Махалата – социален, нарастващ тумор... Гетото генерира ли хаос?

След инцидентите с роми - ще ескалира ли напрежението?
Обновена: 16 окт 2018 14:59 | 16 окт 2018 13:00, Петя Славова
128

6156 гледания   |  Още видео
Случаите на ромска агресия и неподчинение пред закона не намаляват. Дори напоследък се забелязва зачестяване на сблъсъците между роми, полиция, а понякога и обикновени граждани.
Още по темата

"Проблемът е глобален, а решенията трябва да бъдат локални. Никой няма решение за това. Гетото генерира хаос. Хората, които остават там, са тези, които се провалят да се интегрират. Една от стратегиите за справяне с проблемите, е да сложиш полицейски кордон около гетото. Това е отказване от намеса в локалния живот на гетото. Но това не е решение. Така махалата се превръща в социален тумор. Друг начин е да се месиш в живота на гетото и да го нападаш. Ако запушим гетото, то то ще прелее. Веднъж щом стане това, всичко ще стане гето", отбеляза социалният антрополог Харалан Александров.

Според него реакцията на ромите в сблъсъците с полицията е първична, спонтанна и дори племенна.

"Някои от лидерите на политическите формации започнаха да си дават сметка колко важна е ролята им, щом стане въпрос за ромите. Държавата много бавно започна да се връща в ролята си. Със сигурност полицията трябва да бъде по-строга и категорична. Има страшно много културни различия между гетата и всичко извън тях", допълни още той.

В студиото на "България сутрин" социологът Първан Симеонов изтъкна, че е ясно, че голяма част от хората в гетата правят проблеми.

"Очевидно е, че за да махне напрежението от себе си, властта прехвърля вината върху циганите. Трябва да има ясна държавна политика за ромите. Така, както се говореше за Западните Балкани. Искам постоянно да се говори за ромите. Но не се говори. Не знам кой е отговорен. Общественото мнение за ромите не се е променило. Те трябва да бъдат върнати в образователната система. Не съм сигурен, че хората са готови ромите да се върнат на трудовия пазар. Има много силен национализъм в момента", подчерта той.

И добави, че не е голям оптимист по отношение на тези проблеми. По негови думи ние като общество харесваме да живеем разделено.

"Хората твърдят, че циганите не искат да бъдат интегрирани, но вече няма кой да ги пита. Все пак не циганите източиха КТБ и не те направиха приватизацията. Не те вършат големите престъпления", категоричен бе Симеонов пред Bulgaria ON AIR.


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
2
 
! Отговори
да преди 7 месеца
те правели само малките престъпления - малки убийства,малки изнасилвания дори когато жертвата вече е мъртва ..такива дреболии видиш ли..направо да ги ожалиш
89
1
 
3
 
! Отговори
да преди 7 месеца
като ги иска Ердоган да ги взема всичките..даваме му ги от сърце..а че немските б.лъци плащат от джоба си по 700 евро в опит за образоване н тия ***..като им е малко акъла да плащат..
добитък и образование ????...несъвместимо !!!!
88
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нищо не дължа на тая държава.
87
1
 
15
 
! Отговори
Усукват поКилифарски преди 7 месеца
НЕ ТЕ ПРАВЕЛИ ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, НО ЗА ДА ИМА ЗА ТЯХ ПОМОЩИ, ПЕНСИЯТА НА ВСЕКИ ТРУДОВ ПЕНСИОНЕР Е С ПО ОКОЛО 200 ЛВ ПО-НИСКА. ЗАЩОТО НЕ ЩАТ ДА УЧАТ, А НА ПОВЕЧЕТО НЕ ИМ СЕ И РАБОТИ. ТОВА НЕ БИЛО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
ЕЖЕДНЕВНИЯТ ТОРМОЗ, КРАЖБИ И ГРАБЕЖИ, НЕВЪЗМОЖНОСТТА ЖЕНИ САМИ ДА СЕ РАЗХОДЯТ ИЗВЪН НАСЕЛЕНОТО МЯСТО, ОПАСНОСТИТЕ ДОРИ И ЗА СЕМЕЙНИ ДВОЙКИ, ТРЪГНАЛИ НА ТУРИЗЪМ - ТОВА НЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И НЕ Е ТОРМОЗ, ПАГУБНО ОТРАЗЯВАЩ СЕ НА ЗДРАВЕТО НИ !
86
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи има и свестни роми аз познавам такива работят си имат си магазинчета плащат си тока.Проблема е в гетата там са на ниво пещерни хора,и точно като такива се държат.Решението, изселване на гетата товарим ги на влакове кораби самолети и който иска Европа кой Индия без значение,тук остават малка част вече интегрирали се роми!
85
0
 
13
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
такива, като харлан александров не могат да разберат, че в спазването на законите е половината от успеха на "интегрирането", но за какво спазване на закони да говорим, като извън гетото важат законите на джунглата на "демокрацията", а гетата пък са "но-го зони". гетата са държави в държавата. и това не е само в българия, а и в редица "водещи" европейско-африкански "демокрации" като франция, германия, белгия, швеция...
84
5
 
1
 
! Отговори
За децата го правя преди 7 месеца
Гадни, че натуту се втеше в святото дело, на братята Сърби, дет хииич не им Беше работата.

