За година: Губим 330 млн. лева от далавери на фирми с обороти

Загубите от укриване на приходи - по-големи от ДДС измамите
Обновена: 23 окт 2018 07:13 | 23 окт 2018 07:00, Петя Славова
41
За година: Губим 330 млн. лева от далавери на фирми с обороти
Снимка: Reuters

Около 330 млн. лева губи хазната годишно от неотчитане на обороти. Данъчните се надяват с промени в наредбата за за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства да вкарат във фиска 150 млн. лева. Това стана ясно от думите на говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров.

Държавата ще се опита да изкара "на светло" оборотите на големи търговци, основно дискотеки и ресторантьори, предаде "Монитор". Основните промени засягат търговците, производителите на фискалните устройства, създателите на софтуери за управление на продажбите и електронните магазини. От НАП въвеждат нови изисквания към софтуерите, които управляват търговската дейност, електронните магазини влизат в регулация, а оттук нататък техниците и сервизите ще подлежат на разрешителен режим от Българския институт по метрология. Последното се дължи на факта, че техниците си позволяват намеса във фискалните устройства с цел манипулиране.

"Загубите за бюджета от укриване на приходи от търговците на едро и дребно надвишават дори загубите, които се търпят от организирани ДДС измами", призна Васил Панов, директор на "Данъчно-осигурителен контрол" в НАП.

Големите търговци, като магазини, ресторанти и нощни заведения, работят със софтуер за управление на продажбите, с промените ще бъдат избегнато възможността за изпращане на само част от продажбите към НАП чрез наподобяващи фискални бележки от принтери. По данни на НАП при 70 на сто от проверките се установява, че чрез софтуерите се манипулира данните.

Подобни загуби идват и от заведения с големи обороти всяка нощ, при които при проверки се установява, че съхраняват данните от продажбите си в Северна Америка. "Това не е случайно, защото извличането на информацията за натрупания оборот, е невъзможно", смята Бъчваров. С промените данъчните инспектори ще може да проследят кои е произвел софтуера за продажбите в обекта, кои използва програмите и къде точно се записва информацията. Според разпоредбите, които вече влязоха в сила, продажбата ще се отчита пред данъчните до пет минути по електронен път.

Ще се създаде и публичен регистър за търговците, които извършват електронна търговия, които ще бъде качен на сайта на НАП. Към момента данъчните отчитат, че сигналите от гражданите за измами са се изравнили почти по равно между електронните магазини и физическите магазини.

До 31 март 2019 г. 202 000 касови апарата трябва да бъдат приведени с новите изисквания на наредбата. Точно половината няма нужда бъдат сменяни, защото те могат да бъдат доработени с промяна в техния софтуер.

Всички, регистрирани по ДДС компании, които притежават тези 202 000 апарата трябва да приведат дейността към изискванията.

Всеки търговец, които използва софтуер за управление на продажбите, който е свързан с фискален принтер или фискално устройство, до края на март на 2019 г. в случай, че е регистриран по ДДС, трябва да приведе софтуерът да управлява всички фискални устройства в търговския обект и производителя на софтуера да го преправи, така че да не му позволя произволно печатане на фалшива касова бележка или всяка втора или трета бележка да не бъде записвана във фискалната памет на устройството.

За всички останали компании, нерегистрирани по ДДС, срокът е до края на юни 2019 г. Това са по-малките търговски обекти и за тях същото трябва да се случи – или промяна на софтуера, или смяна на касовия апарат или свързване на софтуера за управление на продажбите с фискалното устройство в търговския обект.

Големите търговци, каквито са веригите за храни и стоки, и ползват т.нар. интегрирани системи, ще трябва да приведат дейността си до края на 2019 г.

Браншовите организации се оплакаха, че сроковете за въвеждане на новите изисквания на наредбата са твърде кратки. Затова настояват вместо от 31 март 2019 г. изпълнението й влезе в сила от началото на 2020 г. От НАП коментираха, че всяко нововъведение в данъчната политика се възприема винаги на нож, затова са подготвили разяснителна кампания.

До края на тази седмица всички сервизни фирми за поддръжка на фискални системи ще получат инструкции и описания с промените в законодателството. Такова персонално писмо от НАП ще получи и всяко едно регистрирано по ДДС лице, в което ясно и подробно са описани сроковете, предстоящите стъпки, възможностите софтуерно фискалните устройства да бъдат доработени, или ако не могат, да се види каква хардуерна промяна трябва да се извърши, разясни говорителят на НАП.

