Какво би накарало българите да останат? Заплата от 3000 лева!

Търсят и по-добро здравно обслужване, социална среда, сигурност...
15 окт 2018 18:20, Екип на Bloomberg
505
Какво би накарало българите да останат? Заплата от 3000 лева!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Работната заплата остава основната причина за обмислянето на над 1 млн. българи да напуснат страната. Между 1000 и 3000 лв. е възнаграждението, което би задържало част от тези хора в България. Това каза Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш вицепремиер, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Калфин посочи, че не само ръст на заплатата би задържал българите у нас. Той поясни, че голяма част от обмислящите миграция търсят по-добро здравно обслужване, социална среда и сигурност.

"Хората очевидно търсят живот и работа в по-сигурна и предвидима среда. По-високи заплати, възможност за по-добро образование, по-висока сигурност и по-добро здравеопазване са част от ценностите, които търси един българин извън България. Обратно би го върнала промяна във всички тези показатели", посочи той.

Калфин добави, че трудовият пазар в Европа вече е все по-достъпен и над 90% от обмислящите да напуснат страната са се насочили именно към европейски страни.

Той поясни, че миграцията с образователни цели не заема съществен дял, тъй като европейското образование е достъпно отдавна.

Калфин каза още, че се наблюдава увеличен дял на по-възрастните хора, смятащи да напуснат страната и да прекарат предпенсионните си години, работейки извън България.

Той конкретизира, че не само липсата на работа е мотив, в голяма част от случаите хората не успяват да намерят работа по конкретна професия.

Обмислящите да напуснат страната не са само от райони с ниска икономическа активност, поясни Калфин, има и такива от областни райони, включително и София.

Според него на българския пазар пък са необходими висококвалифицирани служители от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани кадри не би могло да бъде траен процес.

Гледайте и видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


505
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
0
 
1
 
! Отговори
До 356 преди 5 години
Маце дай си кординати да се женим
371
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При мен минава 21:00.Утре трябва да стана рано за да измия работното място, щото тия от нощната смяна само с мъркуча отгоре, отгоре и не пипат с ръце. Аматьори!Професьонала, предател и лузер мие с четка за зъби.Но не ме разбирайте погрешно.Знам, че на повечето от вас в Бг ви харесва. Това е отлично. Бъдете щастливи. Просто сме различни.Например аз не ви казвам какво смятам за вас, щото тъй съм възпитан. Че трябва да се радвам, когато хората са щастливи, а не да се опитвам да им обяснявам.
370
5
 
6
 
! Отговори
Пълни глупости пишеш преди 5 години
Предателю, оправдания ли си търсиш? Кой в България храни семейство с 20 лв на седмица? Това не ти е Гърция все пак.
369
6
 
14
 
! Отговори
от сиднеиAaвстралия преди 5 години
Пълно е с клошове развили Стокхоумския синдром. Само най последните лузари или имат нещо извратено може да мислят че куп пари насред гето има стоиност.Дори същите пари да ми дават, 6 цифри на година доларЕ, пак няма да се върна в Панелистан. Същите пари да зимам, но да живея сред Африканско гето? Защо? Що да не си живея на 3км от Операта, плажовете, насред най райското място на Планетата? Така и не схванахте че не са само парите
368
4
 
11
 
! Отговори
Предател преди 5 години
До ПатриотМлъкни бе, хранил ли си семейство с 20лв. на седмица.
367
26
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Глупости са това. У нас се живее добре и това го казвам не само защото премиера така говори. Всеки който е пътувал из Европа осъзнава добре колко прекрасно място за живеене е България. Жал ми е за предателите които напуснаха и си продадоха род и Родина за шепа жълтици.
366
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да си жив, здрав и щастлив ти и близките ти!
365
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз работя за чужда фирма но си живея в Бг. Имам си хубаво семейство с две прекрасни дечица. Няма ме за няколко месеца, но никога дори и за момемент не съм се замислял да напусна завинаги. Обожавам си Родината. Няма по прекрасно място от нея. Такива райски кътчета трудно се намират по света. А тея залитащите по други държави прав им път.
364
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за ценностна систена ще си говорим, като споделиш какво ти харесва в България. Ако мразиш парите *** в Кения.
363
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А има и друго...Като си сама душаСама круша всякак става.
362
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връщам се само ако Ценко Чоков стане кмет на София,..........иначе НЕ!!!
361
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като пишеш за ценностна система ... парите не са важни когато ги имаш.Иначе добиват първостепено значение.
360
0
 
1
 
! Отговори
До 382 преди 5 години
Не това е пример за ценностна система
359
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А и нещо понамирисваш.Щото при мен е 19:30, а в Бг е 02:30 и нормалните трудови хора спят по туй време.
358
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Та туй ги дразни бг българите при теб, а мен - нищо.Аз съм си направил живота какъвто го искам и не искам да го натрапвам на другите.
357
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми що не пропусна туй с майката и Берлин?Това част от твоята Бг гордост ли е, че си се отказал от туй?
356
4
 
2
 
! Отговори
Ценности преди 5 години
Кое ви дразни в моя живот , че толкова минуси.Не вярвате , че парите не носят щастие ли.Само се огледайте , колкото е по голяма една къща , толкова е по охранявана и недостъпна.А Делян Пеевски сигурно не му дреме , че цял народ го мрази.Дори Доган сега се мъчи да изчисти образа си.Парите развалят човека , родна мъдрост.
355
0
 
3
 
! Отговори
До 378 преди 5 години
Мислиш ли , че 1996г. когато нямах пари за цигари и ме пребиха полицаи , защото бил съм ги зяпал , не го мислех.Но какво щях да спечеля от бягство.
354
4
 
3
 
! Отговори
Ценности преди 5 години
Това , което очудва хората до мен е липсата на алчност и стремеж към богатство , дори ми се присмиват по простите от тях.Защо в България да си честен и трудолюбив се приема за слабост.Аз просто съм възпитан по пруския модел , мойте любими българи са Стамболов и Раковски.Как може да не се гордеете и радвате , че сте граждани на единствената европейска държава с кореното си име в Европа.Само като чета за ген. Иван Колев в немските исторически книги(в които го изучават и хвалят) и съм щастлив
353
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 376Не интересен!Той има избор.Ако му писне следобед ще се пресели в германия, а българите в Бг нямат избор.