"Бунарджика" в Пловдив грейва! Ремонтират го за 2 млн.

Възстановяват се езерата, детските площадки и осветлението
1 ное 2018 20:08,
15
"Бунарджика" в Пловдив грейва! Ремонтират го за 2 млн.
Снимка: архив "Булфото"

Кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район "Централен" Георги Стаменов дадоха символичното начало на проекта за облагородяване на парка "Бунарджика", информира БТА.

Още по темата

Стойността на проекта е 2 милиона лева, но в бюджета за тази година са осигурени половината, необходими за първия етап, уточни Стаменов.

По думите му в тази сума са включени обследването на хълма, ремонт на подходите и подмяната на цялата подземна инфраструктура - питейна и т.нар. обратна вода, електричество, ще бъде изградена мрежа за видеонаблюдение, безжичен интернет и художествено осветление.

Паркът "Бунарджика" заема площ от 350 дка, като ремонтът ще започне от върха и ще завърши до бул. "Руски". Предвижда се възстановяване на акведуктите и езерата, на детските пързалки, както и изграждане на нови кътове и места за отдих. Стаменов очаква до края на март 2019 г. да приключи първият етап, което включва обновяването на акведуктите и езерата с прилежащата инфраструктура.

Иван Тотев допълни, че заедно с ремонта предстои да се направи обследване и почистване на растителността от болни и саморасли дървета. За поддържането й ще се възстанови намиращият се на върха резервоар за вода. По думите му ще бъдат обособени панорамни тераси за отдих, а осветлението ще се вижда от всички краища на града.

Предвижда се в подножието на хълма да има зона за търговия, на върха - да се построи панорамно кафе и Информационен център, а между тях ще пътува туристическо влакче, каза Тотев.

Кметът уточни, че работата е мащабна, но се ангажира пловдивчани още през следващата пролет да видят разликата, а до лятото гостите да открият и нова туристическа дестинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в проекта има ли заложен 20 кг. динамит за взривяване на грозния съветски паметник символ на руското робство в България? Ако няма такова перо значи никакво обновяване на Бунарджика няма да има.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а кога ще разкарат това *** от там ?
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със или без дошлите руснаци, пак щяхте да си останете цъpвyли, защото ви е генетично закодирано да бъдете такива. Жалко, че покрай сухото гори и суровото. И ако има нормални хора покрай вас, може да се прецакат и те. Т.е. вие ще ги прецакате. Изключително се радвам, като видя добър, честен, трудолюбив човек да прокопса някъде извън България и да си отгледа там дечицата.Вие масата сте гадна сгaн! Нищо човешко не остава в масовката.
10
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Сменете това грозно име Бунарджика!
9
2
 
17
 
! Отговори
Петър преди 5 години
Баба ми разказа скоро, че вечер са стояли на тъмно цялото село, за да не ги видят преминаващите руски войници, защото изнасилвали наред.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ми ми казваше че като са минали руснаците през селото ни, всички хора са си скрили каквото могли. Съседката обаче си забравила престилката на простора. Останала си без престилка.Руснаците и преди и сега са нагло племе, само гледат да заграбят каквото могат и искат всички да им играят по свирката.Мразя ги!!!
7
4
 
15
 
! Отговори
Путкин преди 5 години
Първо разкарайте Альошата. Символи на престъпния ссср нямат място в България.
6
5
 
1
 
! Отговори
Октай преди 5 години
Браво!!! Много хубава инициатива...
5
4
 
16
 
! Отговори
бутане му е майкта преди 5 години
Мародера Альоща е нападнал НЕУТРАЛНА България, окрал е банки, фабрики, архива, суровини и т.н., изнасилвал е и е убивал, като организира масови убийства на българи. От какво ни еусвободил руския окупатор през 1944 г.?
4
2
 
8
 
! Отговори
месара преди 5 години
кво е това име бунарджика?!
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята за ремонта е мног хубава, но би било чудесно, ако махнат и Альошата
2
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кога паметник на съветски окупатори ще стои на най високото място на втория най стар жив град в света!Срам, срам за гербаджии и бивши седесари които дружно лъжат хората! Няма ли България достоен български хан, цар, генерал, достоен да бъде увековечен на това място? Руския окупатор ли е най достойния да ни гледа от високо с автомат? Докарал 45 годишна комунистическа диктатура?Срам!
1
1
 
7
 
! Отговори
степан преди 5 години
Това си го имаше и преди много години несме паднали от Марс просто имаше безотговорност и безстопанственос.