Как един малък човек получи голяма подкрепа

Хидротерапия помага на Кики да расте пълноценно
9 ное 2018 17:15,
0
Как един малък човек получи голяма подкрепа
Снимка: pixabay

Редовно в училище учителките питат децата: "Кое тежи повече – 1 килограм памук или 1 килограм желязо". Същият въпрос можем да си зададем за малкия Калин, който е наистина много малък. Дали неговата силна усмивка "тежи" повече отколкото него самия...?

Кики, както се обръщат към него майка му Велина и татко му Калоян, се ражда, тежащ малко повече от един килограм. Но още с първата си глътка въздух, малкият показва на всички в болницата, че е готов да се бори... и то с усмивка.

Детенцето прекарва два месеца в отделението за недоносени на "УМБАЛ-Пловдив" и заедно с целия медицински персонал и любовта на семейството си, Кики се бори да наддаде килограми, за да може най-после да се прибере вкъщи.

След изписването от неонатология, Велина, Калоян и Кики най-после могат да бъдат истинско семейство. За тях борбата, обаче, продължава, тъй като на детенцето все още не е онова пухкаво бебенце, което би трябвало да бъде всяко двумесечно детенце, съобщават от фондация "За Нашите Деца".

В продължение на 6 месеца, тримата заедно правят всичко по силите си, за да може Кики да започне да се храни нормално и да напълни бузките, но задачата се оказва прекалено трудна – малкият наддава с едва 100 грама на месец.

Тогава Велина решава да потърси подкрепа от специалист и от докторите в болницата разбира за Христо Спасов – кинезитерапевт, който работи в "УМБАЛ-Пловдив" по проект "Грижа в ранната възраст", изпълняван от фондация "За Нашите Деца".

Освен активни занимания с него, Кики започва да посещава сесии по хидротерапия, осигурени по програма "Ранна детска интервенция" на Център за обществена подкрепа "За деца и родители". Безплатните водни занимания са осигурени по съвместен проект на фондация "За Нашите Деца" и фондация "Международен женски клуб", който стартира по-рано тази година. Междувременно, родителите на Кики консултира и нашият специалист "Ранна детска интервенция" Нели Кънева, която изработва специална индивидуална програма за работа вкъщи, за да може малкият да повиши теглото си още по-бързо.

Резултатите не закъсняват. Само след 6 посещения на водна терапия, в рамките на 1 месец, Кики качва цели 750 грама. Велина е изумена и изразява своята искрена благодарност за "чудото, което се е случило".

Екипът ни в Пловдив продължава подкрепата за малкия Кики и неговите родители, които с всеки изминал ден се чувстват все по-спокойни и вярват, че детенцето им ще се развива пълноценно и ще порасне в силно и здраво момче. С все същата силна усмивка.

През първите девет месеца на 2018-та година фондация "За Нашите Деца" е подкрепила 339 деца по проект "Грижа в ранна възраст", а 102 е общият брой случаи на семейна подкрепа от екипа на Центъра ни за обществена подкрепа "За Деца и Родители" в Пловдив.

"Ние силно вярваме, че активната социална работа, психологическата подкрепа и мобилизирането на различни специалисти около едно дете са основните фактори, които помагат за излизането от ситуация на уязвимост и за справяне с трудностите в живота на едно семейство, както е това на малкия Кики. Затова не спираме да предоставяме пряка подкрепа за деца и семейства с подход, базиран на потребностите и възможностите на хората, на които помагаме".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари