(Не)Моралните съдници: Осквернени гробове или милостиня за бедните?

Роми опоскаха хроната, оставена за Задушница, а темата скандализира обществото
6 ное 2018 12:45,
194

Преди дни православните християни почетоха паметта на покойните си близки на Архангелова задушница. По традиция близките на починалите се събират, за да направят помен на загиналите и да им покажат, че не са забравени.

Тази година, обаче, обществото видя една друга страна на Архангеловата задушница. Страна, която много бързо и лесно поляризира мненията. Онлайн пространството беше взривено от видео, на което се вижда как напориста група роми с раници и чанти за секунди опосква храната, оставена върху паметните плочи.

Видеото скандализира едни, а други подчертаха, че милостинята е предназначена именно за бедни и гладни.

Още по темата

Когато се говори за етнически конфликт, обаче, фитилът е къс и бомбата избухва бързо, а клечката кибрит драсва само при думата "роми".

"Не можах да разбера всички коментари, които говориха за кощунство. Тази храна ще бъде разграбена от кучета, котки и гарги, ако не бъде разграбена от деца", коментира отец Рафаил пред Bulgaria ON AIR.

По думите му на Задушница раздаваме храна в памет на покойника, но съществува и традиция да се оставя храна върху паметните плочи за бедните. Божият служител подчерта, че без съмнение българските гробища са разграден двор и се съгласи, че това не е начинът храната да бъде взета, но все пак е по-добре да бъде изядена.

"Това е грозно. Да крадеш от гробовете... Да се минава и опосква всичко е наистина е грозно. Показва разделението на обществото ни. Ако са толкова бедни, нека да я вземат, но не по този начин. Далеч съм от мисълта, че тази храна ще нахрани тези деца", заяви столичният общински съветник Светослав Витков.

За него няма съмнение, че родителите са виновни за поведението на децата, които стъпват върху гробовете.

"То така се започва - първо да взимаш оставена храна, после да си крадеш други неща", отбеляза той и добави, че в тези дни на Задушница охраната трябва да бъде засилена.

А по повод зачестилите случаи на ромска агресия срещу органите на властта, Виктов подчерта, че е недопустимо да се посяга организирано на полицаи, както и че това не трябва да се толерира.

"Православен българин с народна носия уби жената и детето си. Ние не сме общество. Трябва да се научим да живеем заедно", каза още отец Рафаил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
2
 
! Отговори
Ами сега? преди 5 години
Защо тъпчат гробовете? Някой да ми обясни?
160
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пръжки, носете пръжки с повечко червен пипер! Носете и апарат за кръвно че току виж преялия мътвец вдигнал кръвно!
159
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За гладните духове карначетата са най желани! Обаче, да не забравим да оставим и подправки че някои духове се дразнят тък като обичат по соленко, с повечко чубрица и кимион! Също така за по модерните духове е много важно да има оцет и соя сос!
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставянето на храна както и въобще самата задушница е остатък от древният и много силен култ към мъртвите, разпространен сред всички народи, например китайците, което на английски се превежда като food offerings за hungry ghosts.
157
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Утре на ПРОТЕСТ заедно с майките! Искания:1. Да се построи покрив над всеки гроб в България! (да не се мокри мъртвеца)2. Да се инсталира климатик или водна риза във всеки гроб! (и мъртавците умират от студ)3. Да се снабди свеки гроб с масичка и столчета! 4. На всяка задушница да се опъва БАР ПАЛАТКА за 24 часа и да стои в гробището една седмица! 5. Всеки мъртвец да престоява по три месеца в солен разтвор за да бъде винаги в приличен вид и за да не плаши хората! 6. На всеки гроб - чешма!
156
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е проблемът че са взели храната,ясно е че ще я вземат,проблемът е начина,това към тия които защитават ***.Не знам дали е в цяла югозападна България но в родния град на майка ми е така-не се оставя храна на гроба а всяка жена си знае от прабабино време къде точно на пейката на чардака на църквата е нейното място.Има пейки покрай целия чардак на както я наричат старата църква и там се носят раздавИните и си дават една на друга за Бог да прости.На гроба,вино,свещ и житце.На Великден яйце!
155
3
 
3
 
! Отговори
до анонимен 160 преди 5 години
На вашия "курбан" му викат "родопски калмари", а гробищата ви не се виждат от бурени, потънали в забрава и разруха... иначе много акъл давате и големи моралисти го раздавате... Да не говорим за активистите ви бомбаджии... Не си видят гредата в окото, тръгнали да се занимават с треската в другия...
154
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Специално поздравявам троловете на Атака, НФСБ, ВМРО и разни други подобни смешници!Хич не ми пука, че вашите братя от махaлата разграбват вашите християнски гробища!Ако сте искали да храните някой, за упокой на душите на умрелите, ще отидете да ги нахраните, а няма да оставяте храна на гробищата. В нормалните религии като се направи куpбан, месото се раздава!
153
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно това се прави на този ден - за упокой на мъртвите да нахраним живите. Да са живи и здрави хората, нека хапнат, добре че са те, да ни свършат работата.
152
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като гледам комантарите и си мисля. че този народ си заслужава съдбата на 100 %
151
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека хапнат хората, нищо лошо няма - тази храна е за това. Журналистите-лешояди продължават да ни подкокоросват с надежда да се избием.
150
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Библията е писано..."Защото Господ наказва,когото обича,бичува всеки син, когото приема."Не плачете, че има хора, които ви правят за смях, защото сте простовати и това е дошло предимно от християнската ви религия и фашисткото ви домашно възпитание в ненавист към всички останали. Тия терзания, ги понасяте, защото ГОСПОД ВИ ОБИЧА!!! :)))
149
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Спасението е от юдеите."Браво! Признавайте и стария и новия завет още! Кланяйте се на тия евреи. Нека са ви господари! Целувайте им нозете!
148
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли кой да банне психично болния
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Небето е Мой престол,а земята - подножие на нозете Ми."Да не говорим, че се сещам за още едно място в Библията, където се казва, че Земята е ПЛОСКА.Евала наука! Евала!
146
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 159Буквално и един човек досега не се е подигравал с други религии, пийте ги тия хапчета,бе
145
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако приживе мъртвеца е пийвал да му се отсипят толкова литри колкото е изпил докато е бил между живите!
144
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
злоба злоба нищо друго ,кучета да бяха я изяли нямаше и да се споменава даже,хората ограбиха цялата държава ,живеете като кучета ама злобата си не оставяте.
143
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, знам, че не сте чели Библията, а иначе големи християни го раздавате. :) Хубаво е някой да ви ограмотява относно собствената ви религия, от време на време.
142
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво де, цитирате Библията което е похвално но цитирайте писание от нея в което се говори за Задушница и че трябва да се оставят тави с лаконства на гробовете!