Можеше днес и ние да чисти, иначе :)
83
4
 
1
 
! Отговори
вугтж преди 7 месеца
а значи първични реакции.....
82
9
 
3
 
! Отговори
Манол Глишкин преди 7 месеца
Стига глупости,те са наши хора ромите.Гербаджии пуснете Северин/Саледин на свобода и кажете кой е истинският убиец.Ако не го направите ще отида некъпан да легна по средата на Орлов мост и ще спра движението.А и не съм сам,трима сме.
81
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
пак не става ясно какви са тези в гетата. ц.и-гани ли са, или са роми? унак харлан александров о цялата неолиберал-болшевишка пандемия носи пряка вина за тази все по-безизходна ситуация.
80
6
 
1
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
докато бг са толкова тъпи и хеграмотни така ще е
79
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
приватизацията е добро нещо, а интеграцията трудна и неудобна за комунистите, те са в защитени , оградени жилища, а другите нямат значение
78
1
 
12
 
! Отговори
бг.деца трябват..... преди 7 месеца
Да има как 5 милиарда ще даде патриота Каракачанов за превъоръжаване-- сигурно със самолети ще пазят гетата -- само те ще останат тука. Първо със зъби и нокти трябват европеиски заплати за да се спре бягството .. трябва да се пресеят бизнесмените и да се отвори място за други работодатели... За каквоти е модерна армия ,кой ще пазиш на гол тумбак патриот няма !Пари за здраве намерете ,а не дерете дребния бизнес--и те бягат само гета полиция и администрация ще остане !
77
4
 
9
 
! Отговори
бг.деца трябват..... преди 7 месеца
Те и сърбите се зъбеха на мюсулманите стана геноцида и сега има 2-мюсулмански държави на тяхна територия,,,още 10 г най-много и ще си проличи 30-г управление на разни партии с политиката си за ниски доходи .Оставете, че българите не правят деца ами гледат--ако има да се родят примерно в Англия защото ЗНАЯТ ! Герберите упрвляват 10 г и не признават ,че са в грешка и най-голямото бягане е при тях ,тяхната работа стана ;последния да затвори вратата... изчезваме и след нас идват ромите ТОВА Е !
76
0
 
2
 
! Отговори
garage hamambair преди 7 месеца
Tova li izmisliha ortodoksalnite vi korumpirani bg sadii, prokurori, advokati, doktori, profesori, akademici, generali, arhitekti i stroiteli?!
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва твърда ръка! Докато си играеме на демокрация така ще бъде! Едно време ставаше всичко,което бай Тошо кажете и имаше ред! Сега царя дава, пъдаря не дава!
74
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е да де,ама идват избори...! Големите групи,етноси,мотоциклетисти и т.н.,ги е страх да ги пипнат!
73
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Правилно е забелязал Харалан Александров, реакцията им е първична, както и инстинктите. И докато държавата възпитаваше нас да бъдем толерантни, при тях идваха възпитатели отвън, а държавата нехаеше. Учеха ги, че имат права, но никой не им казваше, че правата вървят ръка за ръка със задълженията. Те даже не знаят какво означава последното понятие. И поради това, че държавата досега спа, всички ще носим последствията - и тя, и народът.
72
4
 
21
 
! Отговори
ром 54 преди 7 месеца
Мнозина критикуват Соца, но имено той беше на крачка да интегрира малцинствата в Бг, за съжаление "демокрацията" не продължи в тази посока, а напълно я игнорира.

Въобще така нареченият "Преход" съсипа устоите на държавата и държавните институции в Бг.

Организираната престъпност, появата на Мафиотски структори, корупцията, закриването на цели сектори в икономиката, безработицата, бедноста, съсипаното образование и култура, кича - доведоха обществото до това състояние в коета се намираме!
71
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тогава,когато от тях започне да се изисква да си плащат билетчето в трамвая, да си плащат сметките за ток и вода,с други думи да няма снизхождение и толерантност от страна на държавата тогава ще има и ефекти! Ако нямат да си платят- обществена работа,колкото искаш! Рецидивистите задължително в мините! Има няма въглища-да когато!