(Пак) на бунт срещу цените на горивата. В Добрич – още довечера!

През уикенда демонстрации ще има в Стара Загора, Монтана и БУргас
Обновена: 9 ное 2018 12:50 | 9 ное 2018 11:00,
125

Недоволството на крайния потребител от цените на горивата не стихва и на демонстрация днес ще излязат граждани на Добрич, а през уикенда се очаква недоволни да протестират в Стара Загора, Бургас и Монтана.

През изминалата седмица в няколко града бяха организирани автошествия, блокирани бяха ключови пътища в страната.

Още от лятото цените плавно започнаха да се повишават, като достигнаха стойности от около 2.40 лв. за литър бензин, а тази на дизела почти се изравни с нея.

Справка с цените на горивата в Европа показва, че горивата у нас се предлагат на средни цени. Най-скъпи са в Норвегия, а тези в Русия – най-евтини.

Още по темата

По думите на енергийния експерт проф. Атанас Тасев когато падат цените на суровия петрол, не така бързо започват да падат и цените на горивата по бензиностанциите, защото си има дълга верига.

"Реално не е икономически целесъобразно, след като вие сте купили гориво на по-висока цена, да свалите цената, на която продавате. Протести на шофьорите винаги е имало и винаги ще има. Просто зимата винаги изостря общественото недоволство", обясни екпертът пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че шофьорите може да настояват за държавна намеса, но не винаги държавата може да помогне за свалянето на цените на горивата, а точно обратното - може да влоши положението.

"Трябва да се отбележи, че у нас горивата са с един от най-ниския акциз в цяла Европа. Съответно не може да разчитаме, че ще се смъкне още. Когато има голямо търсене, естествено, че търговците ще вдигнат цената - просто българинът се вози като шейх - сам в колата", твърди проф. Тасев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
1
 
! Отговори
*/* преди 5 години
Това че заплатите са ниски(без София ,тя е в Европа и не е в България),е проблем ,но не касае цените на горивата.Искахте в Европа,радвайте и се.Погледнете при румънците каква ще е новата заплата(минимална)от 1-и януари.За това трябва да се говори.И ето нещо съвсем истинско.Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година".Цената на литър дизел тогава е 1.28 евро.Сега цената на барел е 71,79 долара,а литър дизел е 1.22 евро........?
105
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Генерал Тошево си направиха референдум Против проучването добива и преработка на нефт и газСлед това ходиха при Борисов за да бъде узаконен на държавно ниво.Е, как после искате евтини горива?В Добруджа никога не са живели разумни хора, както знаем всички ;)
104
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина е доста глупав ;)Как така ще протестираш срещу цени определени от частните бензиностанции, това е безумно. Като не ти харесва - не зареждай бе.Защо мрънкате за заплати като те зависят само от частните ви работодатели. Сърдете се на тях!Хляба ли е скъп - ами цигарите които пушите не са ли по-скъпи ?!Всяко семейство има поне по 2 коли, а мрънкате за цени на горива ;)Значи сте богати мрънкачи :)
103
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A цените на ток, водата, хляб, ниските заплати,(не и на депутатите и техни приближени) пенсии и високи данъци, такси и т.н. не заслужават ли протест?
102
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Станно животно е българина, протестира когато ще се добива газ и нефт, а после протестира че цените му били високи.
101
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
заплатите си стоят ниски, но цените се вдигат на всички стоки... не протест ами направо да го събаряме това правителство... толкова обещания и накрая точно обратното
100
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябва да се протестира, за всичко, щото виждаме всички до къде ни докараха и как ни промиват мозъците... бил най евтин бензина в Бг, а заплатите как са... възможно ли е да получаваш 250 евро заплата и да плащаш на германски цени?...
99
7
 
12
 
! Отговори
няма да участвам преди 5 години
Този протест повече ми прилича на промивка на мозъци.Цените в България не се формират административно от 28 години.Държавата трябва да налага акциз защото ако не го наложи Лукойл ще обере луфта с надценката.
98
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямате ли срама бе. Ще се бунтувяте срущу нашият многократун освободител Русия. Ще ви питам аз кой ще ви освобождава като дойдат натовците и започнат да ви крадат кокошките и ракията и да ви изнасилват дъщерите и жените както през 1945 година кой ще ви освобождава тогава?
97
3
 
7
 
! Отговори
DZVER преди 5 години
До АнонименМи построй една рафинерия и си вкарвай саудитски петрол.Цялата идея да се протестира срещу цени, а не за по-високи заплати, е адски ***.
96
6
 
10
 
! Отговори
друг анонимен преди 5 години
До АнонименШест лева стана цената на хляба за седмица в едно семейство!И мен не ме бъркат тези 6лв., но има хора които ги бъркат!В крайна сметка, какво излиза, че се взема от всички, за да се правят пътища и магистрали, но да ги ползуват определени хора!
95
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооо, я стига. Най-евтин бензин имаме от цял ЕС. Всеки сeляндyp, кретащ с 1000лв. месечно с по две коли. Айде стига. Уж бедна държава- в топ 3 на ЕС по брой коли на глава от населението. Не само не подкрепям протеста, даже напротив. За 1000лв. данък, за 3.50 бензин, за да се изчисти тая държава малко от мързеливи и нагли бедняци и прoстаци, харчещи пари за бензин, вместо за професионална квалификация.
94
7
 
15
 
! Отговори
лошо преди 5 години
Пазарът, пазарът регулира цените!Представете си - цяла седмица, нито стотинка на бензиностанциите! Ще хукнат по домовете с канчета и бурканчета да ни го носят!Шапка им свалям на южните съседи-византийци! Мине-не мине и току спретнат такава акция за някакъв сектор. Но у нас това посмъртно няма да се случи.Помните ли соц-вица?- И 1 стотинка да стане, па че краднем, и 1 лев да стане - па че си карам колата!Много сме зле!
93
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето от протестиращите зареждат не повече от 20-30 л на месец. Ако намалят цената с 20 ст/л ще спестят 6 лв. за месец. Това ли ви е голямата цел в живота 6 лв на месец.Тези протести показват колко лесно се манипулира общественото мнение и се отклонява от истинските проблеми.
92
9
 
8
 
! Отговори
Доло БСП! преди 5 години
Той още бай Тодор им беше казал че "не може малка България да изхрани големия Съветски Съюз."Вижте какви са цените и кой плаща сметката.Бунт защото минава. Що не отидат да се разбунтуват на Путин?
91
12
 
10
 
! Отговори
по същество преди 5 години
Караме скъпо защото Лукойл Бургас е монополист.Лукойл е в Бургас, а не в Добрич, Ст Загора и Монтана . . .Колкото до Добрич, там трябва да го вдигнат защото като трябваше да се търси газ протестираха.
90
12
 
2
 
! Отговори
от СПб преди 5 години
За всички грехове на земята и за цените на горивата е виновен Путин!
89
1
 
11
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
До Го4оА ти що не дойдеш в Добрич да го цункаш? П.П.От такива гов*едца, като Го4о, сме ПОЧТИ на дъното. В Добруджа се ражда хляба който ядеш бре ...............! Когато тинята изплува и започне да се възприема като каймак е така.
88
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
В Пловдив веригите купуват от Лук Оил. Не зная само за Ром Петрол и Марешки. Дори и Шел купуват от тях, но когато зареждат си карат някаква тяхна добавка!
87
3
 
13
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Петрола е на 6 мес минимум по международните борсите , а тук не е мръднал и със стотинка на бензиностанциите? Сигурен картел!!!