Сервираш месец в кръчма, а работодателят ти сервира: Няма заплата!

Светлана подписва договор за 4 часа и за 255 лв. заплата, обещават й 600, но...
19 окт 2018 11:15, Петя Славова
139

Собственик на заведение отказа да плати заплатата на сервитьорка в Бургас. Ако не получи своето възнаграждение, жената е заплашена да остане на улицата.

Светлана Симеонова е от Плевен, но от 8 години работи на морето. След като приключва летният сезон в Приморско, решава да си намери работа през зимата в Бургас.

Наемат я като сервитьорка в заведение в центъра на града. Когато след края на месеца отива да си получи заплатата, получава отказ.

Светлана подписва договор за четири часов работен ден, за 255 лв. заплата, но собственикът и обещава да получава 600 лв. След намеса на екип на Bulgaria ON AIR служителката получава част от парите.

От Инспекцията на труда признават, че 90% от сигналите през лятото са за неизплатени заплати за работа в заведения и хотели по морето.

Когато договорът е подписан за четири часов работен ден обаче, от инспекцията могат да задължат работодателя да изплати само договореното възнаграждение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
Фактически никой не може да те задължи да работиш на това място. Избора да се съгласиш на различни заплата и осигурителна сума е само твой. Всеки решава за себе си.Аз съм решил - на каквото работя, на това да се осигурявам. Ако има нещо отгоре го считам за подарък и не разчитам на него.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почти навсякъде по заведенията а и не само положението е такова.Знае го и НАП и всички отговорни инститиции.А така наречените работодатели реват ,че нямали персонал.Аз лично реших проблема/Терминал 1/
24
1
 
9
 
! Отговори
до 20 преди 5 години
Глупости дрънкаш!Никъде по света не ти дават пенсия веднага, само за това че си работил. Винаги пенсията се полага, след като си навършил възраст за пенсия. Ако си под нея - получаваш помощи за безработен или социално слаб.
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старото поколение поне взима някаква пенсия, а с младото какво ще стане. Цял живот си работил, но не са те осигурявали и примерно след 2007 г. започнаха вече масово да осигуряват. А стажът от преди 2007 г. ти се губи. И се получава, че при пенсиониране ще имаш "само" 20 г. стаж, което значи, че взимаш минималната пенсия. Такъв геноцид към гражданите го няма никъде.Де факто те принуждават да работиш докато си жив защото пенсията няма да ти стига за нищо.
22
1
 
22
 
! Отговори
пак и пак преди 5 години
Каква инспекция те работят заедно с престъпниците,просто взимате нещата в свой ръце,знаете ли къде живее има къща, кола......и действайте никой друг няма да ви помогне запомнете.
21
0
 
38
 
! Отговори
DidoCook преди 5 години
От Инспекцията по труда са мнооого точни...90% от работодателите клатят и държавата и работниците!!! За летния сезонПо морето, мога да го потвърдя!!! Не съм потърпевш, а просто търпелив!!! Само в Ресторанта в който работих, изгониха 6 Човека. Платиха им само по договор сумите..А договора е 4ч. Работа / 300 лв. Заплата и Осигуровки. На устна уговорка е 12ч. Работа и 1200 лв. Заплата. А реалността е 16ч. РаботаИ заплата чак след 2 месеца. ..ако устискаш до Тогава!!! Това наистина е на 90%
20
1
 
25
 
! Отговори
Bill C преди 5 години
Ходите на нашето Черноморие и спонсорирате мутрите-НЕКА ВИ Е.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България законите за пенсиониране въобще трябва да се променят. Трябва да се отчита всеки ден трудов стаж. А не държавата да те кара да направиш 40 г. трудов стаж и едва тогава да имаш право на пенсия. На Запад не е така, дори и 1 г. да работиш и ти се зачита и взимаш после пенсия доживот, които ти се полагат за тази 1 г. стаж, според заплатата, която си получавал.Ако си работил няколко години на Запад и си докарваш пенсия доживот, по-голяма от минималната българска.
18
0
 
31
 
! Отговори
Драган преди 5 години
Министрите и депутатите да обяснят защо сивата икономика е масова и защо всички лъжат държавата.
17
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еййй много е лесно като сте с по-големи заплати да кажете 'ми да се осигурява на реалната й заплата, кой й е виновен'.Само да сметнем 600 лева бруто колко прави в нето.Вие можете ли с толкова да се изхраните щото не мисля.
16
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма срашно. Да успокоя тея, дето слагат минусите в нейна защита - след 10-тина години като се "пенсонира", ще и дадът 250лв минимална пенсия, нищо, че и за тях не се е осигурявала. А тези пари ще се наложи да и ги плащат децата Ви. Нищо, че сега тя не плаща за родителите Ви.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе защо продължавате да се връзватееее на тияяяСветлана с базов английски може да замине в Австрия с някой евтин полет и да живее стойностен живот
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На жена ми майка й е главен готвач. Има собствен ресторант сега, но през годините е работила къде ли не. Масово й предлагали осигуряване на минимална заплата, а реално да взима 2 пъти повече. Понеже жената е умна и честна им казвала да й дават по-малко, но да я осигуряват на реалната заплата. В момента е пенсионер с доста прилична пенсия. Колежките й през годините взимат по 4-5 пъти по-ниски пенсии заради дребните тарикатлъци на времето. Това е. Бъдете честни и съвестни.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В сладкарници Крамер ще ти платят ако решат.
12
2
 
16
 
! Отговори
Бойкот на заведениет преди 5 години
Що за работодател е това
11
6
 
22
 
! Отговори
xxx преди 5 години
Тази същата ,дето на договора и публикуван в една друга медия пише 0 дни трудов стаж на 52 г. възраст и се осигурява на 255 ,а е вземала реално 600 лв., един ден и тя ще реве ,че е с 200 лв. пенсия и ще иска увеличение и виновна ще й е държават. Аман от селски тарикатлъци ,за които плащаме всички . Сега ще и хвърли работодателя й там 255 лв. и голям праз ,ще я нарита и да идва следващата шматка . Били и обещали 600 ,ама обещаното не е като даденото .За да си търсиш правата ,трябва да си изряден.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес.бг да каже кое заведение е за да го бойкотираме
9
10
 
8
 
! Отговори
БГ Работодател преди 5 години
Затова се нарича работодател, а не заплатодател.
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това драги читатели му се вика "Сива икономика". На хартия много от народа получава по 255 лева, но практически градовете са задръстени с коли, охромни тапи на границите по празниците кафенетата не остават празни. Обаче дядовците и бабите ви/ майките и бащите ви са на ръба на оцеляването. Щото масово народа се осигурява на 255 и няма пари за пенсиите им.
7
9
 
17
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Чакайте сега тя е получила само част от сумата (600).Да не се окаже че тази част е точно 255лв както е по договор.Не я съжалявам.Винаги е имало тарикати и по тарикати