Здравно пренареждане: Некоректният платец – държавата!

Бившият здравен министър Илко Семерджиев пред Bulgaria ON AIR
23 окт 2018 09:50, Петя Славова
17

Здравно пренареждане, нови мегаструктури, повече от 40 страници промени в основните закони в сектора предвижда бюджетът за 2019-та година, след като вчера Надзорният съвет на НЗОК одобри проекта за новата финансова рамка на Касата. Управляващите се похвалиха, че в институцията са вкарани допълнително 490 млн. лв. повече.
Още по темата

Според бившия здравен министър Илко Семерджиев обаче допълнителните пари не са заслуга на държавата, а на частниците.

"Здравноосигурителните вноски са част от осигуровките, които работодателят внася. Реално единственият некоректен платец е държавата, която се крие зад дадени трансфери. Освен това концентрацията на власт или правомощия в държавата става неимоверно голяма", обясни в "България сутрин" Семерджиев.

По думите му има изискване, според което всички лечебни заведения ще трябва да се подложат на процедура на пререгистриране, което е нещо необяснимо.

"Това решение ще създаде невероятен корупционен потенциал, който със сигурност ще бъде осребрен. Законът за бюджета на Касата не може да оказва структурни и други промени. Това се прави, за да се заобиколи общественото обсъждане. Министърът бяга от отговорност", категоричен бе бившият здравен министър пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че освен всички неуредици, се забранява на лекарите да работят на две места, което е противоконституционно решение и ще бъде атакувано в съда.

"Прогнозирам, че опозицията ще даде на Конституционния съд този бюджет на Касата. Кирил Ананиев бяга по тъча, бяга от отговорност. Странно е парламентът да върши работата на изпълнителната власт", допълни още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
според преди 5 години
мен, не може лекар да е бил на нощно дежурство до 7,00 часа и да отиде на работа от 8,00 ч в поликлиниката на кабинет.това не позволява трудовият кодекс но те са алчни за пари и който трябва да ги спре си затваря и двете очи.има и още по-фрапиращи случай от практиката.питам -има ли закони
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧИНОВНИЦИ, СЪДИИ, ПРОКУРОРИ, ВОЕННИ, ПОЛИЦИЯ, ДЕПУТАТИ, МИНИСТРИНЕ ВНАСЯТ НИКАКВИ ОСИГУРОВКИ - НИТО ЗДРАВНИ, НИТО СОЦИАЛНИ.
15
0
 
3
 
! Отговори
AZ преди 5 години
Лекарите работят на 2 места не поради прекомерна любов към ближния пациент.а порди мизерните си заплати. И така си увреждат здравето. Ако получаваха колкото европейските си колеги никой нямаше и да си помисли за второ работно място.Ако сега ги ограничат тогава половината болници и поликлиники ще затворят.И ще се чака по една седмица за джипито и поняколко мес. за специалист и болница и ще се плаща много.Който оцъца-оцъца.
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравето никога не е било достъпно. При Бай Тошо в Правителствена се влизаше с яки връзки. във Военна - също
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
специално в тази част подкрепям - като си на няколко места има конфликт на интереси, източване на ресурси, а често и рекет на пациенти - ако не отидеш към дадена болница да не те лекуват. Лекарите станаха търговци. нека да се изсветлят нещата. Нали всички искат остойностяване? това което не подкрепям е, че Новата мега-структура е държавна. Струва ми се по-разумно на Гилдията на лекарите да дава атестации на новите здравни каси и да прави одити.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Противоконституционно било да се ограничава правото на лекарите да работят на повече от един трудов договор? Ако искат и има кой да ги наема да работят на 99 и повече места. Или да си работят като самонаети. Но винаги възниква конфликт на интереси при практикуване на лекарската и всяка друга професия между обществения интерес и частния интерес, когато дадено лице заема и публична длъжност, платена с публични средства през националния здравен фонд. Затова следва това да се ограничи.
11
0
 
5
 
! Отговори
Una Paloma Blanka преди 5 години
Държавата трансферира 1.3 млрд. за над 4 млн. хора, а под 2 млн. човека частници внасяме 2.8 млрд. лева. 4 млн. служители са обявени за привилегировани здр. осигурявани, т.е. не плащат, но разходват неограничено!!! А под 2 млн. частници са задължени и внасят здравни вноски за 2.8 млрд. лева. И отделно внасяме данъци в бюджета, от които една част от 1.3 млрд. лева се преразпределят за покриване на здр. разходи на привилегированите. Това недофинансиране се компенсира с ниски заплати в сектора.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите от резерва на НЗОК са в БНБ във фискалния резерв. Там са написани и се водят на отчет. Съществуват и само трябва да се преместят обратно в НЗОК.
9
0
 
1
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Шегуваме се, но Тачър я спасиха Фолклендите - войната.Тя Тачър си обичаше и Горбачов, и Пиночет, обичлива жена!Пък и протестанти биеше.Ние в БГ няма на кой да обявим война, нямаме си острови и колониализъм.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в лични сметки с право на теглене и за профилактика.Никакъв бюджет. Влезатли в бюджета. Дяволите с белите престилки го изтеглят на часа.
7
0
 
8
 
! Отговори
Здравното... преди 5 години
...осигуряване само в индивидуални партиди! Без взаимопомощ и каси! И индивидуалните партиди само в банкови сметки в Швейцария! Осигурителните сметки да се наследяват само от преки наследници, без вливане на стотинка в Здравната Каса. Забравете взаимопомощните каси! Дойде времето на политиката на Маргарет Тачър!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Осемнадесет години гледаме филма "НЗОК - Пренадреждане" питам кога ще гледаме "НЗОК - Революции" ? Явно няма да е през 2019 година !
5
1
 
6
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Сириъзли?! Я пак, айде подавайте в съда, чакам!Има прецедент в Европейското право за неправомерно държавно финансиране, вече..?Срамувам се от хора като вас, я кажете с какви пари построихте сградата на ЛС, на Ами Буе за милиони.Хубаво е държавата да ви плаща, и да градите Капитализъм с комунистически средства.No More!Като искате да сте частник - никой не ви пречи, но не искайте да ви финансирам дейността от НЗОК - от моите данъци, и да ми рецитирате, как няма пари за децата!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1: ами това беше една първите по-смели кражби с които целяха да тестват овчедушието на българския народ. А след това много други от нашите избранници отвориха алчни усти и започнаха да мисля схеми след схеми, докато се стигне до днешен ден-около 30милиарда дългове, явни кражби за 10милиарда, и още незнайно колко милиарда потънали по еврофондовете, за които дори и не знаем...Но пък едно е сигурно-имаме дългове, които дори и нашите правнуци ще трябва да изплащат, ако случайно останат тук
3
2
 
1
 
! Отговори
vlady преди 5 години
В списъка на некоректните платци са също Господ и Аллах - първият дължи над 5 000 000 за осигуровки на служителите си, вторият около 300 000 лв.
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кога ще промените закона ,който освободи прескъпоплатените държавни чиновници да бъдат освободени от заплащане на здравни вноски...та те ползват най-много тези услуги
1
1
 
23
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Още чакам отговора къде отидоха едни 1.5 милиарда, които Дянков (Постната Пица) изтегли от здравната система заедно с Дон Тиква?