Цената на живота: Ще има ли таван на обезщетенията за жертви на пътя?

Предложение за таван от 20 000 лв. за пострадали при ПТП-та
Обновена: 5 ное 2018 11:52 | 5 ное 2018 10:45,
60

Асоциацията на застрахователите в България ще представи днес позицията си за въвеждането на таван на обезщетенията при смърт на пътя.

Текстовете засягат най-масовата застраховка - "Гражданска отговорност".

Те предизвикаха острата реакция на редица браншови организации, а премиерът Бойко Борисов спря временно промените и разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват предложенията на второ четене.

С текстовете, внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, се слага таван от 20 000 лв. обезщетение за най-близките роднини на загинал в катастрофа.

Определя се и размер на обезщетението за по-широкия кръг роднини, като брат и сестра на жертвата - до 15 000 лв.

Още по темата

Застрахователният бранш обаче настоя промените да станат факт, защото според тях именно отдапането им ще доведе до драстичен скок на "Гражданска отговорност".

Към момента е ясно, че предложеният таван от тях е бил за 40 хиляди лева, но Менда Стоянова е снижила прага до 20 хил.

Евгени Игнатов, който е изпълнителен директор на застрахователно дружество обясни пред Bulgaria ON AIR, че предложението за таван на обезщетението касае само неимуществените вреди, тоест това, което да се присъди за причинена болка и страдание, а не частта, която касае настъпилите имуществени щети при смърт.

"Залагайки една такава рамка, се залага възможността обективно в последствие да се изплащат имуществените загуби, които настъпват със загубата на член на семейството", каза Игнатов.

"Ние казваме страданието на този човек ще струва 20 000 лв. Това не е правилно, не е морално. Съдът преценява обстоятелствата във всеки един случай, те са различни и определя какво да бъде обезщетението", каза на свой ред Настимир Ананиев.

По думите му това предложение няма оценка на въздействието и се вмъква тихомълком между две четения.

"Това се прави, за да се избегнат обществените обсъждания, а по този въпрос на такова обсъждане, заинтересована страна са всички водачи, които имат застраховка или хора, които са пострадали и изгубили близък в ПТП", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
6
 
! Отговори
koga преди 5 години
кога гражданската отговорност ще стане на лице, а не на автомобил и нещата ще се кротнат. Причинено ПТП = по-голяма застраховка. Поне половината джигити по пътищата няма да могат да си позволят да карат, а при ПТП без книжка и ГО затвор.Каското на колата си е отделно и е за тези, които искат и е силно препоръчително.
51
0
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
В духа на общественото обсъждане и като отговор на всички, които разсъждават на теми като цената на човешкия живот, нека ви дам и един пример с числа:Загинал при ПТП е един средностатистически Капитан Морган. Той е на 45, има двама живи родители и жена, по 20 000 лв. - общо 60 000. Има и пет деца, още 100 000. Петима братя и сестри по 15 000 - 75 000. Като сложим и 2-3 внуци, сметката се закръгля на 250 000, платени на роднините на човек, който едва ли е изкарал с работа и 250 лв. Ясно ли е?
50
0
 
1
 
! Отговори
застраховка ГО преди 5 години
В момента се изплащат обезщетения за загинал при ПТП по 50-70 хил. лв на наследник някой *** с десетина наследници получават прилично обезщетение докато българите по-малко. Лимитът на ГО е 2 милиона но никой не получава и десета от него.
49
0
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Докато всички масово не станат със застраховки на имуществото си, няма как да стане. ГО реално нищо не покрива поради факта, че има и доста МПС-та без ГО. Да не говорим за това, че които е имал пълно автокаско ще ви каже, да скъпо е, но когато ти се случи нещо,то разбираш защо е скъпо и като теглиш чертата излиза, че е по евтино от това да си без. Има го и факта,че за кола над 5-7г. няма смисъл от пълно автокаско. Просто трябва да се обясни на хората,но в България управляващите искат да затъпеем
48
0
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Просто е крайно време да се въведе базово образование в училище - да се учат хората на какво е Кодекс на Труда, какво пише там, да им се обясни защо кредит трябва да се тегли в краен случай, а не за щяло и нещяло. Да им се обясни разликата между Гражданска Отговорност, Автокаско и застраховка живот. Това са различни неща, но в България хората масово не си правят застраховки. На жилище например за доста добра сума+на стъкла, кражба, дори нараняване на гост (примерно пада в банята) е 114 лева на г
47
0
 
