Евродирективите за назначаване на чужденци... неправилно преписани

Предприемачите нагаждат пазарния текст според нуждите си
9 ное 2018 11:52,
0
Евродирективите за назначаване на чужденци... неправилно преписани
Снимка: Getty Images

Необходимо е да бъдат направени промени в законодателството и да бъдат улеснени и опростени правилата за назначаване на чужденци на работа у нас, каза днес във Варна доц. д-р Андрей Александров от БАН, цитиран от БТА.

"Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност регламентира европейските директиви, но има проблеми с неточно и невярно преписване на европейски правила, объркани редакции", посочи Александров. Според него това налага съществено подобряване на правната техника в този закон. Александров допълни, че сред най-фрапиращите проблеми е доста широкият кръг от правомощия, дадени на изпълнителната власт. Това дава възможност на министъра на труда и социалната политика да дерогира закона, ако е необходимо в конкретна ситуация, обясни експертът.

Според Александров е задължително да се облекчи т.нар. пазарен тест, чрез който се проучва пазара и работодателят трябва да докаже защо не е наел българин или гражданин от Европейския съюз, а човек от трета страна. Най-често предприемачите нагаждат този тест според нуждите си, обясни експертът. По думите му, за да няма такива проблеми, трябва да бъдат направени по-ясни и по-конкретни законови текстове, без препратки към други закони, което да облекчи и опрости правилата.

След влизането в сила от 01.01.2007 г. на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, гражданите на държави-членки на Европейския съюз могат да упражняват правото си на свободно движение с цел работа в Република България без да им е необходимо разрешение за работа.

На чужденец – гражданин на трета държава се разрешава достъп до пазара на труда, когато:

- има трудов договор с местен работодател;

- е командирован или изпратен в рамките на предоставяне на услуги на територията на Република България;

- е преместен по вътрешнокорпоративен трансфер;

- извършва дейност на свободна практика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари