От 50 метра височина, в силоза. Един угаснал живот на 27

Николай Анчев загина нелепо в Полски Тръмбеш. Има ли виновни?
15 окт 2018 07:00,
87
От 50 метра височина, в силоза. Един угаснал живот на 27
Николай Анчев минути преди фаталната дейност в силоза на рафинерията. Снимка: "Труд"

27-годишен мъж от Велико Търново загина нелепо при трудова злополука в Полски Тръмбеш. Николай Анчев е издъхнал на място при падане от височина над 50 метра, докато почиствал силоз в базата на рафинерия за слънчогледово масло.

Близки на жертвата разказаха пред "Труд", че Анчев работел във великотърновската фирма, чиито предмет на дейност е строителство, но поемала поръчки, свързани с дейности на големи височини, за които обикновено се ползват услугите на алпинисти.

Още по темата

Вуйчото на младежа сподели, че веднага отишъл на мястото на трагедията, където вече криминалисти извършвали процесуално- следствени действия. На място пристигнали и пожарни, трудови инспектори и съдебен лекар.

По разкази на другите очевидци, работниците били спуснати в силозите, за да почистят отлаганията от зърно по тях, които от влагата се втвърдяват и се превръщат в тежки и твърди плочи. Процедурата се извършва всяка година, преди прибирането на новата реколта в силоза.

Николай бил спуснат в силоза, обезопасен с въжета и на столче, на дълбочина от над 50 метра. При опит да събори отлаганията по стените на силоза обаче те започнали да се срутват върху него, скъсали са въжетата и са го повлекли към дъното на бункера.

Когато решили да изтеглят Николай от съоръжението, работниците открили, че въжето е хлабаво и леко, и младежът не е вързан за него. Оказало се, че Николай се е откачил и паднал върху циментовия под в силоза от десетки метри височина. За зла участ бункерът бил празен, а липсващото зърно е можело да омекоти удара.

"Николай се пребил, а върху него се свлякла и твърдата зърнена маса, споделят присъствали на място пожарникари. Съдебният лекар обаче ще каже окончателното си становище за смъртта на младежа", обясняват опечалените близки.

Роднините на младия великотърновец негодуват, тъй като фирмата поемала опасни и рискови поръчки, а не ползвала квалифицираните услуги на алпинисти.

"За да спестяват пари, една такава услуга струва между 2000 и 3000 лева, са използвали такива неподготвени младежи, без опит", твърдят почернените близки.

По неофициална информация, Николай имал желание да изкара и курс по алпинизъм, но шефовете му отлагали. За да припечелва пари и да се издържа, момчето приело да работи и тази опасна работа, коментират още от фамилията на загиналия работник. По думите им, било осигурявано на четиричасов трудов договор и се водел "работник в строителството".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Йон преди 5 години
И каква на каква заплата е бил като "работник в строителството"? Докъде може да стигнат алчността и експлоатацията!Жалко за погубения живот, съболезнования на близките.
72
2
 
6
 
! Отговори
Опасно преди 5 години
На моят вуйчо приятелят му е алпинист. Той прави външна изолация. Но той вика че поне 4 , 5 въжета трябва да си вързан. А не с едно. Ето пак един млад талант си отиде. Докога ще губим Млади таланти тази държава вече за нищо не става.
71
0
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Нормално въже за такъв род дейност се къса на 2000до 3500кг. Нямал е протектор на въжето и се е срязала на някоя ламарина или ръб?А осигурително въже? Пестят от всичко, слава богу как няма повече такива случаи.Почивай в мир
70
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко... Отишъл си е без време един стойностен българин.
69
3
 
