Топли хлябове, курбан... почитаме Архангеловден

Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели – архангели
8 ное 2018 08:10, Петя Славова
8
Топли хлябове, курбан... почитаме Архангеловден
Снимка: архив, Булфото

По стар български обичай празнуваме днес Архангеловден. Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели - наричаме ги архангели.

Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака - неслучайно за него казват, че е най-силният ангел. Той представя Божието слово.

Ангелите са пазителите на хората. Те вярват, че душата не може да напусне тялото ако Свети Рангел, както са преиначили името на Архангел Михаил, не дойде да я прибере. Легендата разказва, че при подялбата на света на него се е паднало да придружава мъртвите.

На много места в България се прави курбан за светеца. Пекат се и обредни хлябове, които много приличат на тези, които се приготвят при помени и погребения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
18 преди 5 години
13 ожидайки блажената надежда, славното явление на нашия велик Бог и Спасител Исус Христос,.."Тит2
6
3
 
1
 
! Отговори
Вярващ преди 5 години
Според Библията (1Тим2:5-6) молитвата към светии е неправилна защото те нямат ролята на ходатай, както Исус има. Няма и един стих в Библията, който да потвърждава, че те могат да ни чуват. В ев. Йоан 14: 13-14 пише думи на Исус: "И каквото и да поискате в Мое име, ще го сторя, за да се прослави Отец в Сина.Ако поискате нещо в Мое име, това ще сторя. "
5
4
 
1
 
! Отговори
До Гошо преди 5 години
Не си прав да се молиш на Архангел - Той само изпълнява, това което му е наредено от Бог. В 1Тим 2:5-6 пише: Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос Исус,Който, като своевременно свидетелство за това, даде Себе Си откуп за всички;Тоест Най-правилно е човек да се моли на Исус Христос, защото Той е ходатая (застъпника) за нас
4
4
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Архангел Михаил е предводителя на небесното войнство.За това той има огромна сила и мощ.Днес е негов ден,да го почетем и да му се помолим за закрила.Честит празник миряни,Бог да пази и закриля целокупния български народ!
3
5
 
4
 
! Отговори
мес преди 5 години
До тес- Защо само Библията четеш? В други писания пише за 7 архангели. От гледна точка на хора, които четат повече от една Библия - ти си невеж.
2
0
 
6
 
! Отговори
Агностик преди 5 години
До тес:Добре де, а тия Гавраил, Рафаил? Те не са ли АРХангели също?
1
5
 
6
 
! Отговори
тес преди 5 години
Такова НЕВЕЖЕСТВО,от Хора, никога не отваряли Библията!!!!ЕДИН е Архангела!Михаил е архангел Титлата архангел, означава "Предводител на ангелите"!(1Солунци4:16)Исус има глас на АРХАНГЕЛ,ЗАЩОТО ТОЙ Е АРХАНГЕЛ МИХАИЛ!!!Четете,не се излагайте,Бе ,хора!!!