Да осиновиш българче, с претенции: Да е здраво, да е до 3 годинки...

Едва 578 деца са намерили дом през миналата година
25 окт 2018 18:00, Петя Славова
42
Да осиновиш българче, с претенции: Да е здраво, да е до 3 годинки...
Снимка: Reuters

Едва 578 деца са намерили дом през изминалата година. Вписаните в Регистъра за осиновяване са били общо 2127. Броят на кандидат-родителите пък е 1486, което е с 30% по-малко от децата, които подлежат на осиновяване, показват данните на Асоциацията на осиновените и осиновителите.

От 2011 до 2016 г. семейство са намерили общо 4277 деца, от които 53 са с увреждания, съобщава "Монитор".

Броят на децата, осиновени през този период, намалява с около 50 всяка година.

Преди 7 години са осиновени 952 деца от общо 2976, вписани в регистъра.

През 2012 г. децата с нов дом са били 738 деца от общо 2835, а година по-късно са осиновени 737 от 3188 хлапета.

През 2014 г. близо три хиляди деца са били част от Регистъра за осиновяване, но само 676 от тях намерили свое семейство.

През 2015-а пък институциите са напуснали 618 от 1542 деца, а следващата година други 556 малчугани са били осиновени от общо 2355 деца в регистъра.

По-ниският брой осиновени деца спрямо броя на кандидатите се обяснява с това, че желаещите да станат родители заявяват определени предпочитания за хлапетата. Сред тях са възраст от 0 до 3 г., добро здравословно състояние, български или смесен произход.

Според данните на асоциацията през последните 7 години около половината от регистрираните за осиновяване деца са били с увреждания.

За първите девет месеца на тази година броят на допуснатите осиновявания е 395, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. 44 са пък осиновените до този момент деца във Варна от вписаните във водения от Регионалната дирекция за социално подпомагане регистър, отчете нейният директор Димитричка Кънчева. Повече от половината от тях – 26, са намерили семейство в България.

Останалите 18 били осиновени от чужбина, където избират предимно по-големи деца или такива с увреждания. Чуждестранните осиновители били от Италия, Испания, САЩ, Канада и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
9
 
8
 
! Отговори
Сър Стенли Ройс преди 5 години
Дефектните деца трябва да се абортират още в зародиш. Ако дефекта е установен късно, да им се бие смъртоносна инжекция веднага след рязането на пъпната връв - хуманно и светкавично. Никой не печели ако ги оставят живи. Едно че те ще страдат цял живот, обречен на мизерия и унижения, друго че ще лежат на нашия гръб да ги издръжаме поради инвалидност. Дори когато ми набиете минусите на коментара, вътрешно ще знаете че съм прав и че това е по-добрият вариант за обществото.
30
1
 
2
 
! Отговори
Агент Шминг преди 5 години
Ние осиновихме преди 3 години. Документално всичко мина много бързо и добре. Хубаво е също, че децата ( здравите ) ги дават в приемни семейства. Разликата с тези в домовете е ВИДИМА ! Както и да е. Причината за този ми пост е, че в Бургас се опитаха да ни ИЗЛЪЖАТ, насочвайки ни към малко дете ( оставям настрана че беше ромче, но нямахме проблем с това), което беше със слухови проблеми следствие на прекаран сифилис от майката по време на бременността !
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До осиновителРадвай му се , докато е малко! После ще ти разкаже играта. Казвам го от личен опит. Най- голямата ми грешка.
28
0
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Ти сериозно ли?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА ! 31като теб
26
0
 
25
 
! Отговори
34654567 преди 5 години
Нормално е да искат здрави деца хорара, защото не искат да киснат с тениски "Системата ни убива" пред МС. Разбирате ли? Децата с проблеми отиват там, където има социална политика и за родителите не е проблем да ги отглеждат и обичат. Тук пак биха били обичани, но биха били проблем, който несъмнено би им се отразил.
25
3
 
27
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
В "домовете" за деца НЯМА БЪЛГАРЧЕТА
24
9
 
9
 
! Отговори
Инвитро+сурогатна преди 5 години
Най-добре е оплождането да стане със семенна течност от съпруга в семейството, което не е успяло да си създаде дете.Най-добрата формула е: сурогатна майка, яйцеклетки от момиче или млада жена, която семейството да избере лично и да се споразумее с нея. Семето да е от мъжа, който иска дете, та детето да расте под закрилата на биологичния си баща.
23
10
 
