Българските баби – бедни, но летят едни пари... през балкона

Само за година ало апашите са ужилили възрастни жени с 6 млн.
Обновена: 30 окт 2018 06:35 | 29 окт 2018 16:00,
74
Българските баби – бедни, но летят едни пари... през балкона
Снимка: МВР

Бедни баби, които взимат минималната пенсия в страната, която чак от другата година ще стане 220 лева, са хвърлили 30 хил. месечни възнаграждения през балкона, показва статистиката на МВР.

Жените, които са около 90% от измамените само за година, са наброили над 6 млн. лева на телефонни измамници.

Рекордът по бройка измамени държи София със 120 преметнати жени, по изхвърлени суми обаче рекордьор са областните дирекции в най-бедния регион в страната – Северозападна България. Там са дадени една трета от сумите за година.

Още по темата

Най-често жертви на този тип измами стават хора на възраст между 71 и 80 години. 93% от мошениците пък са мъже на възраст между 18 и 35 години.

Жените са включени в бандите основно като помощнички и основната им роля е да реват по телефона и да се правят на жертви, близки на потенциалните измамени.

"Не случайно мошениците избират по-бедните региони. Там са сигурни, че хората колкото и да имат, ще ги дадат. Бройката на измамените там не е по-голяма, но пък хората са склонни да дадат и последния си лев. Дали това идва от трудността с работа със съвременните устройства за комуникация, или просто от наивността на хората, ние не знаем. Само знаем, че отчитаме ръст в разкриваемостта. През миналата година тя е била 9%, докато през тази надхвърля 16 на сто. Това обаче не спасява хората, тъй като и опитите скачат и стават все повече. Една група може да завърти до 1000 обаждания за ден. От тези 1000 души, все няколко ще се вържат на думите им и ще си дадат парите", обясниха пред "Мнитор" от "Национална полиция".

От там предоставиха и данни за измамите по градове. От началото на годината само по сюжета "полицейска акция" са изгорели близо 600 души в страната, които са били подведени, че помагат на органите на реда.

Измамниците най-често правели реализации, понякога дори и за по 1000 лева в София, където преметнатите са 120, следва Пловдив с 55 удара, Варна с 52, Разград с 39, Сливен с 38 и Търговище с 37.

"Статистиката показва, че най-много като брой са в големите градове. Като обща печалба обаче парите са най-много в малките населени места. Е, за последните месеци цифрите малко се обърнаха, тъй като в София само за известно време възрастен мъж даде 600 хил. евро на измамници, а друга жена пък наброи същата сума, но в левове, с което статистиката претърпя обрат с над 1,6 млн. лева. Подобни удари обаче са единични и се надяваме да няма повече хора, които така да се доверяват. Паралелно с това работим по разкриването на мошениците", обясниха разследващите от СДВР.

От там дават за пример и данните от прокуратурата, според които двойно е нараснал броят на предадените на съд телефони измамници.

"За 2017 г. заявените телефонни измами и опити за такива са били 281, като този брой е около два пъти по-малък в сравнение с 2016 г., когато са били 515. От началото на 2018 г. досега са около 140 броя. За периода от 2017 г. досега са осъдени 8 души и са повдигнати обвинения на 11 души. Напоследък извършителите действат от чужбина, с чужди телефонни номера и чрез подставени лица - т.нар. мулета, затруднява разкриването им", обясниха от Районна прокуратура в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия баби и дядовци всички са дърти комунисти - работили в партията , в службите , в банки , все с големи заплати Затова имат пари да хвърлят през балкона
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МВР да даде обяснение Точно заради тия терористи направиха сим картите поименни Защо няма ефект
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разкриваемост 9% си е чиста подигравка или признание за некадърност! А може и съзнателно да е постигнат този смешен "резултат"? Всички измами стават през стационале телефон, а колко оператора поддържат такава мрежа? Не малко от мнимите "ченгета" са истински... И държавата нехае, защото така и изнася!
58
1
 
9
 
! Отговори
Поли преди 5 години
И аз се учудвам отдавна как така бабите дето са с малки пенсии и уж тънат в мизерия имат толкова закътани пари и то не малки суми, това пак е някакъв български парадокс
57
2
 
12
 
! Отговори
внушават ни... преди 5 години
За това информацията от лични карти и др официални документи не трябва да циркулира в пространството --както виждате и пари се правят --може да ви напрамвят фалшив нотариален акт и да ви продадат- я някоя нива-- я апартамента дакато сте на почивка на ,,Закинтос,, -- и още нещо за измама затвора е емного малко ,така че измамниците си знаят работата...
56
2
 
4
 
! Отговори
внушават ни.... преди 5 години
Когато джепчии успеят да откраднат документи особено в чужбина ,още преди гурбетчиите да се обадят вкъщи и да се оплачат започва звънене и прилагане на различни схеми същото е и в Бг ,ако роднините не искат да притесняват възрастните хора,че са загубили документи ,ало-измамниците използват намерената информация ,като ЕГН-та и др данни и звучат много истински идостоверно ---ето ви 2-схеми...на които и вие ще клъвнете, като ви кажат ,че еди кой си ви роднина е задържан и цитират ЕГН -то и искат па
55
1
 
