Върнахме стрелките с час назад. Дали смяната ще е за последно?

Надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време
28 окт 2018 09:00, Петя Славова
138
Върнахме стрелките с час назад. Дали смяната ще е за последно?
Снимка: pexels.com

Точно в 4 часа тази нощ върнахме стрелките на часовниците с час назад. Вече преминахме към зимното, или астрономическото часово време. То ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Това ще е една от последните смени на времето, след като през септември Европейската комисия предложи да се отмени смяната на времето.

Новата директива трябва да влезе в сила на 1 април 2019 г. Това означава, че държавите от ЕС ще преустановят смяната на времето ден по-рано – на 31 март, когато за последно ще се въведе лятното часово време.

Още по темата

В случай че съответната държава е решила да остане на стандартното зимно време, тя може да направи последна промяна на 27 октомври 2019 г.

В повечето допитвания у нас надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време.

Смяната на времето оказва отрицателно влияние върху организма, категорични са медици.

Според проучване на германски учени, осъществено в средата на 2018 г., връщането на стрелките назад ни дава с час повече дневна светлина, но ни отнема много повече. Резултатите, цитирани от ABCNews показват, че биологичният часовник на човек все по-трудно се адаптира към рязката промяна.

"Това е просто една от онези човешки приумици, при които си мислиш, че можеш да правиш каквото си поискаш, стига да имаш дисциплина. Забравяме, че биологичният часовник е древен колкото самите живи организми и не може да бъде подлъган просто така", коментира Тил Рьоненбърг от университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен.

Германските учени и много лекари у нас и по света са на мнение, че смяната на зимното с лятно часово време е силен стрес за тялото. Той може да доведе до дисбаланс – както физически, така и психически. В повечето случаи се получава разминаване между ритъма на организма и този на часовото време. Затова не се учудвайте, ако от новата седмица се прозявате повече, усещате отпадналост и главоболие, дезориентирани сте и нямате настроение за нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
12
 
! Отговори
шопин преди 5 години
Не ми требе смяна на времето-я ако имам да работя ще стана в тъмно и ще я свърша и не ми требе никакъв час!
10
2
 
3
 
! Отговори
И? преди 5 години
И какво? Сега ще се съмва отново по-рано, ще се мръвка по-рано и ще се спи с един час повече...
9
9
 
41
 
! Отговори
дедо на 95 г преди 5 години
Който измисли'' лятно'' и ''зимно'' часово време и пълен ***! Никой не може да накара животните ми на село да живеят така- те стават като изгрее слънцето и си лягат то като залезе,всякакви други простотии те не ги признават ,включително и аз! Във Вселената има само едно време и то е астрономическото и всеки който се прави на Господ е ***.
8
28
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност най-добрия вариант е точно смяната на времето да продължи, ама това ще го осъзнаете впоследствие, като се остане само на лятно (или не дай Боже на зимно), ама тогава вече ще бъде късно!Просто вие сте едни глупави мрънкала, на които все нещо им пречи, а не оценявате че просто вие сте си неудачници и смяната на времето не ви е виновна за нищо!Истината е че точно за няколко часа, максимум за ден, се свиква с новото време!
7
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм за зимното часово време! Не може едно дете на 7 години да става толкова рано за училище.... А туризма ...и без това ползата е за тях ...не за народа ...до късно ...само алкохолен туризъм ....
6
0
 
12
 
! Отговори
М26 преди 5 години
Брех значи е било истина, не е че съм се напил... Защото гледам снощи 3:40, после гледам пак и показваше 3:17,
5
30
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В повечето допитвания у нас надделява мнението, че трябва да сме постоянно на лятно часово време."--------------Това е лъжа и манипулация. Българите са за астрономическото (зимното) време.
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Времето така или иначе върви и не спира. Но дано крадливата шайка гламави чингя, завзели властта с преврат през 44 година й е за последно този месец.
3
20
 
21
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Е ми разбира се, че лятното часово време трябва да остане. Стига с това въртене на стрелки. Само че австрийците нещо взеха да се дърпат, нали председателстват ЕС и дадоха отбой, предлагат още 1 година да се отложи отмяната. Това не трябва да се допуска.
2
1
 
37
 
! Отговори
КЕВР преди 5 години
За стрелките незнам дали ще е за последно ,но очаквайте редовно увеличаване на всичко!!
1
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано е за последно!