(Пак) на бунт срещу цените на горивата. В Добрич – още довечера!

През уикенда демонстрации ще има в Стара Загора, Монтана и БУргас
Обновена: 9 ное 2018 12:50 | 9 ное 2018 11:00,
125

Недоволството на крайния потребител от цените на горивата не стихва и на демонстрация днес ще излязат граждани на Добрич, а през уикенда се очаква недоволни да протестират в Стара Загора, Бургас и Монтана.

През изминалата седмица в няколко града бяха организирани автошествия, блокирани бяха ключови пътища в страната.

Още от лятото цените плавно започнаха да се повишават, като достигнаха стойности от около 2.40 лв. за литър бензин, а тази на дизела почти се изравни с нея.

Справка с цените на горивата в Европа показва, че горивата у нас се предлагат на средни цени. Най-скъпи са в Норвегия, а тези в Русия – най-евтини.

Още по темата

По думите на енергийния експерт проф. Атанас Тасев когато падат цените на суровия петрол, не така бързо започват да падат и цените на горивата по бензиностанциите, защото си има дълга верига.

"Реално не е икономически целесъобразно, след като вие сте купили гориво на по-висока цена, да свалите цената, на която продавате. Протести на шофьорите винаги е имало и винаги ще има. Просто зимата винаги изостря общественото недоволство", обясни екпертът пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че шофьорите може да настояват за държавна намеса, но не винаги държавата може да помогне за свалянето на цените на горивата, а точно обратното - може да влоши положението.

"Трябва да се отбележи, че у нас горивата са с един от най-ниския акциз в цяла Европа. Съответно не може да разчитаме, че ще се смъкне още. Когато има голямо търсене, естествено, че търговците ще вдигнат цената - просто българинът се вози като шейх - сам в колата", твърди проф. Тасев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До месараСега просто са заключителните му кражби преди да се оттегли в Америка-там ли ще се крие ? ами роднините тука, да не вземат те да го отнесат или и тях "ше изтегли"?
45
6
 
7
 
! Отговори
Край преди 5 години
Качването на петрола беше уговорено от Тръмп - Путин. Тръмп наложи санкции на Иран от това спечелиха и двамата Тръмп мачка *** а Путин върза бюджета. Сега у Добрич и ризите да си съдерете файда нема. Бедни спрете да карате коли. Разбирам че ви носи фалшиво самочувствие но още повече ще обеднеете.
44
3
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Бойко се изнася в САЩ съвсем скоро. Плевнелиев също го прави в момента. За тях просто място в БГ няма.
43
3
 
10
 
! Отговори
месара преди 5 години
стига тролили бе гербасти, половината цена на горивата са акцизи и данъци. Ей аман от лей ки
42
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако цените на горивата се определят от мафията и има картел...тогава трябваше те да са ни по-високи от тези в повечето европейски държави. А се случва така, че цените в БГ са най-ниските в ЕС.Петрола е продукт, който се търгува на борсата и цената му зависи от прозаични неща, като например дали днес Тръмп се е изрепчил на Иран и Русия или не. Тъй като той редовно им се репчи и им налага санкции...всички ние плащаме слуп бензинец. Излиза, че за останалите производители на петрол Дони е пич.
41
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Зозо презастрояването си е проблем. Обаче и преколинването също. Колите в София са 2 пъти повече отколкото инфраструктурата позволява. София е замислена и строена като европейски град със силен градски транспорт а не като американски -всеки с кола.За да има място за толко коли трябва да я направим наново.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербераските лакейчета пак имитират дейност.За да не могат да излязат ИСТИНСКИ НЕДОВОЛНИТЕ ГРАЖДАНИ.Всичко в тази държава е Менте.Начело с Тиквата и Шайката му.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С една дума като се вдига цената на борсите и бързат да ни оскубят, като пада - не искат да се набутат и пак искат да ни оскубят. Нормално е, ако като се вдига цената на борсите вдигаш веднага и цената на по бензиностанциите, то и при спад на борсите да правиш същото. В дългосрочен план тези разлики ще се изчистят, защото един път ще си набутан, другият път ще си на печалба. Ама не, тук искат два пъти да са на печалба - и като се вдига, и като пада. Крадц.и!
38
0
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
не, Крайчо, не се прави на улав, предлагам да спрем да уплътняваме Младост и подобни на макс и да присилваме цялата страна в София. Просто е?
37
13
 
4
 
! Отговори
Край преди 5 години
Никой не може да ме убеди че е скъпо горивото/гражданската отговорност/ данъка за кола при положение че все по-често виждам роми и ромоподобни българи да карат коли. Това не трябва да се допуска - дигай всичко свързано с коли НАГОРЕ.
36
3
 
2
 
! Отговори
Край преди 5 години
Презастрояването е проблем в София обаче Зозо да не предлагаш да съборим някои кооперации/училища детски градини за на направим улици.
35
0
 
10
 
! Отговори
af преди 5 години
"Реално не е икономически целесъобразно, след като вие сте купили гориво на по-висока цена, да свалите цената, на която продавате." За сметка на това е икономически целесъобразно да купиш евтино и като се вдигне цената по борсите веднага да двигнеш цената на бензиностанцията.
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горивата ни - хем са с най-ниския акциз в Европа, хем са на средни цени спрямо Европа. Може да допълним, че заплатите у нас са най-ниските в Европа, а също и рафинерията в Бургас работи с руски петрол, който е по-нискокачествен и съответно по-евтин. И пак - цените в България били средни за Европа! Е, как става? Магия някаква? Или просто ..... мафи.я.
33
7
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
До 32 - тия дето добиват петрол въобще не се интересуват от размера на заплатата ти. Нито от големото ти желание да караш кола. Акциза на горивата трябва да се дигне още и съответно цената за да не служат колите за забавление на малограмотни бедни люде.
32
0
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
не са ви проблема колите, Крайовци, проблемът ви е презастрояването и безумната ви кметица, която може само да събира пари, а насреща - нищо. Ето това е реалният проблем, другото са ваши манипулации и тролерии
31
6
 
5
 
! Отговори
Край преди 5 години
Средна скорост в София - 14км./час. Горивата в София и 50км. наоколо трябва да са с допълнителен акциз така че да станат поне 4лв./литър. иначе оправия нема.Всеко се качило на кола и писка - както казваше Попандов.
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с това средни цени на горива.Кажете с една средна заплата в Норвегия колко литра гориво може да се закупи и с една средна заплата в България.Само голи цифри без никакъв смисъл.Цените в България са безбожно високи!!!
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
т.н. "соц." партия мачка българина чрез енергийният картел, който е в ръчичките на нейните "другари", които пък са "на конец" към едни други "товарищи", а значи косвено върху цените на всичкот.н. герп, пък мачка българина, чрез убийствени данъци, такси, акцизи, ддс, това не можело, онова не можело, ракия не може да си вариш, заплатите били в плик! абе ти ли ше ми кажеш ве, дали ше взимам в блик или в найлон!двете партии,клонинги на бившите безидейни "комунисти" от късното бкп убиват българия
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което ние можем да направим като потребители наред с протестите, тотален бойкот на определени вериги в срок от един месец, следващият месец други.
27
4
 
1
 
! Отговори
+ преди 5 години
В Русия от 1 януари също ще се вдигат,нефта скача -бензина също.