Самоковски потайности: Гавра с паметта на мъртвите или глад?

Децата от ромската махала в града на поход с чували за Задушница
5 ное 2018 09:15,
379

Социалните мрежи се взривиха с коментари и отзиви, заради любителски клип на групи хора, разграбващи храната, оставена на гробовете за Архангелова Задушница в Самоков.

Децата от ромската махала там се хранят на гробищата – от храната, която близките по традиция оставят за покойниците.

Оправдана ли е тяхната постъпка, или е по-скоро посегателство върху паметта на починалите?

За всички е ясно, че подобни деяния се случват всеки ден, но на Задушница ромските деца идват с чували, защото тогава има много и по-разнообразна храна.

"Просто на Задушница още не си си оставил нещата, които носиш за близките, и вече са грабнати. Чакат, ама нали… малко уважение. Те ще го вземат във всички случаи", коментира жена в мрежата.

Повечето хора, гледали любителския видеоклип, възприеха разграбването като оскверняване на паметта на покойниците.

Според други, ако храната не бъде взета от ромските деца, щяла да се развали.

Хората от Самоков са категорични: Само ромските тартори могат да спрат набезите.

Кметът на Самоков заяви, че гробищата се охранявали от полицията в деня на Архангелова Задушница. А охраната, наета от общината, патрулира нощем и пази само от вандализъм – а взимането на оставена храна не било престъпление.

Директорът на "Обредни дейности" – Монтана Венета Динкова заяви, че всяка година се пишат писма до полицията.

"Има охрана – около 15 човека. Гонят ги, но те пак се връщат след това", добави Динкова пред Нова тв.

По думите й всички плодни дръвчета в гробищния парк са изсечени, защото ромските деца влизат да берат черешите, качват се на паметниците и ги чупят.

"Не обвинявам децата, те са малки, но обвинявам техните родители. Би трябвало да възпитават децата си", каза още шефката на "Обредни дейности" – Монтана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
1
 
2
 
! Отговори
Бита Карта преди 5 години
Е България драги ми страхливи мишоци и трайчовци!!! Ако това се случи в дурга страна ще има бой на почивки и от граждани и от полиция!!! Тука е разграден двор, бият, изнасилват, крадат, убиват и едно голямо НИЩО!!! Насреща им народа вдига рамене и Мука като кротък *** да не станело по-лошо и те тва е....и така си отиваме като катър без история! Като полицията не върши нищо, да се сформират отряди и да се почва, а не само уж големите бг мъжаги да се репчат само на жени, деца и дърти баби!!!
286
2
 
9
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Селяни простии... не е до това че умрелите няма да станат да изядат храната. Всичко се свежда до това че възпитаваме тия *** че могат да си берат каквото и където искат: тухли, желязо, стари хора, гробове, горите, та да стигнем до нивите, овошките, зеленчуците. Затова ще ядете гръцки пъпеши, македонски ябълки, турски домати, сръбски боб. Шото там бият ( и убиват ), селяни прости!
285
11
 
3
 
! Отговори
ДП преди 5 години
Не ги оправдавам ромите по никакъв начин-много е грозно това което правят, но началото на проблема е че се оставя храна и то не само на Задушница, а при всяко ходене за преливане на гробищата.Що за религия имаме?!? Живея от 20г извън България и такова чудо тук не съм виждал-купища храна върху гробовете, кому е нужно въобще?? Гробищата тук са добре поддържани, с окосена трева, без огради около гробовете, няма такива неща като 3 дена после 9 дена после 40 и т.н
284
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно това е идеята - за упокой на мъртвите да хапнат живите. Нека се наядат хората, да са живи и здрави. ПП. Журналята-лешояди нагнетяват напрежение - надяват се да се избием, а те, като едни истински лешояди да гледат сеир и да хапнат ***.
283
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не слагам всички под един знаменател, но повечето са готованци и затова са гладни. Чува се откраднали кокошки, овце, коне, крави?! А чували ли сте хванал се да отглежда?! Чува се обрали нива, лозе ... А да сте чули хванал се да обработва нива, лозе, плодови дръвчета?! И после оправдания ... гладни... и хайде да оберем на готово чуждото, че по-лесно.
282
4
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До FrigorificosbandeiraГоспожице, отидете на лекар. Не сте сама в главата си, важно е за вас и околните!ПП: нищо не ти се разбира след първите 5-6 думи.
281
10
 
