Самоковски потайности: Гавра с паметта на мъртвите или глад?

Децата от ромската махала в града на поход с чували за Задушница
5 ное 2018 09:15,
379

Социалните мрежи се взривиха с коментари и отзиви, заради любителски клип на групи хора, разграбващи храната, оставена на гробовете за Архангелова Задушница в Самоков.

Децата от ромската махала там се хранят на гробищата – от храната, която близките по традиция оставят за покойниците.

Оправдана ли е тяхната постъпка, или е по-скоро посегателство върху паметта на починалите?

За всички е ясно, че подобни деяния се случват всеки ден, но на Задушница ромските деца идват с чували, защото тогава има много и по-разнообразна храна.

"Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за близките, и вече са грабнати. Чакат, ама нали… малко уважение. Те ще го вземат във всички случаи", коментира жена в мрежата.

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците.

Според други, ако храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се развали.

Хората от Самоков са категорични: Само ромските тартори могат да спрат набезите.

Кметът на Самоков заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А охраната, наета от общината, патрулира нощем и пази само от вандализъм – а взимането на оставена храна не било престъпление.

Директорът на "Обредни дейности" – Монтана Венета Динкова заяви, че всяка година се пишат писма до полицията.

"Има охрана – около 15 човека. Гонят ги, но те пак се връщат след това", добави Динкова пред Нова тв.

По думите й всички плодни дръвчета в гробищния парк са изсечени, защото ромските деца влизат да берат черешите, качват се на паметниците и ги чупят.

"Не обвинявам децата, те са малки, но обвинявам техните родители. Би трябвало да възпитават децата си", каза още шефката на "Обредни дейности" – Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До !Напълно се присъединявам към мнението ти, гетата са проблем на западната загиваща цивилизация, те са пряка последица от деградантски хипи-либерализъм. В едно общество ръководено от хладния разум, такива деградантски явления не може да има, а и да се появят се ликвидират в кратък период от време. Ние обаче се правим, че гетата не съществува, че тези хора са като нас, че те не са проблем за нас, заровили сме главите в пясъка и повтаряме колко е важно да сме толерантни и солидарни с утайките.
206
8
 
6
 
! Отговори
NB! преди 5 години
Какво изобщо пишеш....?С донесеното за Бог да прости каниш хората около теб, оставяш за други да си вземат!Да не вземеш от оставената или поднесена храна е обида и грях! Хрях е да се захвърля храна, а не да се вземе от нея!!!
205
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Културата която ни е направила от маймуни хора, сега се захвърля с прагматичен размах.Българите преди Борис мaймyни ли са били бре? Мaймyни ли са били предците ти?
204
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Каквото остане, го дояждат котките и птиците. Разпиляват я из целите гробища. Това по-добре ли е?"*** живей в сганската махала, щом така ги оправдаваш. Хората са бесни от всеобщата липса на елементарно уважение, никой българин, дори най-пропадналия не би си позволил такава наглост с паметта на мъртвите.В това е проблема. Тези не зачитат никой и нищо, я уважават само як дървен сап във фунтанелата.
203
3
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КЛИПА Е СУПЕР!!ВСЕ ЕДНО РОЯК СКАКАЛЦИ НАПАДА ОВОШНА ГРАДИНА!
202
1
 
13
 
! Отговори
NB! преди 5 години
Традицията повелява на Задушница, носената в почет на починалите близки да се раздаде - даде - дари на беден, непознат, близък! Ако човек е в невъзможност да отиде на грабище, то почита починалите като запали свещ в Храм и раздаде на бедни /на първо място/, на близки, съседи! до 1простак 96
201
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глад ли? Келепирджилък и аванта.
200
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хапване и пийване...ей тва му е същността на ганювизма. Хапване и пийване носи на гробовете на умрелите. Ами нямат ли умрелите нужда и от духовна храна? Занесете някоя книга, някоя стихосбирка....остава и презервативи да почнете да носите, нали хапването, пийването и третото е същността...
199
1
 
