13 хил. патета - ще живеят или ще умрат? БАБХ мълчала!

Птицевъди от Хасковско на протест: Има ли атака срещу отрасъла?
19
13 хил. патета - ще живеят или ще умрат? БАБХ мълчала!
Снимка: БТА

Близо 100 птицевъди от фермата за патици между областния център Хасково и близкото село Войводово излязоха на протест. Собственикът на стопанството Павел Челебиев обвини БАБХ в некомпетентност и бездействие, предаде БТА.

Преди 2 седмици във фермата бе открито огнище на птичи грип. Челебиев обаче се съмнява в достоверността на установеното.

"Първите проби бяха взети, без да ни оставят контролни проби, които ние можем да дадем в референтна лаборатория. Втори проби, които са заверени и нотариално, се оказаха отрицателни", уточни производителят. Заради констатациите досега са евтаназирани 16 000 възрастни птици.

По негови думи днес във фермата са се излюпили нови стерилни 13 000 патета. Има две възможности - да ги разселим в чисти помещения или пък да ги умъртвим хуманно.

Комуникацията с БАБХ, които трябва да вземат решението, обаче прекъсна тотално. Нито се обаждат по телефона, нито пък изпращат представител", посочи птицевъдът. При това положение останала алтернативата до утре на обяд новоизлюпените пернати да се обезводнят и умрат.

Челебиев разказа още, че технологията на производство е конвейрна и следващата седмица се чакало излюпването на още 40 000 малки, а яйцата за тях пристигали по график от Франция, където се изнася готовата продукция. Той заплаши със съд БАБХ включително и в Страсбург и обяви масов протест пред централата на Агенцията в София идния понеделник.

Челебиев заяви още пред репортери, че в бранша витаели твърдения за тотална атака срещу отрасъла на производството на патици.

В двете предприятия - фермата до Хасково и кланицата в село Христо Милево, заетите са общо 400 души, които са изправени пред угрозата да останат без работа, предупреди фермерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
T.A преди 5 години
Във фирмата на д-р Челебиев никога не са колени патици през ноща.Той е един от работодателите,които са вложили и продължават да влагат пари за био сигурност.Работниците получават парите си винаги навреме и осигуровките са върху реалните пари,които взимат.
14
3
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Както казах и преди-Пълна забрана за отглеждане на патици и пилета поне за една година. То не се наядоха. Уж птичи грип,а патките ги колят скрито в кланниците през нощта,а отделно вземат обезщетенията за това. Да спрат и незаконния внос на гушени патици от Унгария,за който този Челебиев много добре знае. И тога да реве дали има птичи грип. Не се наядоха с оня *** Марио Николов покрай тези измами с патици и дроб.
13
2
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 12НЯМА ТАКОВА НЕЩО!!!СЛЕД СЛУЧАЯ С УМЪРТВЕНОТО СТАДО НА БАБА ДОРА СТАНА ЯСНО, ЧЕ ЕС НЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА СЕ ЕВТАНИЗИРАТ А ДА СЕ ПОСТАВЯТ ПОД КАРАНТИНА!!!!ЕДИНСТВЕНИТЕ УБИЙЦИ ТУК СА ГЕРБ КОМУНИСТИТЕ ОТРОЧЕТА НА РУСИЯ И ТЕХНИЯ ВОДАЧ БОРИСОВ КОМУНИСТА ОЩЕ НА 18 ГОДИНИ ЧЛЕН НА БКП!
12
1
 
2
 
! Отговори
гошо преди 5 години
Мелят ги патетата, особено мъжките. Факт!ГОЛЯМА мелница
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето така, тихичко, но чрез репресии и гълвотии по законите на ЕС се убива една епоха на бг земеделие и животновъдство. Честито, докато ви забранят кокошките и на селото ви.
10
0
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРЕКРАСНИ СЪЗДАНИЯ!ДОЛУ ЛАПИТЕ ОТ ПАТЕТАТА!
9
10
 
19
 
! Отговори
До 5 и 6 преди 5 години
Вместо да ги избиват за месо и да го изнасят за Франция да ги продават за домашни любимци. Ще спечелят повече. Те са невероятни мили и умни птици. В САЩ и Англия ги обожават и си ги гледат като домашни любимци вкъщи. Има много клипове в You Tube с патета. Никога не яжте патешко месо.
8
1
 
24
 
! Отговори
гьол преди 5 години
Патетата плуват в близкия потокднес им преподават първия урок!Мама Белогуша плеска със крилца:- Смел бъди, Пъструшко, па-па-па-па-па!Гледа и се радва стария жабокМного му хареса първия урок!
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както ни завориха реакторите франсетата може да искат да ликвидират и този сектор и да има разпоредби от горе. А каква хуманност се очаква от БАБХ, които умъртвиха спасени не от тях коне, кравата Пенка, овцете на баба Дора за които пак не бяше ясно болни ли са или се замазват евро измами и тн. Гафовете им са повече от коректно решение случаи.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Девиза на Гърбавите е. Убивай конкуренцията по всякакъв начин. Много интересно след като не са му оставили контролна проба защо този е избил патиците. И защо не са му дали обяснение. При това положение аз ако съм такава сочна ще им тегля и директно в Страсбург да ми платят загубите в десеторен размер. В тоз кене..ф с добро явно нещата не стават иска си тоягата с глемия чв..ор.
5
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патетата дали ще ги убият от БАХБ или пък собственика след някой друг месец за патешко месо пак няма да живеят.
4
1
 
34
 
! Отговори
Паток преди 5 години
Патетата и юрдеците са изключително мили животни! Съвестни и дисциплинирани, уважителни, спазват дистанция спрямо стопанина и не се завират в него, радват му се от метър - два разстояние. Движат се в колона по един и приказват на техния си език! Вместо питбули си вземете патета за домашни любимци!
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуснете патета да ядат и да пият вода!От БАБХ дали са яли и пили! Със сигурност.
2
0
 
26
 
! Отговори
степан преди 5 години
Чакаме от умрял писмо.
1
4
 
50
 
! Отговори
месара преди 5 години
Тези от бабх освен да трепят друго не могат. Егати пародията дето една работеща като хората институция няма в тази проклета герберия