3
 
! Отговори
Frigorificosbandeira преди 5 години
До Iceblast88-Да работят ама да им се плаща и извъредни часове и работа на рпазниците и паги екстра!А ти тежка карма имате цялото семейство да знаеш единствения начин да се отървеш от нея е 15 000 Евро знаеш на кой да ги дадеш телефона го имаш!!!!!!!!!!!!
280
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ivailoДа, по-добре е.
279
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 80%Под моя сорт предполагам визирате човек, който се осигурява на реалната си нетна заплата от 2000 лева и който всеки месец внася 500 лева обратно в държавната хазна. Вие в кое отношение сте по-добър от мен?
278
3
 
35
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До ivailoПо добре да нахраня кучетата и котките с храната, отколкото никому непотребни ***! Кучетата поне лаят като видят *** да обикалят, котките поне ловят мишки и тн. А какво точно полезно вършат ***? Пък и като искаш да вземеш храна която хората дават за Бог да прости, то поне благодари, а не да я грабнеш и да хукнеш да бягаш като крадец! Въпроса не е да им се даде милостиня, а да ги накараме най накрая да станат човеци - да работят, а не само да ревът и да искат!
277
4
 
10
 
! Отговори
NB! преди 5 години
държавна поръчка за насъскване на една група срещу друга - цензура - вестникарски заглавия.....Защо изтрихте, цензурирахте мнение, в което по-горе казаните думи са в изречение, толкова точно ли е доловен духът на цензуриране?
276
4
 
5
 
! Отговори
до 80% преди 5 години
Само че тези в парламента които не се насищат са от твоя сорт.
275
19
 
8
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Ми то храната на Задушница е затова - да се нахранят нуждаещите се, и заради раздадената от близките на покойника милостиня- Бог успокоява душата му. По-добре ли е гарваните и песовете да я ядат и разнасят насам-натам...
274
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NB!*** отидете до Швеция да видите колко са се адаптирали, бай *** философ.
273
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NB!Не, факт е, че не се адаптират, къде ги четете тия глупости.
272
3
 
11
 
! Отговори
80% преди 5 години
До 284Ма те и в парламента все се нуждаят, затова не спират да си взимат. *** нали само който се нуждае си взима та всичко е наред.
271
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Или като са толкова гладни кво ги спира да си отглеждат плодове и зеленчуци в градините пред гнусните им къщи. Става въпрос за буквално стотинки, които те имат. Колко струва пакет семена? Колко усилие ще ти отнеме да ги боднеш в дупка в земята. Аре стига лицемерие.
270
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еййй.. жалки сте,за какво ги оставяте тогава,дай на живите за Бог да прости,по хубаво да загние и да замирише ли,значи се нуждаят щом го вземат,какво по благословено от това да нахраниш нуждаещ се.
269
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само мързеливец и неудачник оправдава мързелът с лека ръка.
268
3
 
36
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До всички които се скъсват да оправдават ромите:1. Като немогат да ги хранят толкова деца защо ги правят?2. Като са гладни защо не са се хванали на работа?3. Като искат, защо не допринасят с нещо за обществото? Най простия вариант, всяко от тях да застане, да изчисти някой гроб, да проправи пътека и ви гарантирам, че хората не само храна, а и пари ще им дадат! Нека 1 път да свършат нещо полезно преди да реват и да взимат. Всичко на този свят трябва да се заслужи!