Субсидиране от богатите към бедните... Бизнесът за Бюджет '19

Бизнесът вижда недостатъци в осигурителната система
Обновена: 29 окт 2018 11:09 | 29 окт 2018 10:45,
101

Приетите от правителството проекти на държавния бюджет влизат в Народното събрание за начало на бюджетната процедура.

Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите. В него е предвиден ръст с 10 на сто на заплатите в бюджетния сектор и 20% на учителските.

Минималната работна заплата също се повишава на 560 лева, а до 2021 година трябва да достигне 650 лева. Предвижда се покачване и на социалните разходи.

Още по темата

"Като цяло предложенията, които са в сферата на осигуряването, са доста спорни. Максималният осигурителен доход и по-скоро неговото увеличение е несправедливо. Осигурителната система и здравната система не могат да осигурят услугите за парите, което осигуреното лице внася. Лицето не може да ползва парите, които е внесъл. Всички средства отиват в общ фонд за други хора. Има едно субсидиране от богатите към бедните", обясни в "България сутрин" Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него минималната работна заплата също е проблем в Бюджет 2019: "Размерът ѝ се определя административно, а не трябва да е така. Ако в държавния сектор заплатите растат само с 10%, то в частния ръстът е повече".

Не на същото мнение е икономическият експерт от КНСБ Любослав Костов. Той смята, че минималният осигурителен доход бе замразен от много години и бе крайно време това да се промени.

"Това не е повишаване на данъка, а повишаване на правата на тези хора. 1/5 от тези пари ще отидат в личния им фонд. Икономическата логика налагаше една такава промяна. Може да се каже, че това е доста плахо. Ние настоявахме това да се случи доста отдавна", настоя Костов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът все пак коментира, че държавата не подпомага по никакъв начин чуждестранните инвестиции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
0
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 93По принцип си прав, но ако орежем значително държавния си сектор, къде ще отидат всички тези хора след това? Заетите в държавния сектор са предимно със специалности като икономика, администрация и управление, социология, писихология.... Все професии и специалности, които не се търсят на пазара на труда. А и без това на пазара няма достатъчно работни места за всички.
98
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Бизнесът не че се е загрижил толкова за богатите, но е от негов интерес да настройва различните класи в обществото една срещу друга. Целта е да се избегне увеличаването на минималната работна заплата, и вдигането данъците и осигуровките, които същия този бизнес плаща.
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ехоо,богатите Не са тея с 3-4 хил заплата !Богатите са олигарсите , милионерите от еврофондове, източвачите на ддс, енергийните -газ,петрол ,ток, милионерите от държавни поръчки - Е от тея вземете ,Ама друг път !
96
1
 
11
 
! Отговори
До 95 преди 5 години
Получава повоче всички обезщетения свързани с размера на осигуровките - болнични, обезщетения за безработица, може би има и още. По-важното обаче е друго - работодателя плаща 60% от осигуровките, а те масово се укриват и не се плащат, а това са милиарди всяка година, които работодателите не плащат и работниците не могат да ползват.
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има едно просто нещо - ако искаме България да се развива, трябва държавата да накара дебеловратите бизнесмени да използват новите технологии, а не ниско производителен ръчен труд. Това може да стане само ако човешкия труд стане изключително скъп за използване от мутрите. Как може да стане това - чрез данъци и осигуровки, както и чрез минималната работна заплата. Примерно като за начало: минимална работна заплата 1200 лева, 50% (сега са общо 40%) осигуровки плащани на 100% от работодателя, данък
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой знае ли, какво получава повече плащащият осигурителния таван спрямо плащащия минимума? Аз не се сещам за нищо, освен нечестния таван на пенсиите и то, ако доживееш.
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 82Ако се махнат всички "бизнесмени" от България - мигар ще умрем гладни ? Не, ще се появят онези, които в момента са подтискани от тях и те ще поемат нещата.Не бой се, една държава без население може и да остане, но без кандидати за бизнесмени - никога !
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 85Идеята не е да се махне държавния сектор, защото така ще настане анархия. Идеята е държавният сектор да е възможно най-малък и ефективен, така че да е гарант за функционирането на държавата. Когато имаме огромен и прекрасно платен държавен сектор, който сам по себе си е на издръжка на гражданите и малко бизнес...става сценарий тип Гърция.
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз искам да кажа НЕЩО- всички бягат към Европа- но там данъчната СИСТЕМА е различна от тая у нас и в Русия и няма скоро да се промени- плоският данък е несправедлив- ЗАЩОТО В БОГАТА И СОЦИАЛНА ЕВРОПА БОГАТИТЕ ПЛАЩАТ ПО ВЕЧЕ, А НАЙ БЕДНИТЕ СА ОСВОБОДЕНИ ОТ ДАНЪЦИ/НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ/. ХОРАТА С ПО ВИСОКИ ДОХОДИ ТРЯБВА ДА ПОЕМАТ ИЗДРЪЖКАТА НА ДЪРЖАВАТА. БИЗНЕСЪТ ТРЯБВА ДА ПОЕМЕ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ И ДА РАБОТИ НА СВЕТЛО, АКО НЕ ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОРА- ИЗСВЕТЛЯВАНЕ НА БИЗНЕСА БЕШЕ ОСНОВНИЯ МОТИВ НА БСП.
90
2
 
