Биг Брадър след сблъсъците с роми: МВР иска камери в селата

Кметовете трябвало да говорят повече с ромските лидери по места
81
Биг Брадър след сблъсъците с роми: МВР иска камери в селата
Снимка: Булфото, архив

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов поиска да бъдат сложени охранителни видеокамери не само по градските улици, но и в селата. Това стана ясно след срещата му с кметовете на 11 общини от старозагорска област, свикана след ромските размирици в Мъглиж, а преди това в Казанлък и Гълъбово. При инцидентите пострадаха и няколко полицаи.

Според министър Маринов на първо място кметовете трябва да вложат повече усилия за комуникация с местните лидери на ромските общности, за да им разяснят, че законът е общовалиден за всички.

Още по темата

"Нашите сили се намесват в последствие, когато вече има нарушения. Необходимо е да бъде изместен донякъде фокусът – пропускаме малките нарушения, които се наказват с административни глоби, а те често пъти водят след себе си много по-тежки престъпления", напомни той.

Министър Младенов смята, че на този етап не се налагат законодателни промени.

По думите му нямало никакви данни зад случаите в Гълъбово и Мъглиж, а преди това и в Казанлък, където на 17 септември на центъра на града се сбиха близо 150 роми заради мургава красавица, да стоят партийни централи от опозицията.

"Не търсете световна конспирация в тези неща, всичко се развива изключително бързо и просто няма време партийни емисари да подклаждат "огъня". Става дума за чисто битови инциденти, за съжаление голяма част от тази общност дори не си дава сметка, че извършва беззакония, защото те не са чели законите и наредбите", категоричен беше вътрешният министър, цитиран от "Монитор".

"Когато има агресия срещу полицаи, на мястото на инцидента ще пристигнат още повече полицаи. Извършителите биват задържани и отвеждани в ареста, няма територия извън закона, няма отворен чадър над никого. Така ще продължаваме да действаме. Не сме делили и няма да делим махалите или кварталите на ромски, турски или мексикански. Видеонаблюдението се монтира първо на най-уязвимите места, като започваме от входовете и изходите на населените места", допълни министър Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Непознаването на закона не е и не може да бъде извинение. Та дори в МВР има служители, които не са чели закони и наредби ... Необходимо е възстановяване института на т. нар. "квартални", които да познават добре общността си и спецификите на поведение, факторите, които могат да отключат агресия и безредици, необходим е ресурс районните инспектори да са всеки ден сред хората, а не само в приемните си часове, необходими са добри оперативни рабитници с аналитични способности ...
40
0
 
7
 
! Отговори
Светла преди 5 години
Не знаят законите ли? А как тска знаят всички свои права, видове помощи, и се птреглеждат само в спешния кабинет и в бърза помощ. Знаят само това, което им изнася ! Като започнат да ги наказват с отнемане на помощи много бързо ще си научат и задълженията, като например да спазват обществения ред и да не бият полицай.
39
1
 
4
 
! Отговори
Ромски гей преди 5 години
Да ги сложат,нека има по какво да хвърлят баретата камъни
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
одобрявам,но не вярвам камерите да оцелеят повече от седмица,каруците с дърва и набрано желязо и кабели,как ще се движат,всеки отговорен индийски баща ще снабди чаавето с прашка и обещание за кило бонбони на свалена камера
37
0
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Пак сте трили коментари,м#ймунки малки....
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ,че не си запознат със закона не те онивинява. Всеки е длъжен да се информира самостоятелно както е в белите държави.
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София, Ихтиман, Перник, Монтана, Карнобат, Мъглиж, Върбица са с най-голям брой роми, но камерите едва ли ще помогнат, защото ще ги счупят.
34
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законът не признава невежество ,г-н Министър.Така,че не трябва да им се разяснява нищо на ромските,лидери".Неграмотниците трябва да бъдат респектирани и наказвани.Точка!
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Влезте 3 коли с хора от локото и глей как 50 парчета бягат от вас, като невидели. После идвата жандармата и ви вкарва в ареста. На въпроса, на какво основание сме задържани, отговорите са нещо от рода на "Мии член, 5 от конституцията на перник", "Миии единия нямал лична карта" и подобни ..
32
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Гледах изказване на милиардера Сорос....накратко...за последните 200 г.у човечеството не надделява разума и използване на знания, а....простотията, която главоломно се увеличава.....??? как мислите...?
31
1
 