17
 
! Отговори
бг преди 5 години
Полицията неможе да опази живите, камоли мъртвите
198
3
 
13
 
! Отговори
! преди 5 години
Айде бе? Ама сега ще ти издам една тайна. Гетото не е българско изобретение...дори напротив. Във Франция, САЩ и кой ли още не от години в гетата полицията не влиза.....ми че то на пъпа на Брюксел си отглеждат терористи....всичко това е плода на *** либерализъм и толерантност....Вмениха на най-бедните прослойки мисълта, че те трябва само да получават....Ама като гледам идва време разделно в цял свят за тази максима
197
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не отидеш в Садудиска Арабия да им кажеш, че свинското е много полезно и трябва да го похапват редовно?.Защото е лъжа. Всички диетолози и лекари ще ти кажат, че консумацията му е вредна и води до сърдечносъдови проблеми
196
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е неуважение към традициите на една общност, към тяхната вяра, към тяхните ценности, това е гавра. Има си норми на поведение, като си гладен ще помолиш, а няма да грабиш нагло!..Точно обратното е. Уважение към традицията която повелява храната на гроба да бъде изядена от някой.
195
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги ми е било чудно ромите как постъпват с починалите своите близки,погребват ли ги, и къде?
194
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ганюва орисия....оставил бабата да умре от глад ама и носи вафли за един лев на гроба да го видят другите....
193
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОМЕНТАРА ПО ТЕМАТА МИ Е: БИХТЕ ЛИ ОБВИНИЛИ БЕЗДОМНО КУЧЕ КОЕТО СЕ ХРАНИ С ХРАНА ПОСТАВЕНА НА НЯКОЙ ГРОБ!ИНАЧЕ КЛИПА Е МНОГО ГОТИН :D БРАВО НА ЗАСНЕЛИЯ ГО!
192
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да има мир и разбирателство в едно общество, неговите членове трябва да имат уважение един към друг, да спазват общоприетите правила и норми на поведение, най-малкото да се стремят да не пречат и дразнят с действията или бездействиета си останалите граждани. Какво е това? Това е неуважение към традициите на една общност, към тяхната вяра, към тяхните ценности, това е гавра. Има си норми на поведение, като си гладен ще помолиш, а няма да грабиш нагло!
191
2
 
4
 
! Отговори
! до 197 преди 5 години
То това е ясно и се видя, че държавата само да реши и може да ги вкара за дни....Обаче, да работят...що? Да учат - защо? Нали се сещаш, че един човек, който работи и е учил вече не е така зависим от 2 филии с кюфте? Да не говорим, че има задоволени, които също си продават гласа и други, които каквото и да стане гласуват като роботи за сини, жълти, червени и извънземни...
190
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те прибират Не защото са гладни , а просто за да Взимат/Краднат нещо !Вие оставяйте лъжица жито,прелейте вино и вода ,малка китка и свещичка .А за Бог да прости раздайте на някой нуждаещ се,болен,беден съсед - навсякъде има такива .
189
4
 
15
 
! Отговори
До 196 преди 5 години
Виж сега простако, това е традиция, това е вяра, това е фундамента на едно общество, кой си ти, че ще нареждаш на тези хора как да живеят, в какво да вярват? Защо не отидеш в Садудиска Арабия да им кажеш, че свинското е много полезно и трябва да го похапват редовно?
188
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тотална липса на морал и в родителите, и в децата - няма как родителите ти да са диваци и ти за станеш джентълмен. Това е гавра както с покойниците, така и с вярата на хората, в някои други страни за такива неща щеше да има много сериозни размирици с много жертви. Това което става днес, е че доброволно сме се поставили в безпомощно положение, оставили сме на милостта на зверовете. Но така е, такъв е духа на нашето обществото, бъди мека китка, снимай, ревове, разтягане на локуми и накрая нищо.