БСП за плоския данък: Несправедлив! Управляващите: А кой го въведе?

Изчерпал ли се е плоският данък, създава ли той разслоение в обществото?
1 ное 2018 19:13,
149
БСП за плоския данък: Несправедлив! Управляващите: А кой го въведе?
Снимка: Pixabay

Изчерпал ли се е плоският данък, създава ли той разслоение в обществото и кой го е въвел. Тези въпроси дебатираха депутатите близо два часа и скараха управляващи и опозиция.

По време на второто четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане БСП за пореден път предложиха да отпадне плоския данък, който е 10%, и да се въведе прогресивно подоходно облагане. Червените настояват и за данъчни облекчения за работещите родители.

Очаквана, обаче, мнозинството гласува против и не направи поправки в данъчната система, за което се обявиха единствено от левицата.

Според БСП плоският данък е изживял своето време и задълбочава неравенствата, и настояха, че редица държави са с прогресивно подоходно облагане.

"Плоският данък е изживял своето време, т. нар. 10% скала. Ако беше толкова хубав, всички развити държави щяха да имат подобна данъчна система. Мина времето на плоския данък. Той не можа да допринесе за ограничаване на сивата икономика", каза соцдепутатът Драгомир Стойнев.

Червеният Румен Гечев пък настоя, че в едни от най-развитите държави - САЩ, Германия, Швеция, няма плосък данък. Той разказа и случай, в който е пътувал в самолет към България и е срещнал чуждестранни експерти.

"Те ми казаха: Ние сме специалисти от Швейцария и Дания и летим към плоския данък", разказа той.

Павел Шопов и проф. Станислав Станилов от "Обединени патриоти" пък припомниха, че именно по време на Тройната коация е бил приет плоският данък и обвиниха социалистите в демагогия.

"Плоският данък е на БСП. Предимството на депутатите тук е, че са нови хора. Това беше гениален трик на председателката на БСП - да отрежете опашката си, да изхвърлите старите хора, които участваха в приемането на данъка. И сега с чисти одежди, социално справедливи, социално отговорни, да громите разслоението, което се дължи на този ваш данък", атакува Павел Шопов.

Проф. Станилов пък настоя, че БСП не е социалистическа партия и с плоския данък е превърнала "България в корпоративна държава".

От ДПС застанаха твърдо зад плоския данък и настояха, че именно той привлича чуждите инвестиции.

"ДПС ще защитава този данък. Ако този данък остане, парите за социална политика ще бъдат повече. ИТ сектора и аутсорсинг сектора са в България само благодарение на 10% ставка, по нито една друга причина", настоя Йордан Цонев и добави, че и с предлаганата скала от БСП най-бедните пак ще плащат същия данък от 10%.

В отговор червеният Крум Зарков контрира, че една страна не може да привлича инвестиции само с ниските данъци и трябва да има и други стимули за бизнеса.

Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова пък правилният път не е да се взима от по-образованите, предприемчивите и работливите, за да се даде на другите.

Колегата и от ГЕРБ Тома Биков пък настоя, че управляващите няма да излъжат избирателите си, на които са обещали да няма промени в данъчното законодателство и да не се отменя плоският данък.

"Не казвам дали прогресивният данък е добър или лош. Добър данък няма. Прогресивният данък не е гаранция за това, че неравенството ще бъде унищожено. Ако подкрепим предложението за отпадане на плосък данък ще излъжем избирателите си, а те са ни по-важни от БСП", отсече Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в жалката ни държава само своеволията на политиците са справедливи
126
2
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
От плоския данък работници избягаха в чужбина , от проггесивния ще избягат работодателите.
125
0
 
10
 
! Отговори
! преди 5 години
Не плоския данък разслоява населението. Некадърните и корумпирани политици го правят. Спрете ддс точенето, измамите с акцизите и оправете съдебната система. Другото ще се подреди само.
124
4
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Да не говорим за неземната олигофрения на нашите родни БКП- *** (защото всички в парламента сега от всички партии са бивши БКП - национални предатели) - колкото повече данъци плащаш, толкова по малко имаш право да ползваш. Е разбира се, че когато един дава 1 лев за 200 лева сметка, а е изял половината. Друг дава останалите 199 лева ама е изял едва 1/10, разбира се, че този които дава повечето ще се запита - Аз *** ли съм? Я и аз да давам само по левче, пък някои друг да плаща!
123
2
 
