Нова такса "смет" от 2022-а! Броят ни поединично колко хвърляме?

Без рески скокове на автомобилния данък идната година
26 окт 2018 09:30,
73
Нова такса "смет" от 2022-а! Броят ни поединично колко хвърляме?
Снимка: архив, Булфото

Новата такса "смет", която се очаква да бъде по-скъпа за много от хората в страната, ще влезе в сила в началото на 2022 г.

Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси.

Реформата, която ГЕРБ опитва да въведе в пресмятането от 2013 г., предвижда данъкът да се изчислява не по данъчната оценка на имота, а по реално изхвърленото количество боклук на член от семейството.

Промените обаче се отложиха за пореден път, след като народните избраници възприеха тезата на Националното сдружение на общините (НСОРБ), че предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд ще даде по-пълна картина за имотите и обитателите им.

Още по темата

Депутатите решиха още, че при деклариране на повече от едно жилище като основно – данъчните облекчения за всички имоти ще отпада, докато собственикът не предостави коректна информация в общината.

Данъкът на автомобилите през следващата година също няма да скача рязко. Тепърва общините ще тестват как ще работи новият модел на облагане на собственици на автомобили, но все още нямат готови сметки с колко ще се вдигне данъка в различните общини.

Данъчните администрации получиха отсрочка за изчисляване по новия модел и ще са готови с налозите до 31 януари догодина, а не както обичайно до 30 ноември на предходната.

Общинарите имат нужда от време, за да изчакат влизането на Закона за местни данъци и такси в сила, да успеят със сметките и да направят обществено обсъждане.

Досега собствениците на коли плащаха на имуществена база, която се формира от мощността на автомобила и годините му. Сега вече се добавя още един компонент – екологичен, според който ще плащаме повече или по-малко от това колко замърсява колата му, но и в коя община живеем.

Информацията за категорията на автомобила (ЕВРО) общините ще получават от КАТ през система за автоматизиран обмен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
до 65 преди 5 години
Браво, вярно е !
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такса смет на фирмите как ще се определя? Пак ли ще плащат много по-малко от гражданите за сметта, която изхвърлят? Досега плащаха между 4 и 20 пъти по-малко, сега се говори, че ще плащат между 200 и 1000 пъти по-малко за едно и също количество смет в сравнение с гражданите.
65
1
 
11
 
! Отговори
АБРЕ НАРОДЕ... преди 5 години
2020 ЕС спират най-сигурният, чист източник на доходи за мутрагенозната система: еврофондовете!!! Данък смет, данък кола, данък тол такса, данък уикенд, данък слънце и данък въздух очаквайте скоро! Гражданските, НЗОК осигуровките, ТЕЦ-ове, ТОК-ове, вода, газ, горива, хляб, ДДС, лекарствата, синя, розова, пембена зона - ВСИЧКОТО ЦЕНИ ще лети нагоре, защото няма от къде да се краде вече! Това е само началото - наведете се, хващайте се за палците на краката и си пригответе вазелина, ще боли!!!!
64
5
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
" Броят ни колко смет изхвърляме " ?! Броят ама на кукуво лято ! Аз живея в Германия , но плащам в България данък сгради и освен това данък за смет !Защо плащам данък смет , да не би да изхвърлям смет в България след като живея в Германия ?! За съжаление моите пари отиват в джобовете на рубладжиите които да финансират протести срещу ЕС и НАТО , срещу добива на шистов газ в България и прочие !
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
такса смет я плащаме 2 пъти- един път на производителя/защото сс сигурност той я включва/ и втори път на общината
62
2
 
0
 
! Отговори
Nafqa преди 5 години
Arheologiata e po vajna tema....za sofiiskite hora...
61
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
До повечето:Аз не искам да ми е хубаво, аз искам да ми е евтино. Затова стоя тук. Ако ми стане скъпо ще емигрираме, защото единственото нещо зара което стоим тук ще изчезне.
60
2
 
