Водата в Дунав кът! 20 прага блокират корабите

Преди отплавали по 25 кораба дневно, сега едва 8
Обновена: 30 окт 2018 11:54 | 30 окт 2018 11:45,
6
Водата в Дунав кът! 20 прага блокират корабите
Снимка: архив "Булфото"

Около 20 прага затрудняват корабоплаването по река Дунав в българско-румънския участък, обяви пред БТА директорът на дирекцията "Речен надзор-Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков.

Още по темата

Нивото на Дунав продължава да е критично ниско, като корабите трябва да бъдат с ограничено газене.

Това води до загуби за корабособствениците, тъй като не могат да използват пълния капацитет на плавателните си съдове.

Жеков даде пример, че ако средногодишно в русенското пристанище ежедневно акостират и отплават около 25 кораба, то през този месец те са едва по осем на ден.

По думите му в българския участък на река Дунав периодично и за кратко засядат плавателни съдове. Те обаче не пречат на корабоплаването, като може да се преминава покрай тях с повишено внимание.

Жеков посочи, че край Вардим от над месец е заседнала самоходка. Екипажът й е снабдяван с вода, храна и лекарства чрез лодка.

По думите на директора на "Речен надзор - Русе" нивото на реката се е повишило леко в германския и унгарския участък. Това създава условия за по-спокойно корабоплаване.

Нивото на Дунав при Русе днес е минус 38 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още два сантиметра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"Водата в Дунав кът"....?!?!.Кой е тоя "Дунав кът"?..Вероятно уважаемия редактор е искал да напише:-"Водата в Дунав-кът",което в превод би означавало:-"Водата в Дунав Е малко"..Тирето в българския правопис замества думи!!...Без тирето,и без думата,словото си губи смисъла!..ноо,не аз подбирам "подбраните"...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Водата в Дунав кът!"---Танте Ангела Меркел е врътнала кранчето! Сърдита е, че вече и нейните не я искат, че Боко не я взе с него при Ердоган бей ...Като й мине, пак ще пусне водата. :)
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от партия ГРОБ
3
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези прагове?Не знам и не съм длъжен да знам значението на думата праг извън общоприетото за праг на къща.Хайде моля,поднасяйте си информацията по достъпно за читателя!
2
0
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Е, няма такова заглавие!!! :)))))
1
0
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Подозирам, че сръбските рибоци при Железни врата системно я изпиват...