Решено: "Струма" тръгва през антична Скаптопара!

По ценните експонати от древното селище – в музеи
15 окт 2018 08:00,
34

Автомагистрала "Струма" ще премине през античния град Скаптопара до Благоевград. Една трета от античното селище ще бъде разрушено, като по-интересните, според археолозите обекти, ще намерят място в музейни експозиции.

Още по темата

Преди няколко месеца започна разкриването на Скаптопара. А отварянето на гробницата, като кутията на Пандора, разпали страстите в Благоевград. Дали разкопките са достатъчно ценни, за да останат, бе основният въпрос.

Близо половин година мина, докато се стигне до решението, че разкопките остават, или поне част от тях. Върху 1/3 ще минава трасето на АМ "Струма", съобщи Bulgaria ON AIR.

Трасето на АМ "Струма" преминава и през най-известната част от археологическите разкопки на Скаптопара, а именно през древната гробница, която ще бъде демонтирана. Екипи от различни специалисти ще участват в консервирането й, а работата е сложна и може да отнеме много време.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче - какви са били тогава заплатите:Справка в архивите на държавното агрономство на околийския град Елхово заплатите през март 1933 г. са били следните: агроном 4550 лева, р-л доп.земеделско училище 4400 лева, учител в доп.зем.училище 4250 лева, учителка в доп. земеделско училище 2950 лева, специалист 2950 лева, зем. администратор 2350 лева, зем.техник 2150 лева, писар 2050 лева, землемер -1600 лева.Агроном на държавно агрономство в околийски град през 1933г, долу-горе съответства на днешното директор на областна дирекция по безопасност на храните.В статистическия
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цени, заплати и пенсии в Царство България през 1930-те год.: В рекламата на ресторант Стара Америка от 1933 г. четем следните цени на предлаганите ястия и напитки:Агнешко мешено 10 лв, бъбрек 2лв, пържола 2лв, дробчета 1лв, сърца 1лв, далачета 1лв, момици 1 лв. шишчета 2 лв, ядки 1лв, кебапчета 1лв.Телешки кебапчета 0.50 лв, пържола 4 лв, кюфтенца 1 лв, филе 6 лв.Свински карначета 1 лв, пържола 5 лв, филе 5 лв.Говежди пържоли 5 лв, филе 6 лв, нервозни кюфтета 1 лв.Вино в заведението 12 лева, за дома - 8 лева.Рекламата указва, че т
28
0
 
3
 
! Отговори
Галицвет преди 5 години
До Луд Вие имате ли някакво чувство на национална гордост, култура , и ценностна система?! Как е възможно да наричате всичко старо ,древно- ,,обори и пр,?! Именно ,защото България цялата е върху територия на древна цивилизация - е ЦЕННА! МОЖЕ ДА СЕ СТРОИ ,ЗАПАЗВАЙКИ ВСИЧКО АРХЕОЛОИЧЕСКО ЗА ПОКОЛЕНИЯТА! Добре ,че не всички мислят като вас!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е точно през антична гробница да минава магистрала не го намирам за удачно!Дори и да се премести ,там са правени древни ритуали,местоположение се е избирало,най добре заеийте от друго място!
26
14
 
3
 
! Отговори
Луд преди 5 години
В България, където и да копнеш, ще изскочи някоя археологическа забележителност. Дай да не строим заради обори и плевни. Само когато нещо е доказано важно да се запазва.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-важни са жабите. За тях проходи салтанати. Като пътувате си задайте въпроса из прехвалените строежи - дали не е можело пътят да се прокара и доста с по-малко копане за да е по-евтино ама тая грандомания не е случайна май.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво пречи и без това магистралата е доста скъпа да се намали келепира и далаверата и да се пусне един петдесет метров мост над находките. Който си руши и скверни миналото няма бъдеще.
23
3
 
2
 
! Отговори
Ник преди 5 години
Днешно време да си националист, означава да мразиш София.
22
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брутална манипулация, брутална простотия - всички, повтарям всички български, та и чужди археолози каза, че това не е римския град Скаптопара, римска ферма /латифундия/. Останките са от имението на земевладелеца и постройките където са живеели робите. Реално находките нямат кой знае каква историческа стойност.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Борисов, след 1000 години когато случайно открият магистралата която с такава любов изграждате, ще се появаят едни много по-алчни глави от вас, които без да им мигне окото ще я разрушат из основи за да си направят гробница, дори няма да се поинтересуват от кога е, за какво е
20
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми за некви потрошени грънци. Друго е да настъпиш с 200 и след един час с мастиката на плажа!
19
7
 
5
 
! Отговори
men преди 5 години
а така да могат тиквочко и корумпетата му да си наглеждат имотчетата в кавала и тук таме некое по дрипаво ай ти да цъка къмпингче с пластмасови бутилки ариана. това че се раждат само кюмюрчета и че последните бели хора не на държавна хранилка стегат куфарите ни е през фара....
18
16
 
9
 
! Отговори
xcvxcvxcvx преди 5 години
Супер да я правят по бързо тая магистрала, че там редовно е някакво задръстване по презниците. Голяма работа, че намерили 3 тухли и 5 глинени парчета от паници. След Сандански се оляха 3 години копаят, какво ценно намериха? Ама да им върви надницата на археолозите, пък това че хората губят време, пари и тровят въздуха повече от минималното не ги интересува.
17
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Нали не сте очаквали банкянския крадлив еднокнижник да съхрани нещо.Не бе, очаквахме да хвърли десетки милиони за магистралата и да я зареже да стои така, защото се натъкнали на купчина камъни.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитвате се да докажете , че само през разкопките е единствената възможност !!!Погледнете картата и ще разберете ...... защо трябваше да се копае баира ?!Против магистрала няма мнения !!!
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето Тошо Живков като заля Севтополис не смеехте да гъкнете ама сега лаете като кучета срещу месечината.
14
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И правилно, на България й трябва инфраструктура и икономика, някакви камъни от преди 1632 години и 4 месеца няма да липсват на никого.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние , от Източната страна на ,, Северна Македония " , разбрахме за решението по този начин за разкопките още с пристигането на Бойко Методиев Борисов в Благоевград и изулването на га.щич.ки.те от кмет Камбитув !
12
8
 
22
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 5 години
България няма нужда от културно и историческо наследство, важното е да се строят "магистрали", за да има лапачка и след това ремонти на ремонтите за десерт. Ще се сложат някои неща в музей, възможно е някоя тухла или гърненце. Жалки сме !!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наблюдател , ако имаше прокуратура и мачкаше ЕДИН гърберин няма да остане .