3
 
! Отговори
ТАКА Е В ЕВРОПА преди 5 години
Добре дошли, в Европа, вече няма найлончета, *** и тараби от ремонта с бутнатата стена на кухнята. Ще започнем да плащаме по 2 евра на торба с *** както е в Швейцария. До като стане, очакваме да ги стигнем и по доходи ;)
59
0
 
8
 
! Отговори
0.1 преди 5 години
Ей, няма да се научат репортерите Ви на правопис!
58
0
 
9
 
! Отговори
интересно преди 5 години
По-вероятно е да се приемат някакви усреднени стойности на човек и така да се изчислява данъка . Блок - 7 входа - 8 етажа - 3 апартамента на етаж , в близост 2 контейнера . Как ще следят кой къде си хвърля *** ????
57
1
 
12
 
! Отговори
:))) преди 5 години
Имате ли представа какъв е обемът на цялото количество памперси, които едно бебе употребява?Питам, защото вече е говорено по въпроса таксата смет да е според броя на живущите и някои маминки и бабки надигнаха глас, че дете до три годиники не бивало да се брои.Спорът е смешен, но все пак проблемите трябва да се решават принципно.
56
0
 
6
 
! Отговори
ПЕНЦИОНЕР преди 5 години
ТЕ и НА МЕНЕ МИ ИЗЛИЗА КЪСМЕТО, ЧЕ БРОИМ ПЛИКОВЕТЕ С *** КОЙТО ИЗХВЪРЛЯТ КОМШИИТЕ И , ЧЕ МИ ПЛАЩА ОБЩИНАТА ЗА ТОВА . БРАГОДАРИМ !!!
55
1
 
17
 
! Отговори
Промяна е нужна преди 5 години
Срещу нас, в двустаен 60 кв.м. живеят петима, а до тях, в петстаен 140 кв.м. живее сам човек. Той разбира се плаща много по-висока такса смет, в сравнение с петимата си съседи, които обитават двустайното жилище.
54
1
 
9
 
! Отговори
До 50. Прав си, преди 5 години
Нашият квартал се състои от жил.кооперации на по 4 етажа. През последните29 г. обаче партерните етажи на няколко от тях бяха преустроени в заведения, а в тези, които са строени преди 1944 отново заработиха няколкото магазина, които през соца са били складове.В резултат, контейнерите, които са на нашия ъгъл, преливат от отпадъци, макар че бокл.коли минават по два пъти на ден. На съседните кръстовища контейнерите са полупразни, макар че сградите са като нашите, но без магазини и заведения.
53
1
 
14
 
! Отговори
Край преди 5 години
В София Общината наказва собствениците на гаражи и паркоместа като им събира такса смет. За това че си държа колата в моя си гараж - плащам на общината. Ако си я държа на общинската улица е безплатно. Странна работа.
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данък МПС на кола над 20 години с катализатор, досега ако е бил 60 лева, скача на 154 лева. Това според ГЕРБ е до 30% увеличение ....
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва по един чиновник с кантар на всеки контейнер! телиш, плащаш и тогава хвърляш! или боклукчията да минава от врата на врата с кантара и да издава касова бележка!
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен ме интересува как ще определят такса смет за фирмите, които в София създават над 70% от сметта, а сега плащат 20% от сумата за смет, а с новите изменение подозирам,ч е ще плащат двойно по-малко.
49
1
 
4
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Данък МПСКазват, че не скачал рязко...За старите коли с катализатор или с Евро 1, 2, 3 и 4 - скача 2-3 пътиЗа товарните автомобили до 3,5 тона данъка скача 50-500 пъти.
48
0
 
10
 
! Отговори
Всичко е за едни пар преди 5 години
Когато фирмите извозващи *** отчитат самия *** - завяват, че извозват много *** и трябва да се вдигнат данъците. А когато същите тези фирми трябва да плащат данъци - заявяват, че са извозили много малко ***. Къде е истината?