24
 
! Отговори
Ооо Бате Бойко преди 5 години
Измираме като пилци и виновни няма това е Бойковата държава,плюя на управлението ни плюя и на законите ни за тия работодатели който с нищо тая държава не видях да накаже за свинщината в която ние българина сме принудени да работим за да оцелеем,,,СЪБОДИ СЕ ВЕЧЕ НАРОДЕ,СПИМ МЪЛЧИМ И ТРАЕМ ВСИЧКО,ДОЙДАТ ЛИ ИЗБОРИ СПРИ СЕ ВЕЧЕ НАРОДЕ ДА ГЛАСУВАЛ ЗА ТАЯ ***
68
2
 
26
 
! Отговори
Тунджата преди 5 години
Аз също съм висял, без сертификат, но парите бяха добри, а и съм се учил от най - добрите. Били сме по много сложни обекти.. Нефрозаводът, Пирдоп, Девня.. тези въжета не се късат ей така (ако не са сложили протектори). Моите съболезнования за момчето! Но кой технически ръководител, ще допусне това? Най - малкото при такива трудни рапели, трябва да са минимум 3-4 колеги вътре на място и поне 2ма да гледат горе въжетата! Каква е тази безотговорност, мир на праха ти, Момче! Бъдете внимателни на раб
67
0
 
18
 
! Отговори
Обществото е лошо преди 5 години
Няма ли безопасни мерки. Никой вече нищо не го интересува. Ба то вече за какво и да работим. Като може и на нас да ни се случи нещо. Като никой не го интересува за безопасност на работното място и работниците.
66
0
 
22
 
! Отговори
земеделец преди 5 години
Свинщина е на 4ч. да бъде осигурен,за такава опасна работа. Сигурно още не са ясни и много други подробности
65
19
 
4
 
! Отговори
Митко Банцера преди 5 години
Е, човека е пострадал при трудова злополука. Не са го убили нарочно.
64
2
 
15
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
Поредната жертва на капитализма.
63
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, феодално общество.
62
2
 
34
 
! Отговори
Брадчед преди 5 години
Някои си правят майтап, че за всичко е виновен бойко. За тези 30г.вина имат всичките, но тоталния разпад на образование, медицина, култура, финанси,.. Достигнаха върха през последните години. Жалко за момчето погубно от алчност и незачитане на човешкия живот в името на ПАРИТЕ
61
3
 
19
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Техниката на единичното въже се използва основно от спелеолозите за спускане и изкачване в пропасти. Не е много сложна и не изисква кой знае какви специални умения. За сметка на това от съществено значение е качеството на използваната екипировка - въжетата и джаджите за осигуряване, обвързване, спускане, качване и т.н.
60
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе, викат, работа много имало в територията. Да има. За 800 лева си търсят роби. .!.
59
0
 
10
 
! Отговори
Търновка преди 5 години
До АнонименФирмата е Технил ООД
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИнтересноПрав си, но адвокатите винаги мислят друго и съвсем надъхано и докрай ще ни убеждават как причината е някъде другаде.Жалко за момчето и горко на близките му. Съболезнования!
57
0
 
35
 
! Отговори
Търновка преди 5 години
По информация на близки, момчето си е събирало пари, за да си купи билет за Англия, където възнамерявало да отиде да работи, но за съжаление не е дочакало.Още един погубен млад човек в разцвета на силите си.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
някой знае ли името на фирмата?Да не е Услуги.ВТ?
55
1
 
33
 
! Отговори
11111 преди 5 години
Всяка година ходя на курс платен от работодателя заради едната възможност да ми потрябва някога да се спасявам аварийно. Само спалеолозите се осигуряват на 1 въже.... Липсва второ въже за осигуряване на снимката и спирачен механизъм закачен за него. Да не казвам, че от няколко години по тренировките на курса за обезопасителното въже се ползва метално такова. Много неща не са както трябва ..... Светла му памет на момчето! За стила на писане на статията няма да коментирам дори.
54
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С публично либене и яки глоби и без хуманния съд може и да се оправят нещата. Но всичко трябва да започне от горе - къде са бат Ветко, Бай ***, Очите, Брендо, един заврян зет още си стои в Драгалевци и си рупа трева, вместо да е в централни.