На сайта на приходната агенция пък ще бъде пуснат софтуерен инструмент, който позволява на всеки търговец да провери дали софтуера, който той използва, е годен за управление на продажбите по смисъла на новите разпоредби чрез отговор на няколко въпроса.

Търговците, които приемат плащания по банков път, няма да правят промени, защото нямат касови апарати. Санкциите, които грозят търговците, са до 2000 лева, но и запечатване на търговските обекти.

На пазара се продават касови апарати между 150 и 400 лева, на по-новите устройства ще се наложи само "ъпгрейдване" със софтуер. Отделно подмяната на устройствата влиза в графата разходи, признати за данъчни цели, коментира говорителят на НАП, така че търговците няма да бъдат ощетени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
Янко преди 5 години
А фирмите на хора от гроб ще сменят ли касови апарати или за да крадеш евро пари не им трябва?
36
2
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Толкоз напъване и разправии за 330 млн. :)
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради престъпните български работодатели, които държавата закриля, терминалите на летището са пълни.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Но с две малки уточнения: в някаква степен да важат и се прилагат в приемливо еднаква степен за и към всички, и да не спъват ежедневието
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Наскоро проверявах, най-евтиния фискален принтер в момента струва 700 лв"Не си проверил добре. Има и по под 200 лева. Масово са около 250 -300.
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има инспектори под прикрите като клиенти. Купуват си нещо, не им дават касова бележка и хоп глобата.
31
2
 
10
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Всички отдавна знаме правилата са за нас .За капиталистите правила няма . Те си ги суздавата и променят само и само да не загубят. Капиталистите живеят в социализъм а за хората е дивият капитализъм.Справка кризата 2008г .Парите на хората спасиха престъпниците капиталисти и банкери.... Така че не се стеснявам да кажа кради от капиталиста той те кради със сигурност
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновения българин трябва да разбере, че ако има правила няма да загуби нищо, а само ще спечели.
29
2
 
8
 
! Отговори
аз преди 5 години
Значи малките фирми ще го правят да март или юни 2019 ,а големите "търговци" до декември 2019.ЕВАЛА на тези които са сътворили и това безумие,сигурно са взели доста стотинки за това!
28
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още трябва да укриват , за какво да плащат данъци след като с тях хрантутят некадрните чиновници и Ц
27
3
 
6
 
! Отговори
палащай бе !!!! преди 5 години
Кушлев ли беше Кушев ли беше онази комисия против корупцията са много умни --- ама тези дето укриват и крадат са с много по-голяма власт от тази комисия и 10-пъти по умни ,за това за да има какво да се краде държавната олигархия ще напълни хазната с поредното данъчно насилие --па после стойте тука, защо бягате бизнес средата е чудесна --да чудесна е за данъчен терор...
26
1
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
Там са , виж им заплатите виж след 10--15 г стаж с какво разполагат те и семействата им и всичко ще ти се изясни.А и закакво са ти тайни служби като краденето е явно .
25
4
 
17
 
! Отговори
зевзек преди 5 години
то 5млрд. от КТБ се губят те за 300млн. са се хванали :)))
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бъркаш в хазната е право на хора без професия. Който нямат умението да произвеждат и да си продават продукта. Нямат и трудови навици. Те са си едни нахални тарикати да се правят че представляват държавата.
23
2
 
12
 
! Отговори
позор преди 5 години
Къде са многобройните специални служби и агенции с огромен бюджет?защо не си вършат работата а получават огромни заплати и привилегии?платени от народа....
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бъркаш в хазната е привилегия на мнозина с партиен билет.. Да пълниш хазната е възможно от малцина заблудени, че с градивен труд ще спечели.
21
3
 
22
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
Никой неможе да да открадне повече , колкото тия който бъркат в хазната.Краденето от хазната е без контролно.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двоен удар-някой (от тях)ще спечели от продажбата,и в хазната ще има пари за екскурзия си по света!
19
1
 
8
 
! Отговори
#ГеПиГейт преди 5 години
Няма такова нещо. Всичко е прозрачно и изрядно.
18
6
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Всеки лев откраднат от капиталистическата държава е спестен за хората....Да крадеш от капиталист е като да крадеш от престъпник.................Не се стеснявайте