Сервираш месец в кръчма, а работодателят ти сервира: Няма заплата!

Светлана подписва договор за 4 часа и за 255 лв. заплата, обещават й 600, но...
19 окт 2018 11:15, Петя Славова
139

Собственик на заведение отказа да плати заплатата на сервитьорка в Бургас. Ако не получи своето възнаграждение, жената е заплашена да остане на улицата.

Светлана Симеонова е от Плевен, но от 8 години работи на морето. След като приключва летният сезон в Приморско, решава да си намери работа през зимата в Бургас.

Наемат я като сервитьорка в заведение в центъра на града. Когато след края на месеца отива да си получи заплатата, получава отказ.

Светлана подписва договор за четири часов работен ден, за 255 лв. заплата, но собственикът и обещава да получава 600 лв. След намеса на екип на Bulgaria ON AIR служителката получава част от парите.

От Инспекцията на труда признават, че 90% от сигналите през лятото са за неизплатени заплати за работа в заведения и хотели по морето.

Когато договорът е подписан за четири часов работен ден обаче, от инспекцията могат да задължат работодателя да изплати само договореното възнаграждение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
12
 
! Отговори
Jon преди 5 години
Като му се запали случайно заведението ще разбере че, трябва да плаща редовно и колкото трябва.
125
1
 
21
 
! Отговори
Йована преди 5 години
Това не са капиталистически отношения а ТАРИКАТСКИ.
124
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не кажете името на собственика и заеедението.Какво го криете ,журналистите и вие сте лицемери.
123
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работи 8-10 часа на ден, а в договора се подписала за 4 часа и той не й плаща. Е, ще си намери друга, която ще се хване на същия номер.
122
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това да търсят работа с пълна осигуровка означава българите да не работят изобщо в България.Да то жертвата винаги е виновна,т.е защо не сме заминали от тук на 100%.Да не се плащат заплати иосигуровки е държавна политика в бг
121
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А жената как си го е представяла че за 4 часа, ще получава 600лв?
120
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капиталистически взаимоотношения. Експлоатация на работниците от работонаемателите. Маркс и Енгелс са забелязали и описали всички тези взаимоотношения много отдава, нищо ново за капитализма.
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки може да каже че ще ти плаща и 2000 но на хартия да пише друго.
118
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То затова сме най-бедните в Европа... Щото всеки работодател цака работниците си, а те жалките после викат "аз няма да плащам на тая държава"... Ами недей плащай, нека работодателят да си ти внася осигуровки на всички пари, които ти дава, а не на минимална заплата. А реално работодателите лъжат работника, че "аз Пешо, на тебе ти ги давам повече на ръка, за да не ти ги взима държавата", а то реално работодателят ги взима от работника, но работникът е прoст и не зацепва.
117
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямата загуба за работниците от укриването на доходи е, че се губят за работниците парите, които трябва да плаща работодателя за осигуровки. Тези пари са близо половин милиард месечно, т.е. около шест милиарда годишно, които остават в джоба на дебеловратите бизнесмени-демократи, вместо да са за работниците и родителите им пенсионери.
116
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега в България се плащат осигуровки около 35% върху официалния доход. Почти 14% плаща работника и около 21% плаща работодателя. Около 80% от доходите в частния сектор се укриват. Ако всички си плащат осигуровките, процентът им може да бъде не 35%, както е сега, а примерно 20%. За човек с 1000 лева заплата, това означава да плаща 60 лева по-малко за осигуровки, а общата сума на осигуровките да е по-голяма, както и плащанията за болнични, пенсии и т.н.
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки в България получава 1000, пък осигуровката на минимална заплата и после идва време за пенсия и всички викат, "ама как може българският пенсионер да взима толкова малка пенсия, с 200 лева живее ли се?".
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посткомунистически взаимоотношения.
113
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"аз не искам да плащан данъци на държава която ме третира като *** !"---Толкова ли не можете да си поискате толкова колкото пише в договора? Ако искате заплата примерно 1000 лева, да си поискате дължимото и да ви осигуряват с пълните осигуровки за тия 1000 лева!Ама идва шефът и ви казва "в договора ще пише 600, иначе ще ти давам 1200" и вие се навивате, за да не отиде случайно комшията да ги вземе тия пари вместо вас. И после викате "що ми е ниска пенсията?". Ми ей затова ти е ниска!!!
112
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"аз не искам да плащан данъци на държава която ме третира като *** !"----Ха-ха! От гледната точка на работодател ли го казваш или от гледната точка на работник?Ако от на работник, значи си пълен глyпак!Не ги плащаш ти дабъците, а реално е работодателят ти! И всичките българи сте супер мишоци слапани, навивате се да работите на по-ниска заплата по договор, а остатъка да ви го плащат като ДМС или на ръка. И си мислите, че лъжете държавата, а реално ви лъже вас работодателя само!
111
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е хайде някой да ме светне, как ще внесете украинци да работят на 255лв по договор?после нямало кадри, нямало хора. Гадни "бизнесмени" за тези пари и условия си работете вие. Сервирайте си сами.
110
8
 
9
 
! Отговори
k преди 5 години
До Анонимен"Работниците трябва да разберат, че от плащането на ръка губят, а не печелят, както си мислят."аз не искам да плащан данъци на държава която ме третира като *** !за всички Българи ще е най-добре ако това жалко държавенце България изчезне от картата - поне няма да харниме повече тези корумпирани и арогантни въшки дето ни управляват !така че можете ли пържете я тази гадна държава !
109
0
 
12
 
! Отговори
цецо преди 5 години
Ама ние обасненията на държавните чиновници сме ги слушали.Тяхната задача е да направят така,че след сигнал този да не си и помисля,че може така да постъпва.Това е трудово престъпление...да те води на 4 часа ,а да работиш 10 и като гледам напоследък тези договори доста се умножиха!
108
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се криминализира укриването на доходи и работодател, който укрива доходи и плаща на ръка, трябва да лежи в затвора поне няколко години. Работниците трябва да разберат, че от плащането на ръка губят, а не печелят, както си мислят.
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ще промени почасовото заплащане?! То винаги си е имало и сега има минимална часова ставка, но какво от това? В случая договорът ще е за заплащане пак по минимума, а за часовете ще плати официално за 4 часа, а ще се уговори какво реално да плаща за осемте или повече часове, през които ще работи.