5
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Нито плосък нито прогресивен данък трябва да има!!! Абе крадливи *** - каква е тази простотия ДОД (данък вход) и после ДДС (данък изход)? Как може да плащаме данък когато харчим пари за които като сме ги взимали сме платили вече данък? ПРЕМАХВАНЕ НА ДОД И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДДС!!! Това е единствената правилна промяна!!! Всичко останало е само още пари за безполезни *** и дупедати от неопределен пол!!! Да не говорим за всичките дублирани данъци!!! После защо никои не иска да плаща данъци?
122
0
 
5
 
! Отговори
Друг човек преди 5 години
От отпаденето на плоският дабък, най-много ще бъдат ощетени тези дето си плащат данъците, а най-много ще намажат тези дето се водят на 500-600 лева заплата, а получават в пъти повече, а те са на практика 80% от работещите в частния сектор. На загуба ще бъдат и всички хора на заплата и пенсионерите, заради милиардите, които работодателите няма да платят за осигуровки за укритите доходи.
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължителносттс на живота в Бг е с 10 години повече отколкото на ония дето пият лосион. Факт алкаши.
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прогресивният данък стимулира мързеливите и некадърните.
119
4
 
5
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Плоския данък трябва да отпадне.Така ще се увеличат заплатите на най-ощетените. Заплата под 600 лв чисто си е една мизерия. Само се води за статистиката,че този човек се труди по някакъв начин.Това е човещина
118
3
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Няма значение кой го е въвел. Засега има гоялма полза от плоският данък - задържа разрастването на плащането на ръка и е добре да си остане. Отделно, че прогресивен данък заради двама човека не си заслужава да има. В момента 93,6% от хората взимат под 2600 лева, а 64% от хората взимат под 600 лева месечно.
117
8
 
3
 
! Отговори
айде сега преди 5 години
Няма НИКАКВО значение кой го е въвел.Работи ли в полза на държавата- НЕ. Какви са ползите от него-почти нулеви.Тогава какво значение има кой го е въвел,важното е някой да има топки,за да премахне този думор
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Како Мендо,по образованите ,по умните по предприемчивите са най крадливите в бг,как ги спечелиха тези пари?
115
0
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
Аз съм съгласен да ми отменят плоския данък (ако ще само за мен), но да ми признават разходите за издръжка на семейството като ипотека, дрехи, храна, медицински услуги, а вноските по ЗО да отиват в моя партида и да мога АЗ да определям на кого да ги предоставя. Айде стига глупости!
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 127А ТИ СИГУРЕН ЛИ СИ, ЧЕ ДОЖИВЯВАТЕ ДО ПЕНСИИ?ЯВНО СКОРО НЕ СИ ХОДИЛ НА ГРОБИЩА, ДА ВИДИШ, ЧЕ ПОЧИНАЛИТЕ ДО 50 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ПРЕОБЛАДАВАТ, А В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ ВЪЗРАСТТА СЕ СНИЖАВА.
113
1
 
2
 
! Отговори
До 120 преди 5 години
Бизнесите плащат по друга скала, да, но собственикът на бизнеса е И данъкоплатец като гражданин! Лично той се отчита пред данъчните като всички останали хора. Вярно че, много от разходите му са за сметка на фирмата... не е идеално, но все пак не е нещо. Някои бизнесмени са с много големи ЛИЧНИ доходи - за тях 2% отгоре са като плосък от хиляди хора на минимална заплата.
112
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете ми данъка 40% и ще грабя банкомати...
111
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 124 как да ти го кажа по меко Ние поне доживяваме до пенсии за разлика от вас руснаците
110
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че плоския данък бе единственото добро нещо направено от БСП
109
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама то и тука имаше прогресивен данък, забравихте ли? Тогава много прокопсахме. Плоския се въведе точно заради поголовното укриване на доходи и заплати в пликове. Как така стана, че се събират повече пари в хазната? Държавите са различни и тук това работи, някъде другаде може и да не работи. Отделно косвените данъци са супер високи. Ако направят прогресивен данък, ще намалят ли ДДС на храните и акциза на горивото? Не! Само стрижене на средната класа
108
17
 
19
 
! Отговори
Интересно ми е... преди 5 години
Интересно ми е, сега при капиталистите евроатлантици като 1 евро = 2 лева твърдо, защо пенсионерите роват в кофите за огризки от храна, българите са първи по смъртност в света и България се класира наред с бедните африкански страни. Интересно ми е...