Пластмаса в солта! Как да солим храната си?

Вкусът се възпитава, обясни диетолог пред Bulgaria ON AIR
26 окт 2018 10:30, Петя Славова
12

Според данни на Европейската комисия всяка година в Европа се изхвърлят 26 милиона тона пластмаса. По-голяма част от нея попада в природата и океаните. Странно или не – пластмаса се среща дори и в солта, която консумираме всеки ден.

Това показаха данните на "Greenpeace" от проучване на различни марки сол. Над 90% от изследваните марки сол, предлагани в 21 страни, съдържат микропластмаси. Според резултатите замърсяването с пластмаса е най-високо в морската сол.

Още по темата

Диетологът проф. Донка Байкова коментира тези данни в студиото на "България сутрин" и каза, че това е много тревожно, защото солта присъства в почти всичко, с което се храним.

"Солта е много важен елемент от човешкото хранене. Потребността ни е 5 грама на ден, реално консумираме около 10 и от тук идват сериозните рискове за здравето", обясни тя.

Проф. Байкова обясни, че през зимата предозираме още повече със солта, а най-потърпевши от това са костите и бъбреците.

"Вкуса и предпочитанието към солта се възпитава", категорична беше тя пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Донка Байкова каза, че трябва просто да възпитаме рецепторите си да искаме по-малко, защото рецепторите ни се възпитават.

Диетологът обаче настоя, че изключването на солта също е рисково начинание и каза, че модерните подправки от екзотични географски ширини също крит рискове, защото не са йодирани достатъчно.

Проф. Донка байкова препоръча да има регламент за йодирането на вносната сол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да солим храната си ? - аз пържолите ги топим у морето и готово.
11
1
 
2
 
! Отговори
Гоуем чирпак преди 5 години
До Анонимен 8Ами праскай по едно кило бе..тъкмо ше се нацепиш и ше мязаш на яка батка кафяви шорти!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капаците на пластмасовите контейнери за *** са ненужни.Никой не ги използва рационално, винаги са отворени.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОЙникой не я е спрял бе, произвежда си се, аман от ...........
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз праскам по 20грама на ден и съм ОК!
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОЙочевидно защо - не е икономически целесъобразно да се произвежда като има евтин внос :)
6
2
 
8
 
! Отговори
КОЙ преди 5 години
До шматката : аз не съм свикнала да крада, така че няма да се възползвам от "съвета"за "лопатата и торбичките" . Ако някой наистина знае защо липсва бг солта нека да обясни. Нямам нужда от *** политиканствания.
5
9
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 2Никой не я е спрял.Вземай лопатата и пълни торбички.
4
0
 
30
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Е, какво според диетоложката, ако възпитаме вкуса си, да се нуждаем от по-малко сол, това ще реши ли проблема с наличието на пластмаси в нея? Както обикновено фокусът стремително се измества от истинския проблем, вместо да се каже, че трябва сериозно да се спре със замърсяването с пластмаси!
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая сол става ли за кисело зеле?
2
4
 
35
 
! Отговори
КОЙ преди 5 години
КОЙ спря производството и продажбата на БЪЛГАРСКА сол??? Защо само вносна сол???
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти чуваш ли са кви ги плещиш, ве!! 5 грама са 2,5 пъти максималната норма.