В град Елена без прасе не остават: Тайната на еленския бут

Хиляди любопитни хора се стекоха в балканското градче
28 окт 2018 09:45, Петя Славова
60
От векове в Елена няма къща, в която да не се отглежда прасе, а славата на прочутия бут по еленски се разнася по всички краища на света.

Любопитни да разберат каква е тайната на приготвянето му и тази година хиляди се стекоха в балкнското градче. Рецепта за приготвянето му оказва се не е сложна - важен е обаче климата, казват още местните.

"В сол стои около 40-50 дена, след това се вади, измива се с армеева чорба или зелевата чорба, посолява се, някой хора го ръсят с негасена вар, за да не влизат насекоми и се закача под стрехите", споделя касапинът Антон Антонов.

И независимо кое време от годината е, тук всеки гост се посреща с бут. Голямата тайна на вкусния еленски бут се крие в теглото на прасето, казват майсторите.

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/lyubopitno/2018-10-27/praznik-na-elenskiya-but-se-provezhda-za-sedmi-pat-v-elena
 

От векове в Елена няма къща, в която да не се отглежда прасе, а славата на прочутия бут по еленски се разнася по всички краища на света.

Любопитни да разберат каква е тайната на приготвянето му и тази година хиляди се стекоха в балканското градче. Рецепта за приготвянето му оказва се не е сложна - важен е обаче климата, казват още местните, предаде Bulgaria ON AIR.

"В сол стои около 40-50 дена, след това се вади, измива се с армеева чорба или зелевата чорба, посолява се, някой хора го ръсят с негасена вар, за да не влизат насекоми и се закача под стрехите", споделя касапинът Антон Антонов.

И независимо кое време от годината е, тук всеки гост се посреща с бут. Голямата тайна на вкусния еленски бут се крие в теглото на прасето, казват майсторите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
5
 
! Отговори
Кики преди 5 години
Стой си на дивана вкъщи, да не ти "оберат паричките".
43
8
 
11
 
! Отговори
Дрън- дрън преди 5 години
Намериха начин като много други населени места, да примамват туристи, за да им обират парите. Отидете, вижте и преценете, колко парички ще ви трябват.
42
4
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Еленски прасе-плюсци неедни...
41
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най добрия майстор на свински пушен бут е принц Чарлз. Фермата му е в Италия. Специална порода и специално изхранване , когато е за свински пушен бут.
40
3
 
3
 
! Отговори
Роте Росе преди 5 години
Добре си побъбрихме. Доволна съм от развитието на дискусията, но може да се желае още много...Ще оставя драгите коментатори и зрители да размишляват върху 2 безценни мисли, завещани ни от Джон Лок, вдъхновителят на Декларацията за Независимост, опорочена до неузнаваемост през вековете след него:1.Единствената защита срещу света е да го познаваш добре.2.Никой не знае за силата на своите способности, докато не ги провери.3. В следващи дебатиАуфвидерзеен, ребята.
39
1
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
Очаквах да питаш дали не съм правила "тройка" със застаряващата двойка. Това за чистенето на тоалетни и бани също е широко разпространен мит, но не - много студено. Пробвай пак!
38
4
 
7
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
"Гостувах на застаряваща гермнаска семейна двойка"Що не си кажеш че си им чистил сервизните помещения за 7 евра на час?
37
2
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
Знам какво има и какво НЯМА в Германия. Няма и помен, че България съществува като ПРОИЗВОДИТЕЛ на БЛАГА. Единственото, което ми намекна, че има някакъв износ с ЕКСТРА КАЧЕСТВО е една ръкохватка на сервиз за баня с логото на "Видима Идеал", която използвах, докато гостувах на застаряваща гермнаска семейна двойка.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37. В Германия си има бяло овче сирене. Но в България е само на етикет, както и балкански кашкавал от овче млеко
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви харесват въпросите ми, но да допълня - Продуктите, които познавах от детството и младостта си в България са заменени с някакви "дубликати" със същото наименование. Например, много обичам бисквитите "златна есен" и " детска закуска". За жалост установих, че поколенията никога няма да разберат истинският им вкус, защото новото "качество" на технолгия е отвратително и нищо не е направено С ЛЮБОВ. Децата ще познават "нестле" и "милка", а не родните "комунистически" лакомства.
34
2
 
16
 
! Отговори
до 35 преди 5 години
Затова пък Българският Тартюф си внася вериги магазини от Германия, където се предлагат стоки ПРОИЗВЕДЕНИ ПО ГЕРМАНСКИ ЛИЦЕНЗ и на ЦЕНИ по-скъпи отколкото в "народните Лидл и Алди в Германия. Бях ИЗУМЕНА от сените на "кравето масло", "кравето сирене", "моцарелата" и всички млечни продукти, които консумирам с удоволствие в БГ Кауфландите и по-малките магазини. Къде са българските сирена и кашкавали, които са основни продукти на трапезата на българина, питам ???И ЗА Черноморската РИБА ПИТАМ!!!
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34. И снега да скърца под краката, няма страшно с тая диета.
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Характерно в Германия. Никои не приема бай *** за отрицателен герой. Приемат повече Тартюф, Плюшкин, Зорба.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен По- сухо и по-жилаво ,и най важно ,вкиснато с дъх на антибиотици ,е прошуто ,нали ?
30
0
 
12
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
На инкарнации на ТИПИЧЕН БАЙ *** изглежда се дължи КРАЙНИЯТ НИХИЛИЗЪМ на българите, които дори най-хубавите инициативи като разпространение на родни продукти ги неглижират и поставят ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПОД СОБСТВЕНИЯТ СИ ПРОСТАШКИ ЗНАМЕНАТЕЛ. Българската роза умря заедно с Паша Христова. Това е положението.
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко му е да измислят ,един свински грип или чума по прасетата в Еленско и да забравите и еленски и плачковски бутове . Да му спретнат едно ,,обосновано предположение ,,. Демократите са царе на лъжите ,*** -шушумиги .
28
7
 
15
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
Бай *** може да е нарицателно, но ако не беше тръгнал с мускалчетата розово масло към Европата френската козметична индустрия нямаше да съществува в този си вид.
27
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя свински бут, сигурно е патент на баварски ферма. Що то в България не се прави. Нещо като киселото зеле и то се прави само в Бавария от целия ЕС. Е СЕГА И ЗА НАС ЧУВА, че бай *** го обича.
26
1
 
11
 
! Отговори
бон апети преди 5 години
Балканската кухня е много взаимствана така че трудно е да се каже кое ястие на кой е важното е че е мнооого вкусна
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак се разгевезихте...