21
 
! Отговори
Ние българите преди 5 години
не сме единни,не се тачим,тухлено-панелни Робинзоновци сме - това ни вади душите и почерня живота ни...
30
4
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Вече виждам следващото "състезание", което ще си устроят ромите. Ще се нарича "целене на камера с прашки" ...
29
4
 
14
 
! Отговори
3 преди 5 години
Знам цели села са окичени със сотове и ,ако има една къща без сот се краде и разбива всеки ден ,сложиш ли сот проблем няма ,ама си 30 лв назад --аз освен полиция и сотовете ли ще храня,това не ели някакъв номер ,полицията отсъства и идват веднага пазители , ама не безплатно,като няма полиция да решат да се отбраняваме --ще си минирам целия двор и аз няма да мога да влезна ,ама който се самопокани му е за последно --- ама така не става щото сотовете са все на бивши.... и трябва да има лапачка.
28
2
 
9
 
! Отговори
2 преди 5 години
....про форма с колата като на пикник... крадците не са слепи- бавно движещият се автомобил с включени фарове в тихото село е видим от другия краи. Да не говорим ,че в селата 90% от улиците са калища и въобще не влизат в полицейската обиколка отделно почти в едно и също време са в еди кое си село и после свобода на действието-- още половин час мога да ви описвам как действат те и как крадците... няма да се оправи тази работа да знаете --победител е Ин-чо-чуна и индианците...
27
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 5 години
Така като гледам това пак са номера -- сякаш чакат нарочно да стават разни простотии ,че да си прокарват политиката , и понеже камерите са скъпи те чакат удобен момент да се захванат --айде сложете камерите и по кърищата щото там не се краде по-малко а и никой нищо не може да посее без да умре от страх -- опитват се с камери да се справят с това ,че липсва ПОСТОЯНЕН ПЕШ ОБХОД А НЕ С АВТОМАОБИЛ ПО ГЛАВНАТА УЛИЦА-веднъж в деня --като ще пазите обществения ред ще го пазите както се пази ,а не ...
26
0
 
30
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Абе, много е просто, ама на никой не му се занимава. При всеки инцидент, трябва да дебаркира армия от държавни служители и да разнищват всички участвали. НОИ, НАП, здравни, ветеринарни, закрила на детето, образованието, пожарната, от градоустройството, ВИК и енерго. ВСИЧКИ ще са в издънка поне по няколко показателя. Автоматично децата се отнемат, спират помощите и съдия-изпълнител. Много бързо ще научат законите.
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо МВР-то да си смени кадрите ! В нашия блок живее един Ушев ,който по улицата върви като генерал,а като се прибере у дома жена му го прави за 2 стотинки . Е как тоя ще се справи с Ромулите ???
24
1
 
26
 
! Отговори
Крум страшни преди 5 години
ето мойта оферта: уволняваме всички полицаи-те и без това не вършат работа особено срещу талибаните в махалите, слагаме камери и назначаваме рокерите с моторите за охрана-спестяваме от МПС-та, униформи, порциони, синдикати, стачки и прочие...
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арлин -- премиер!
22
1
 
25
 
! Отговори
Стар човек преди 5 години
По ,,онова време" нямаше ,,полицейска бруталност" и ц...ганите слушаха.Сега само един път да го удариш ЗАСЛУЖЕНО и ти си виновен.От това се пазят полицаите.Я да им позволят едни акции като на А.Антонов онази легендарна през 92ра,когато смляха 30хилядното Пазарджишко гето.Половин година след това бяха по тихи от тревата.Държавата и съда трябва да застанат на местата си и хора с повече от две присъди да лежат в мизерия до живот и БОЙ !!!!