1
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Значи, ако едно ново БМВ пострада при ПТП може да се изплатят 32 бона за ремонта му, а на загинал - 20 бона. Браво на Герб, машала! Така се оценява човешкия живот. То при вашето управление и толкова не струва.
46
0
 
3
 
! Отговори
ЕДНИ ПАРИ преди 5 години
Безкрайно растящата гражданска отговорност е един вид "измиване на ръцете" за това, че МВР не си върши работата и по пътищата се движат хора БЕЗ книжки, с фалшиви книжки, психично болни с проблем с конторала на агресията, пияни, надрусани и т.н. МРРБ не си върши работата и пътищата само дупки и обрасли с храсталаци ... и затова - хайде всички да плащаме.
45
0
 
2
 
! Отговори
е преди 5 години
До СандоМи ти си готов застраховател бе, Сандьо!
44
0
 
2
 
! Отговори
ха! преди 5 години
Без таван, радост за адвокатската мафия! Защо не ГО да покрива само имуществените щети за застраховка живот човешките загуби.
43
1
 
1
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
До 30Става въпрос за 20 000 лв на всеки наследник. Няма как да няма таван. Лечението се плаща по коствуеми цени.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В предната статия се цитираха държави в които обезщетенията са в такъв размер, но се пропуска една подробност - там всеки има застраховка "Живот", а тук едва 2%. Както и застраховка на жилищата. Но после всеки иска да получи я от държавата, я от някъде другаде. ГО е за да не ви се налага да си извадите едни пари, дето ги нямате, от джоба за инцидент за който може и да не сте виновен.
41
0
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Таван трябва да има, но следва да е 6-цифрен и да се въведе заедно с бонус-малос системата,която всички я забравиха сигурно защото изисква реална работа
40
0
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До до жороКакво толкова не схващаш?Роднините получават 20 000 лв. за "боките и страданията" от загубата ти. Ако са претърпели някакви материални загуби - като например ти да си ги обезпечавал или подкрепял финансово - това се обезщетява отделно. Сега по-ясно ли е?
39
6
 
2
 
! Отговори
са преди 5 години
Абе само на нас живота ни е безценен,бе!В цяло Европа има таван на обезщетенията,ама тука не можел да се оценява живота!Овце
38
7
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
на лошо отива тая държава, карат се таратайки, плащат се стинки за застраховки и хората се трепят като за световно и никой не го е грижа. Застрахователите са прави от бизнес гледна точка искат да си оптимират и намалят разходите
37
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е само МПС, но ако си беден в България, по принцип нямаш шанс да оцелееш и българите затова се отказаха да раждат. За да живееш трябват много високи разходи и купища застраховки.
36
3
 
9
 
! Отговори
до жоро преди 5 години
Обясни го тогава по-добре на непросветените. Защото аз ги виждам нещата така: загиваш на пешеходна пътека и роднините ти получават 20 хил. лева. Демек на толкова са ти оценили жалкия живот в България. Ако ти го виждаш по друг начин обясни го.
35
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко ще спре тази лудост, но си спомнете на изборите.
34
1
 
22
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Страданието за смачкания джип 100 000 евро, страданието за убития човек 10 000 евро и 2 години условна. Браво велики сте.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aз и без това си мразя живота на 35 години още живея с наще, защото бях в сивия сектор 9 години, защото просто иначе нямаше да имам работа. Даже ме осигуряваха под минималната работна заплата. Нямам спестявания, защото колкото взимам и толквоа харча. 500 лв. Даже лично си го оценявам на 5 лева и 32 стотинки животът. Нямам жилище, не мога да имам приятелка или жена, защото няма как да я заведа при родителите ми и да и кажа да живее с тях. Така, че ето даже размислям и мисля, че и 5 лева са много