7
 
! Отговори
И аз съм чел закона преди 5 години
До Анонимен 91. Не е само този принцип, но само този принцип ви е изгодно да го пробутвате. Я вижте какво пише в чл.5 т.4 от ЗЗО "отговорност на осигурените за собственото им здраве". Значи едни можем да живеем здравословно, а другите алкохол и цигари до безкрай, а после ние да им плащаме сметката, нали ? Много е яко така !
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има един основен принцип на здравното осигуряване в България записан в Закона за здравното осигуряване - солидарност, което значи от младите към старите, от богатите към бедните и от здравите към болните. Все пак не забравяйте, че вноските за здравно осигуряване са под 1/4 от общата сума на осигурителните вноски. Основната вноска е за пенсионно осигуряване, а там няма от богати към бедни.
88
2
 
5
 
! Отговори
Даола преди 5 години
Да е ясно - в България не може да има субсидиране от богатите към бедните, защото създаването на класата на богатите е основано на разграбване на държавните активи / предприятия, финансови ресурси, стопански организации/. Така че създаденото по престъпен начин богатство продължава да се репродуцира по същия начин.Домусчиев не беше ли осъден ? Защо той продължава да е фактор и днес ?Къде са Арабаджиеви ?Къде са братя Галеви ? Сега и Баневи се разследват.
87
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя социализъм никога няма да излезе от кратуните на уптавляващите се. Дай да вземеме от едните и да дадеме на другите. И на това му викат солидарна система. Всъщност се стимулира простотия, неграмотност и мързел. В тая дъртжава повече от половината население живее на гърба на останалите и пак е недоволно. Богатите били с 3000лв заплата - ха ха...
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има лесно - Не ти харесва заплатата... Не бачкаш за нея и това е:)
85
9
 
3
 
! Отговори
??? преди 5 години
Максималният осигурителен доход трябва да се вдигне още, 3000 лева е малко. От ниското ниво на този доход са ощетени най-много хората, които имат доход над него, но и всички останали също са ощетени. Плащаш едни пари допълнително, получаваш повече от два пъти повече срещу тях. Кога най-накрая ще го разберете?
84
2
 
6
 
! Отговори
До 82 преди 5 години
Написал си една голяма лъжа, която изглежда истинноподобно и всички от онези 80% веднага се хващат на въдицата. Разбери простият факт, че живееш в общество и всеки с труда си и със собствеността си, допринася за "изхранването" на това общество, независимо дали е в частният или държавният сектор. Ако това, което си написал беше вярно, всички държави щяха веднага да премахнат държавния сектор и ти щеше да си доволен, нали така.
83
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Костов не го знам какъв експерт е от КНСБ, но говори пълни г лупости. Увеличавали се осигурителните права, кои по точно? Здравното осигуряване ли, където всичко се доплаща, а понякога и изцяло се плаща. Пенсионните вноски ли, които УЖ са твои, а не можеш да ги пипнеш докато се пенсионираш и благодарение на тях, шефовете в универсалните фондове имат заплати по 30 000 лева. Неприятното е това, че тези въпроси не се задават от журналистите и затова чуваме подобни абсурдни доводи.
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на 82! Много точно казано!Хора, разберете, че държавата свои пари няма. Тя преразпределя тези, взети от частния сектор, за да плаща на военни, милиционери, пенсионери и чиновници.Колкото по-малък частен сектор, толкова по-малко пари за каквото и да е. А това дали има нормален бизнес в БГ и колко печели той е съвсем друга тема. Положението е отчайващо.
81
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всички , които говорят колко лош бил бизнесът и как се бъркал на държавата да бъде добра с гражданите си,напомням,че именно БИЗНЕСЪТ и той единствено създава стойност в тази държава и хрантути всички на държавна хранилка. Именно от него идват парите за пенсии, за здр. система и прочее.Именно работниците в частния сектор плащат по два пъти за пенсии, защото НОИ е фалирал и се издържа от данъците.Та моля всички милеещи по соца да замлъкнат,защото парите идват от бизнеса, не от държавата
80
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако в държавния сектор заплатите растат само с 10%, то в частния ръстът е повече"Ела да кажеш на частника, че от тази година правителството е вдигнало заплатите на администрациятаи затова и той трябва да плаща повече. Ще ти се изсмее. От 10 години заплати не са мърдали за хора, които не напускат.