10
 
! Отговори
Вместо да се вайкат, преди 5 години
да събират парички.Най-напред да се спазарят със здрава,но материално затруднена жена, която да стане сурогатна майка.Някоя хубава здрава студентка ще им продаде яйцеклетки,след като се увери, че семейството е почтено и може да осигури добри условия на детето.После да спазарят купуване на семенна течност от атлетичен,интелигентен здрав студент.Може би е крайно време да се разреши регистрацията на частни фирми посредници, които да осигуряват сурогатните майки.Но донорите да си ги намерят сами!
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Темата е изключително болезнена за мнозина.Българчета - особено здрави, почти няма, а дори и да има тук-там по някое, рушветът върви от 3 бона нагоре. Човек дори не може да си представи какво може да направи една ... при нежелана бременност, за да пометне.Здрави "българчета" - колкото искаш - тук се намесва родната бюрокрация, може и 3 -4 години да чакаш за шведче; в пубертета генът взима връх и ти разказва играта.Поклон пред такива осиновители!
21
1
 
45
 
! Отговори
мак преди 5 години
Всеки иска да има здрави деца, затова не е тактично да пишете за "претенции". Да не искаш дете от етноса също не е претенция, сори. Тези, които осиновяват деца са за уважение, а не за хулене.
20
25
 
4
 
! Отговори
Нов преди 5 години
Тези с увреждания сигурно ги осиновяват за да протестират и да искат после. Гадно ...
19
5
 
37
 
! Отговори
Осиновител преди 5 години
За да стигнат до осиновяване, семействата са принудени след куп неуспешни експерименти и болести. Те си знаят през какъв ад са минали за да стигнат до тук. Накрая вземат решение да станат осиновители даИ им предлагат обаче деца само от етноса. И накрая си харесват след години едно такова.Сега едно такова сладурче си играе зад гърба ми докато пиша.С нищо не се различава от другите деца. Живо умно добро дете.
18
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Желаещи за осиновяване на българчета има много. Но виж - българите трудно си изоставят децата като цяло.При ромите е обратно.В задачката се пита: Защо се получава така? ;)
17
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавни институции, за безхаберието и празните души... има толкова много да се каже по темата, но не и това което пишете. Знаете ли, че има семейства, които с години нямат предложение за дете ... Защо не напишете за незаинтересованите държавни служители, за домовете които държат децата, за да получават субсидии и т.н. Не слагайте пръст в раната на хората.Да осиновиш дете е нещо, което не се описва в статия. Има прекрасни деца и това, че са изоставени не ги прави лоши, грозни, глупави ...
16
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-жо Славова, вместо да пишете нещо, което едва ли разбирате, защо не напишете за дискриминацията към осиновителите. Защо не напишете как до преди 3 месеца майките вземаха 380 лв майчински без значение на осигуровките. За сметка на това няма как да започнат работа, за да подсигурят спокойствие на детето в новата среда. Защо не напишете за дискриминацията към тези деца относно еднократната помощ от държавата за отглеждане на дете. Защо не се запознаете и не напишете за тромавите и безполезни ...
15
4
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не стига, че издържаме цвъкащите ги, ами и да им гледаме децата.. Ей сега!Я се засрамете! Естествено е, че не искат рискови фактори и че искат да осиновят бели деца. Идете и обяснете на цвъкащата, че е нехуманно да си изоставя детето, а не на българите, че не искаме да ги осиновим!
14
2
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименНа Запад са претръпнали и може би нашенските шведи им се видят приемлив вариант...
13
9
 
11
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Има едно решение на проблема-бебе по поръчка:бяло и здраво.Науката напредна много и не е проблем селекцията и развъждането.Но и без пари няма да стане.
12
3
 
61
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Моя позната преди десетина години осинови *** шведче. До тук добре - браво на жената, че пожела да осигури бъдеще на детето. първо започнаха едни дълги и скъпи лечения на болестите с които дойде детето. Добре справиха се с тях. пращаше го на курсове - езици, музика, спорт и т.н. И това добре. За съжаление като поотрасна започнаха да се събуждат генетично вродените инстинкти на *** шведи и жената се вижда в чудеса. Та за това хората искат бяло българче. Руска е по малък.