14
 
! Отговори
внушават ни... преди 5 години
че пенсионерите имат пари !!!------То баби ,баби ама от тях има и ,,реститутки ,, и всякакви --- така ,че от милион и нещо два милиона ,ако измъкнеш пари не е чак толкова за чудене и причина да смяташ ,че под всеки пенсионерски дюшек се крият десетки хиляди левове---тук съзирам поръчков материал поръчан от онези дето ни управляват и на които пенсионерите не са приоритет .Тоест не ги жалете те имат пари- затова пенсиите им са по 200--300 лева .
54
2
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Проста аритметикаТе обажданията им са много, но това е защото се обаждат на едни и същи хора по няколко пъти. На нас вкищи сигурно десет пъти са ни звъняли за последните 7 години, и то все с различни схеми се пробват. Просто пробват докато стане.... Явно разбират от разговорите с хората, кои са най-податливи на натиск. Или къде в домакинството има възрастни хора или малки деца, които като цяло са по-склонни да се поддадат на психическа манипулация.
53
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До УточнениеВъзможно е, ако са някакви изпрани пари от нелегална дейност. Едва ли това са пари на въпросния възрастен човек. Той само ги е съхранявал временно. Но по интересното е, кой е този будала, да си остави парите за съхранение при доверчив старец? И това ако не е някоя мутра, забогатяла от обществени поръчки. То ако парите има са легални, защо ще ги държат по разни селца и паланки? Може едни ало измамници, да мамят други ало измамници.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ ВСИЧКИ БАБИ СА ***, НЕ СЛАГАЙТЕ ВСИЧКИ ПОД ЕДИН ЗНАМЕНАТЕЛ
51
0
 
8
 
! Отговори
Уточнение преди 5 години
Кой е този ,който има 600 хил.евро? Че пък да ги даде и кеш? Те и банките нямат толкова! Големи лъжи, голямо чудо!
50
1
 
12
 
! Отговори
Проста аритметика преди 5 години
"Една група може да завърти по 1000 обаждания на ден" Значи 365 дни по 1000 са 365 хиляди на година. А за 15 години откакто се въртят тези "новини" броят на обажданията нараства на внушителната цифра 5 475 000. Че то обхванато цялото българско население, бе! Лъжите са съшити с бели конци! Версията за постоянно медийно внушение е много по-достоверна. Въпросът е кого обслужва това внушение!?
49
1
 
3
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...prosto da se "radva " chovek na balgarskite "jurnalisti " ...kato vi chete zaglaviata !!! Za vas ( jurnalisti " otdavna sam razbrala ,che niama absoliutno nishto sviato !!! ...Vaznoto e da ima niakakva poshla senzatsiika !!! Absoliutno vsichki vestnitsi sa kato dolnoprobna bulevardna presa !!! Vie vav sashtnost ste otrajenie na obshtestvoto I na ostatasite na darjava ! Po tochno na lipsata I ! !!! To e mnogo bolno I izprostialo !!! Darjavata e martva otdavna !!! Vsichko e tajen I Tsirk !!!
48
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабите с парите са изключение и очевидно са предварително проучвани.
47
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започвам да се кефя на маг-алит-е, дето ги мамят тия *** дъртти.Правят се на бедни, а кътат десетки хиляди, уж за погребение.
46
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такива свободни пари. Това е някакъв балон. Не познавам хора които са давали такива пари, но познавам няколко които са се опитвали да изработят по тази схема, неуспешно. Напълно допускам, нереално завишаване на сумите, от евентуалните жертви.По интересно е, малката разтрогваемост и участието на служители от силовите структури, както и служители с достъп до определена информация и лични данни .
45
6
 
13
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Тъй като вече и омръзна да цъкам с език От къде толкова пари натрупаха бабите и дядовците.... си мисля че това са скътани нечисти пари на дъщери и синове или внуци - пари които ако ги вкарат в банки ще трябва да се обясняват - пари от корупция, от контрабанда, от дрога и други подобни. Интересно ще бъде ако полицията ги кара да обясняват
44
3
 
25
 
! Отговори
Рита преди 5 години
Това са баби реститутки или дядовци със синове депутати или олигарси. Тях не ги жалете! Моя дядо има точно 1000 лв спестени за погребение си и ги е дал на баща ми, има и 183 лв месечна пенсия както повечето в Бг. Работил е от 16 годишен. От тях какво ще вземат!
43
10
 
14
 
! Отговори
интересен феномен преди 5 години
КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ за увеличаване на пенсиите и се почват такива "статистики". Я са тъй, я не са! Много знаем дали са 6 млн или 60 000. И изобщо дали има такива "ежедневни" случаи. Намирисва на внушение, колко заможни са българските старци, а вече е тъпкано с фейк новини. Може и да има тук- там такива случаи, но вече става съмнително инфото им.
42
2
 
17
 
! Отговори
закономерно преди 5 години
Не напразно от 1923 г насам комунистите са най-силни в тези райони.Самата Корнелия Нинова също идва от този край.