
След 20 години в държавата, ще останат слугите на ционистите Борисов,Златев,Гергов, техните деца и внуци , и всички роми, които ще надвишават многократно българите!!!
Такъв е сценарият, това е истината, бавен и сигурен геноцид, здравеопазване и образование на ниско ниво, офшорните евейски фирми и банки изпомпват жизнените сили
на българската нация!!!
Това е Нов Световен Ред!!!
Добро утро селяни прости!!!
Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!
403
3
 
25
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Докато стоплите че ни трябват 3000лв. Те вече не са актуални спрямо постигнатото в други страни. Не опровергава труда ни 3000лв. 4000лв. На седмица трябва да плащате. До сега участвах ме в Предаването "Да оцелееш на предела с 300лв за месец в BG". После ми не върви бизнеса ми нямя да върви. Бегаме и тва е!
402
1
 
24
 
! Отговори
до 416 преди 7 месеца
Малко е идеализирала Ели, но иди във Виена примерно, да видиш ведри и спокойни хора, които се веселят заедно по площадите. За култура, архитектура и общо ниво на благоденствие да не говорим.... Кофти, че много-много не ни обичат, но като не можахме да си направим тук рай, ще аргатуваме в чуждия, белким докачим нещо от хубавия живот.
401
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
смех... дохода ми лично е доста над 3к и пак се замислям дали да не духна. Проблема не е в парите а в средата и липсата на елементарен ред и държавност
400
0
 
39
 
! Отговори
Toi преди 7 месеца
Една от неспоменатите причини хората да напускат страната е допира с българският работодател. Сам видях в София доста печеливши фирми, със много сериозен оборот и печалба, как умишлено дават ниски заплати и се отнасят меко казано просташки с персонала си. Е нагли български работодатели - скоро няма никой да ви идва на интервютата, на които лъжете та не се спирате и фирмичките ви ще започнат доста да закъсват. Има една елементарна, но много поучителна българска поговорка. ОТ ПРЪДНЯ ВОДА НЕ СТАВА.