Самоковски потайности: Гавра с паметта на мъртвите или глад?

Децата от ромската махала в града на поход с чували за Задушница
5 ное 2018 09:15,
379

Социалните мрежи се взривиха с коментари и отзиви, заради любителски клип на групи хора, разграбващи храната, оставена на гробовете за Архангелова Задушница в Самоков.

Децата от ромската махала там се хранят на гробищата – от храната, която близките по традиция оставят за покойниците.

Оправдана ли е тяхната постъпка, или е по-скоро посегателство върху паметта на починалите?

За всички е ясно, че подобни деяния се случват всеки ден, но на Задушница ромските деца идват с чували, защото тогава има много и по-разнообразна храна.

"Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за близките, и вече са грабнати. Чакат, ама нали… малко уважение. Те ще го вземат във всички случаи", коментира жена в мрежата.

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците.

Според други, ако храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се развали.

Хората от Самоков са категорични: Само ромските тартори могат да спрат набезите.

Кметът на Самоков заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А охраната, наета от общината, патрулира нощем и пази само от вандализъм – а взимането на оставена храна не било престъпление.

Директорът на "Обредни дейности" – Монтана Венета Динкова заяви, че всяка година се пишат писма до полицията.

"Има охрана – около 15 човека. Гонят ги, но те пак се връщат след това", добави Динкова пред Нова тв.

По думите й всички плодни дръвчета в гробищния парк са изсечени, защото ромските деца влизат да берат черешите, качват се на паметниците и ги чупят.

"Не обвинявам децата, те са малки, но обвинявам техните родители. Би трябвало да възпитават децата си", каза още шефката на "Обредни дейности" – Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NB!Да, точно така, държавата е виновна за повсеместния мързел, който вирее сред малцинствата откакто свят светува. Защо въпросните малцинства тогава продължават да просят и крадат в развити и богати държави като Швеция, Дания, Франция, Германия и тн, сигурно и тия държави са им виновни. Целия свят им е виновен направо, дайте им на тия бедни хора, че все не им стига.
266
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NB!Помага се на хората наистина в нужда.Тези не са от тях.
265
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NB!3 професии - гепане, крадене и просия.
264
8
 
6
 
! Отговори
NB! преди 5 години
Упражнявам три професии....Винаги помагам, колкото мога! Но не забравям, че като човек получи, трябва да даде, че нали знаеш...Живота е колело. Аз, ако не помагах поне с малкото, което мога нямаше да се изказвам. Но никога няма да разбера Чичо Скруч....Те като видят тая беднотия и "аристократичните" им глави се обръщат настарна,че ги обижда мизерията....Не ги гнуси собствената им духовна нищета...
263
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NB!Отивай на работа, ромбе, никой не е длъжен никви залци да ти дава.Що не пробваш ти да дадеш на някого.
262
1
 
1
 
! Отговори
амииии преди 5 години
До Анонимен 271 кое не си разбрал/а , ще ти обясня в нета е така , един разбрал -друг не разбрал Знам ли , може и да си на десет !!!
261
3
 
1
 
! Отговори
ттцтцтц преди 5 години
До Анонимен 264 Оффффффффф , пробвай тогава да сложиш 2 сандвича в джоба си пс - май някой се чуди как да си запълни деня ...!!!!!
260
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До не си разбрал/аГосподине/госпожо, Вие да не сте от етносите, че нещо нищо не Ви се разбира от писанията...
259
1
 
0
 
! Отговори
не си разбрал/а преди 5 години
До Анонимен 262 Но не се коркай , ще ти обясня Не съм казвал , че си изполвал /а " чиновничка " . Аз бях написал " чиновник " и ти започна да се разправяш , че съм бил казал, че си мъж . За това беше забележката за" чиновничката "
258
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NB!Е групичката в това видео по какъв начин не спада в графа 'търтеи, живеещи на наш гръб' ?
257
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До амииииОт кофата или от гробищата?Или от борсата за безработни?
256
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 264Когато някой ти дава храна на аванта и си в наистина затруднена ситуация, трябва да си благодарен от дъното на душата си и да му целуваш краката, а не да философстваш що ти я бил дал без торба.
255
2
 
1
 
! Отговори
амииии преди 5 години
До Анонимен 263 Оффффффф , да не ти развалям още повече деня , ще изкарам пари !!!!!
254
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 259 оффффффф, не схващаш - пробвай някой път да си сложиш сандвич в джоба , непрактично е , затова са торбите !!!!да не ти развалям дена , ама онзи ден четох , з а някакъв човек със заведение в София / май беше / и щял да готви за бездомни хора и да им дава храна . Има много като него , четох и за някакъв / ама беше в САЩ / , от пенсията си купува храна и сам я пакетира в тарелки и я раздава на бедни и бездомни изводите са ......
253
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До оффффффффффТе за да умират за парите ти, първо трябва да си изкарал такива, а като гледам от колко време кибичиш в тоя форум, за да оправдаваш действията на тия фекали, май днес няма да изкараш нищо. :(
252
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До оффффффффффБлагодаря за уроците по правопис тип трети клас, но думата чиновничка не съм използвала никъде. Май освен, че не можете да пишете, не можете и да четете, но те двете неща в крайна сметка вървят ръка за ръка. Приятен ден на гробищата, хапнете едно житце на моя сметка.
251
3
 
1
 
! Отговори
офффффффффф преди 5 години
До Анонимен жена да се държи така ????? не ми се вярва , да си жена . Ама щом казваш - има ли причина да не ти вярвам ????Сега пък правописът ми ????? Какво муууууууууууууу ееееееее???Умират , умират държавните служители , точно за моите парички Пак ти казвам - за подобни хора , да взимат храна от гробищата , е все едно да взимаш от ресторант ПС - чиновник е като кмет , президент и т.н . Не се казва чиновничка , нито кметица , нито президентка . Изводите са си за вас
250
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До амииииЗащо очакват каквото и да е от хората, на тия точно кой и с кво им е длъжен е мистерия? Ако трябва и отзад ще си натикат храната, това никого не го вълнува, било нормално с торбички да идват, откачалник. Да дойдат с чували у вас ти пожелавам.
249
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До амииииАхАхХхАХА, що за логика, що не отидем у тях направо да им наготвим, че сигурно се уморяват така като обикалят по гробовете? Нормално било да си носят торбички, умирам от смях
248
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До амииииНормално е за Вас, защото сте мързелив търтей. За мен нормалното е като ми се яде и съм гладна да ходя да работя. ;) Лек ден. Намерете си занимания.