Първи случаи на африканска чума при диви свине в Добрич

Домашните свине не трябва да имат контакт, алармират от БАБХ
1 ное 2018 18:24,
12
Първи случаи на африканска чума при диви свине в Добрич
Снимка: pixabay.com

Първи случаи на инфекция с вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) са констатирани при четири диви прасета в област Добрич. Те са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните.

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев са наложени мерки за превенция и ограничаване разпространението на инфекцията в съответствие с действащото законодателство.
Създадени са зони на ограничение, засилен е надзорът при дивите и сред популацията домашни свине.

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума по свинете при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България.

Мерките при домашни свине са насочени към стриктни мерки за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната.

Днес се провежда заседание на Областната епизоотична комисия в гр. Добрич, на която ще бъдат обсъдени мерките за контрол, предотвратяване на разпространението и организацията по изпълнението им.

Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Димитър Д.защото са навързани като свински черва в далаверите
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега ще избият и прасетата, не им стигна репресията срещу офцевъдите... все пак трябва да убием селското стопанство в бг нали "кадърни" политици
6
2
 
4
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Е оти ручахме жабетата тогава нали сковаха нЕкВа ограда, а сега ойк. Пак ще го отнесат прасетата по дворовете на хората под предлог, че не ги гледат както трябва и има опасност от заразяване.
5
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Спокойно, колеги! Ако имаше опасност, Иван /по баща - Дончо/ вече щеше да е емигрирал.
4
1
 
7
 
! Отговори
степан преди 5 години
Тази ограда по скоро е някаква пародия на ограда .Сега остава да пристигне и луда овца .То и с Турция има ограда па ония си ги минават в *** нишка смердивените.То и без това се разбра че нашите и тях щени натресът несме Унгария или Австрия солидарни сме с коминтерна.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А къде отиде оградата или за там не са стигнали мангизите.
2
1
 
13
 
! Отговори
°°®°° преди 5 години
Ли-Ляна Павлова е болна ? :D
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега оная ограда да си я носят в къщи, за нищо не става :(